imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Dați-ne acest gadget acum!


Iată o întrebare interesantă: acum, de vreme ce avem Face ID-ul, când vom avea FaceTime ca în Star Wars? Am analizat această idee și am realizat că nu ar trebui să așteptăm mult.

Probabil că toată lumea știe acele momente din Star Wars când personajele scot pur și simplu un disc din buzunare și încep să vorbească cu imaginea holografică a persoanei de la celălalt capăt al liniei. Acest lucru părea o imagine extrem de SF în momentul primelor episoade. Între timp însă a apărut Face ID, așa că ne-am pus întrebarea: o dată ce-am ajuns la acest nivel, fantezia imaginior holografice n-ar putea deveni realitate în curând?

Laici fiind, ne-am gândit la aceste trei condiții esențiale care trebuie să se întâmple pentru a ne juca de-a Obi-Wan Kenobi. Vestea bună este că una din ele este deja rezolvată în principiu, alta este în faza de testare, iar pentru ultima este posibil să nu trebuiască să mai așteptăm mult timp:

1. Avem nevoie de un dispozitiv care să poată crea o imagine a feței noastre,

2. Dispozitivul trebuie să poată proiecta o hologramă și

3. O conexiune wireless eficientă este esențială.

Surpriză! Face ID-ul cu modelul facial 3D făcut din 30 de mii de puncte invizibile pare a fi destul de potrivit pentru prima condiție. Am scris deja articole despre modul în care această tehnologie este similară cu cea folosită în marile blockbustere de la Hollywood, precum Star Wars.

Ceea ce ne-ar putea limita este performanța telefonului. Deși A11 Bionic este la fel de puternic ca un MacBook Pro, un model facial dinamic necesită un hardware mai puternic. Există o gamă largă de diferențe între complexitatea unui Animoji vorbitor și Leader-ul Suprem Snoke. Pe de altă parte, este adevărat că holograma nu trebuie să fie extrem de fidelă originalului.

De asemenea, se pare că nu va trebui să ne gândim foarte mult la conexiunile fără fir. 5G-ul este iminent, iar Apple va decide în curând cu cine va colabora pentru a produce cip-urile necesare. Sunt deja obținute aprobările pentru testare, iar primele apeluri 5G pentru teste au fost făcute. Viteza teoretică de gigabiți prin 5G pare să fie suficient de rapidă pentru a transmite datele necesare hologramelor.

Holoproiectorul pare a fi cea mai slabă verigă aici. Deși există deja câteva metode “do it yourself” pentru a crea ceva de genul acesta, rezultatele nu sunt cu adevărat niște holograme și nu ar fi destul de bune pentru acest lucru. O soluție ideală ar fi dacă smartphone-urile ar putea face acest lucru într-un fel în care să nu mai fie nevoie de o pereche specială de ochelari.

Atât Samsung, cât și LG dezvoltă ceva de acest gen. Când tehnologia va fi gata, teoretic, am putea proiecta o imagine holografică 3D de 5″. Se așteaptă introducerea acestei tehnologii cel mai devreme în 2019 și, din păcate, o imagine nu este un videoclip, așa că va trebui să așteptăm încă câțiva ani pentru asta.

Cu toate acestea, este bine de știut că se lucrează la asta și este foarte probabil că fantezia sci-fi să devină o realitate în următorii 10-15 ani. După asta, vom avea nevoie doar de o sabie laser pentru a întregi experiența.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.