imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Dan. Mac. Simplu – Interviu cu Dan Cadar


“Nu sunt fanul niciunui brand. Nu am loialități de felul ăsta, nu-mi pasă de hype-ul de pe piața și nici nu-mi pun telefonul pe masă la terasă. Folosesc Apple pentru că produsele sunt cu adevărat bune, cele mai multe dintre ele. În momentul în care produsele Apple nu vor mai fi bune, nu le voi mai cumpăra. Sunt extrem de pragmatic, mai ales atunci când folosesc acele produse în activități de business. Însa până acum mi-au adus mai degraba beneficii decât dezamăgiri.” Așa sună răspunsul lui Dan la întrebarea noastră în ce privește calitatea sa de user Apple.

Realizează pentru TVR1 emisiunea săptămânală de tehnologie Zona IT și deține sau a deținut de-a lungul anilor mai toate produsele Apple, de la mic la mare. “Sunt multe, nici măcar nu mi le mai amintesc pe toate. :) Acum am la studio două Mac Pro-uri 5.1 pe steroizi si un 6.1. Cele doua tower-uri sunt sisteme dual procesor, dotate cu chip-uri Intel Xeon cu un total de 12 nuclee fizice și 64 GB de memorie RAM, cu soluții de stocare SSD PCI Express de 1 TB capacitate și plăci grafice Nvidia Titan cu 12 GB de memorie VRAM fiecare. Mac Pro-ul 6.1 este un hexa-core cu două plăci grafice Fire Pro D700. Sigur, între timp lucrurile s-au mai schimbat și în tabăra Microsoft; avem și câteva workstation-uri bazate pe Windows 10, dar tot Mac Pro-urile rămân mașinile noastre de încredere. Mai folosim de asemenea și trei laptop-uri MacBook Pro, din generatiile 2012, 2014 si 2016, pentru editare când suntem pe fugă sau în timpul live-urilor. Avem normal și un Apple TV cuplat permanent la televizor și, nu în ultimul rând, mai bine de jumătate din cei 7-8 oameni din birou folosim iPhone; eu am un iPhone 7 Plus, colegii mei Mihai si Măriuca câte un iPhone 8 Plus fiecare, celălalt Mihai folosește un iPhone 7, iar Luise este mândra posesoare a unui iPhone SE. Sunt unelte excelente pentru foto/video, editare minimală -on the fly- cu iMovie, social media, livestream etc. În plus, sunt perfect compatibile cu stațiile grafice și cu laptopurile.”

Deși auzise de Apple înca din anii ’90, Dan a ajuns să își cumpere primele Mac-uri (Power Mac G5, două la numar) abia în anul de grație 2005, forțat oarecum de împrejurări și sătul fiind de improvizații și de timpul petrecut pe forumuri în căutarea răspunsului corect. “Calculatoarele acelea (pe unul dintre ele încă îl mai am) au o poveste interesantă. Editam o reclamă pentru un client, pe niște workstation-uri bazate pe Windows și configurate de noi înșine, că să ieșim mai bine la preț. Să nu vă închipuiți cumva că erau ieftine, ba dimpotrivă. Unul dintre ele era chiar un sistem dual procesor, investiția pentru fiecare unitate în parte situându-se undeva în jurul a 2-3 mii de dolari, bani foarte mulți pentru sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000. Unul dintre ele, cel pe care procesam reclama în cauza, avea configurată o matrice RAID 0, care odată ce a cedat, a atras după sine și pierderea întregului proiect si a nenumăratelor ore de muncă. Din păcate, fondurile noastre la acea vreme nu ne-au permis achiziționarea a încă doua unități de stocare pe care să facem și back-up. Evident, aveam produsul brut pe casete magnetice Beta, insă tot procesul trebuia reluat de la început. Și atunci, într-un moment de nervi și frustrare, după o mulțime de glitch-uri și reinstalări, am luat decizia de a vinde PC-urile. Cu banii astfel încasați, am cumpărat cele două Power Mac-uri.”

Alegerea lui Dan nu a fost una de moment sau mânată de impuls, ci a venit logic, ca o consecință a anilor petrecuți configurând sisteme, căutând driverele potrivite, sau rezolvând incompatibilități ale componentelor. “Ajunsesem să urăsc momentele în care hardware-ul îmi stătea în cale, în care trebuia să înteleg de ce o componentă nu este compatibilă cu restul sistemului sau de ce un driver creează atâtea probleme. Cu cât pierzi mai puțin timp cu unealta în cauză, cu atât poți acorda mai multă atenție producției propriu-zise.” A cântărit foarte mult de asemenea în decizia luată și atenția acordată de către compania americană la detalii și design. “Computerele Apple erau și rămân și acum pur și simplu frumoase. Îmi place și apreciez foarte mult design-ul minimalist, sobru, bine gândit și funcțional.”

Deși deține și a avut în posesia sa de-a lungul anilor o mulțime de produse Apple, Dan nu se oprește aici și are câteva achiziții planificate din timp. “Homepod, pentru locuința mea. Categoric Mac Pro-ul modular despre care se tot zvonește că urmează să apară, pentru studio. Cu sigurantă ne interesează și monitoarele de tip Cinema Display sau cum se vor numi acestea atunci când/dacă vor apărea din nou pe piață.“

Nu are în plan să renunțe prea curând la produsele și avantajele ecosistemului Apple, fiind de-a dreptul încântat de facilitățile oferite de către gigantul tehnologic în ceea ce privește crearea de conținut. “Sunt ușor de înțeles și de folosit. Laptop-urile sunt de bază pentru lucrul în mișcare, iar workstation-urile reprezintă cu adevărat o investiție excelentă pe termen lung: solide, bine optimizate, nu se blochează și își fac treaba atât de bine încât uiți pur și simplu că sunt acolo. Ceea ce este minunat.”

Dan Cadar este producătorul emisiunii săptămânale de tehnologie Zona IT, difuzată pe  postul TVR 1.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.