imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Efectul bokeh ilustrat pe iPhone XS.

Cum se obține efectul Bokeh 101


Ce înseamnă, mai exact, bokeh (sau boke)? Cum a reușit Apple să obțină acest efect și de ce vedem cerculețe de lumină pe fundalul fotografiilor? În articolul de față, am încercat să compilăm cele mai importante detalii despre acest efect.

Bokeh e un concept cunoscut în fotografie ce se referă la fundalul neclar sau nefocalizat al unei fotografii. Cuvântul vine din limba japoneză. Acest lucru nu e tocmai surprinzător, de vreme ce Nikon, unul dintre principalele companii din domeniu, a pornit din Japonia. Apple, Google și alte companii concurente includ lentile și senzori din ce în ce mai bune în dispozitivele lor. De asemenea, acestea dezvoltă procesoare și noi tipuri de software din ce în ce mai smart. Toate pentru a realiza fotografii mai simplu și remarcabil de rapid.

Prin urmare, problema devine din ce în ce mai relevantă. Așa că e momentul perfect în care să o abordăm din nou, uitându-ne la câteva concepte și expresii din lumea fotografiei. Mai ales acum, când modelele iPhone XS și XS Max oferă posibilitatea de a ajusta claritatea (sharpness) fotografiei, obținând un minunat efect. Potrivit jargonului, bokeh se referă la părțile care nu se află în focus. Însă într-un sens mai restrâns, noi îl folosim pentru a ne referi la punctele de lumină din fotografie. De obicei, vedem aceste lumini sub formă de puncte care de cele mai multe au o formă ovală.

Bokeh: Metoda clasică

Pentru a face o fotografie cu efect bokeh, avem nevoie de o suprafață sensibilă la lumină (senzor) și un orificiu(obiectiv) care să proiecteze lumina. Dimensiunea lor și distanța dintre ele determină calitatea fotografiei. Acest efect de nefocalizare parțială era văzut, odată, ca fiind un privilegiu rezervat profesioniștilor. Însă în prezent, bokeh se poate obține prin combinarea unui senzor generos și o apertură mai redusă. Niciun producător nu s-a putut apropia de dimensiunea senzorilor de tip Micro 4/3, ASP-C sau Full Frame utilizați pe camerele DSLR și MILC. În schimb s-a lucrat cu o apertură similară (estimată între 1,8 și 2,4) și soluții software.

Efectul obținut pe iPhone e un efect artificial aplicat fotografiei, care încearcă să pară cât mai real cu putință. E interesant, de vreme ce efectul bokeh – înțeles în continuare ca puncte de lumină – formează diferite forme cu lentile diferite. Componentele lentilei și lamele ce închid apertura definesc optica ce creează un efect unic de bokeh. De exemplu, în urma post-producției, lentilele anamorfice utilizate pentru filme întind imaginea și o turtesc. Rezultatul acestui proces este că luminile se întind pe verticală.

Metoda software

Cu toate astea, soluția software oferită de iPhone XS și XS Max se datorează mai degrabă procesorului, decât lentilelor, care sunt cele de pe iPhone X. Dacă setezi camera pe lumină naturală, telefonul va crea o hartă de profunzime ce analizează prim-planul și planul secundar, apoi le separă. Grație acestei analize, poți ajusta claritatea (sharpness) după realizarea fotografiei, pentru că elementul fizic nu mai reprezintă un impediment.

Așadar, dacă inițial efectul de bokeh era determinat de un senzor relativ mare și de o apertură redusă, în lumea smartphone-urilor, acesta depinde de măiestria programatorilor. Desigur, pe lângă partea de software, participă și componentele hardware. Cu aplicația Focos, poți simula tot felul de lentile vechi, cum ar fi niște modele clasice, precum Helios 44, Carl Zeiss Jena sau Olympus Zuiko.

Poți obține efecte unice și creative. În paralel, aplicația originală, Camera, își face treaba destul de bine. Pentru efectul de Bokeh, nu ai nevoie de o aplicație terță, îl poți obține cu aplicația Apple Camera din noile iPhone-uri. Tot ce mai rămâne de făcut e să găsești un subiect, să-l așezi într-un mediu interesant, să alegi din Portrait mode efectul de Natural light, apoi să realizezi fotografia.

Vezi oferta de produse iStyle!

ipadmini5
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.