imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

El Capitan

Cum să instalezi El Capitan beta pe Mac


Dacă dorești să testezi cel mai recent OS X 10.11, cunoscut mai bine sub numele de El Capitan, înainte de a ieși din beta, cel mai recomandabil este să-l instalezi pe o a doua partiție de pe Mac, pentru a evita neplăcerile care pot apărea dacă lucrurile nu decurg perfect. Până la urmă este o versiune beta și niciodată nu ar trebui să te bazezi pe o versiune beta pe un dispozitiv important pentru munca ta.
Partition Yosemite

Cum partiționezi hard disk-ul

Va trebui să creezi o a doua pertiție pe hard disk. Vei avea nevoie de cel puțin 20 G de stocare pentru a instala El Capitan, dar poți folosi și mai mult spațiu. Pornește Disk Utility-ul, selectează hard disk-ul în panoul din stânga și apoi apasă pe opțiunea Partition din partea dreaptă a ferestrei.

Acum, apeși pe simbolul plus pentru a adăuga o a doua partiție. O poți numi cum vrei (deși ”El Capitan” ar părea o opțiune logică), selectezi Mac OS Extended (Journaled), apoi tragi de peretele despărțitor dintre cele două partiții pentru a dimensiona noua partiție la cel puțin 20 GB. Când ai obținut dimensiunea dorită apeși pe Apply și apoi pe Partition pentru a porni procesul de partiționare și formatare.

Este posibil să dureze câteva minute până se termină, dar stai liniștit că lucrează. În cazul în care primești mesajul că nu poate partiționa, poți utiliza Disk Utility-ul pentru a repara unitatea de stocare, cu opțiunea Repair Disk, și apoi să repari permisiunile fișierelor, cu opțiunea repair Disk Permissions, pentru ca apoi să reîncerci partiționarea.

El Capitan
Descarcă de pe site-ul Apple 
varianta beta a El Capitan
Instalarea El Capitan

Unele site-uri recomandă folosirea unei unitați USB bootabile, dar n-am avut prea mult noroc în obținerea uneia funcționale și oricum este un proces de durată pentru obținerea ei.

Pentru această instalare, ar trebui să poți descărca El Capitan din pagina Apple’s Beta Software Program, apoi dai dublu clic pe fișier și urmezi instrucțiunile. Când ți se cere să alegi un hard disk pentru instalare, alegi partiția El Capitan creată mai sus.

Instalarea a durat aproximativ 30 de minute pe MacBook Pro-ul meu, așa că fii pregătit să aștepți. Întrucât ai instalat El Capitan pe o partiție nouă, nici una dintre aplicațiile sau datele tale nu vor fi în prezente. Va trebui să descărcaci toate aplicațiile pe care dorești să le testezi pe această nouă partiție.

Când ești gata să te întoarci la Yosemite, repornești Macbook-ul și ții apăsată tasta Option. Vei fi întâmpinat cu un ecran de boot care-ți permite să alegi unitatea de pe care doriești să bootezi. Alege partiția cu OS X 10.10 pe ea, și lasă-l să pornească – vei reveni la Yosemite. Poți comuta între cele două sisteme de operare, în acest fel, oricât de des dorești.

Odată ce te simți suficient de confortabil, sau în momentul în care este lansată varianta finală de OS X El Capitan poți lansa Disk Utility, face din nou unitatea hard disk o singură partiție și apoi să instalezi varianta non-beta de El Capitan ca upgrade peste Yosemite.

Spor la testat!

sursa: Cult of Mac

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.