imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cum să folosești corect comanda CMD (⌘ ) + Q care închide tot


Pe vremea când eram un începător în folosirea Mac-ului aveam probleme cu CMD (⌘) + Q, comanda care închide toate aplicațiile. Asta pentru că CMD (⌘ ) + Q și CMD + W sunt extrem de apropiate pe tastatură, însă fac lucruri diferite.

Am mai discutat într-un articol despre diferențele dintre tastaturile pentru Windows și tastaturile pentru Mac și, urmând firul logic al subiectului, am ajuns să vorbim despre combinația CMD (⌘) + Q, o combinație extrem de utilă de altfel. Însă, nu trebuie să uităm că tastele W și Q sunt extrem de apropiate.

Nu contează limba pe care ai ales-o pentru tastatura ta, aceste două litere sunt mereu amplasate una lângă alta, astfel că este foarte simplu să închizi toate aplicațiile din greșeală, în loc să închizi doar o fereastră sau un tab.

Este vorba de o scurtătură configurată în sistem astfel că nu poți pur și simplu să o ștergi, însă îi poți atribui o altă funcție. Cel mai simplu ar fi să alegi ceva care nu îți va cauza probleme și îți va da de înțeles că nu ai apăsat pe tastele pe care trebuia.

Ce zici de funcția “invert colors”? E alegerea perfectă. Nu vei pierde date și, mai mult, această funcție nu este activată prin configurările default. Tot ce trebuie să faci pentru a o activa este să intri în System Preferences > Keyboard > Shortcuts > Accessibility și să bifezi Invert colors. Apoi nu uita să o atribui comenzii CMD (⌘) + Q

Mai există o altă funcție potrivită pentru această scurtătură, din moment ce CMD (⌘) + Q este o comandă cu adevărat utilă atunci când vrei să oprești o aplicație în mod intenționat. Cu ajutorul aplicației Karabiner poți personaliza tastatura Mac-ului tău, inclusiv combinația de taste CMD (⌘) + Q. După ce ai descărcat-o și ai instalat-o – pentru asta s-ar putea să fie nevoie să permiți instalarea aplicațiilor de la dezvoltatori identificați printr-o opțiune din meniul System Preferences – trebuie să instalezi aplicația. Nu uita să adaugi în tab-ul Complex Modifications regulile tale.

Dă click pe opțiunea “Add rule and Import more rules from the Internet”. Aici ar trebui să cauți comanda “Prevent unintended command-q (rev 2)” și apasă pe import. Poți adăuga trei reguli diferite, însă ar trebui să ai grijă ca aceste reguli să nu se suprapună iar una să anuleze efectul celeilalte. De exemplu, dacă alegi să asociezi funcția “Quit application” cu apăsarea comand-q de două ori, iar mai jos asociezi aceeași funcție cu apăsarea mai îndelungată a tastelor command-q, prima regulă o va anula practic pe cealaltă.

În cazul în care vrei să închizi o aplicație prin apăsarea prelungită a comenzii command-q, poți configura durata interacțiunii în secțiunea Parameters în funcție de cât de mult vrei să apeși pe respectivele taste.

 

 

MBP13
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.