imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum s-a produs iPhone-ul – Capitolul VI.


Acum 10 ani, pe 29 iunie, Apple a lansat iPhone, unul dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. Pentru a sărbători, a fost publicată cartea numită “The One Device: The Secret History of the iPhone”. Povestirile sale ne conduc înapoi la stadiile incipiente ale dezvoltării iPhone-ului.

În cel de-al șaselea și ultimul episod din seria noastră “Cum a fost fabricat iPhone-ul”, dezvăluim ultimele probleme asupra cărora liderii Apple au trebuit să ia o decizie și care au determinat foarte mult succesul iPhone-ului. Acestea au fost hardware-ul, touchscreen-ul și software-ul. Doar timpul ar putea spune dacă au avut dreptate sau nu. Dacă ai pierdut primele cinci părți, le poți citi pe toate aici:

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Partea 4

Partea 5

Ia mâinile!

Prima dată când Fadell a văzut platforma tactilă a tabletei P2 în acțiune, a fost impresionat – și încurcat – „Vino și uite-te la asta,” a spus Steve. Nu există un prototip care să încapă într-un buzunar în camera în care Jobs îi arăta prototipul multitouch; a fost mai mult o expunere de cercetare. Dar Mac-ul cu touchscreen nu era așa cum se aștepta să fie; literalmente, era o cameră cu o masă de ping pong, un proiector și un touchscreen mare. “Asta vreau să pun în telefon”, a spus Jobs. Fadell a fost puțin sceptic. Între timp, Tupman era mai optimist, a simțit imediat că trebuia să găsească o modalitate de a realiza incredibilul plan al lui Jobs. Și era convins că pot reuși.

“Hai să stăm jos, să ne uităm la cifre și să o rezolvăm”, a spus David Tupman.

Telefonul iPod și echipa P1 pierdeau sprijin. Executivii au dezbătut ce proiect să realizeze, dar Phil Schiller, directorul de marketing al Apple, a răspuns: niciunul. Voia o tastatură cu butoane reale. BlackBerry a fost, fără îndoială, primul smartphone menționat. Avea o tastatură fizică și un client de e-mail. După ce toți ceilalți, inclusiv Fadell, au început să fie de acord că multitouch-ul era calea de urmat, Schiller a devenit singurul care se opunea. Odată cu trecerea timpului, toată lumea și-a dat seama că multitouch-ul era singura opțiune. El și-a păstrat ideea chiar dacă de cele mai multe ori nici nu-l ascultaseră: era convins că are dreptate.

Acum știm că nu a avut

Schiller nu avea aceeași înțelegere tehnologică ca și ceilalți executivi. “Phil nu este un tip al tehnologiei”, spune Brett Bilbrey, fostul șef al Apple Advanced Technology Group. “Au fost zile când trebuia să-i explici lucrurile ca unui elev.” Jobs îl plăcea pentru asta, pentru că putea vedea întregul proiect ca un outsider și un utilizator mediu. În timpul unei întâlniri, unde au decis soarta soluției multitouch, Schiller nu s-a putut abține și a strigat:

„Luăm o decizie greșită!”

“Steve s-a uitat la el și a spus: Sunt sătul și obosit de chestiile astea. Putem trece peste asta? Și l-a scos afară din întâlnire”, își amintește Fadell. Mai târziu, spune el, “Steve și el au discutat în hol. I s-a spus: te apuci de muncă sau pleacă. Și în cele din urmă a cedat.”

Era clar că telefonul se va baza pe un ecran tactil. “Știm cu toții că asta dorim să facem”, a spus Jobs într-o întâlnire, îndreptându-se către ecranul tactil. – „Hai să-l facem să funcționeze.”

Runda doi

După ce au îngropat proiectul P1, toată lumea a început să se concentreze pe ecranul tactil și au apărut câteva întrebări noi și foarte importante. Cea mai mare urgență a fost modul de a construi sistemul de operare al telefonului. Acest punct critic a determinat dacă iPhone-ul va fi un calculator de buzunar sau un accesoriu, la fel cum era predecesorul său, iPod-ul pentru Macintosh. Tony și grupul său ar fi preferat linia iPod. Ei au crezut că merită să mai dea o nouă lovitură acelui sistem de operare de bază, chiar dacă au respins ideea roții de click. Cu toate acestea, Richard Williamson, Henri Lamiraux și Scott Forstall au ales să susțină ideea simplificării sistemului OS X, sistemul de operare al laptopurilor și desktop-urilor Apple, cunoscut și iubit de atunci.

“Au existat unele bătălii epice, bătălii filosofice despre încercarea de a decide ce să facă”, spune Williamson.

Ei erau mafia NeXT care a venit din proiectul anterior al lui Jobs. Ei au văzut o oportunitate de a crea un adevărat dispozitiv mobil de calcul și au vrut să înghesuie sistemul de operare Mac pe telefon, completând versiuni de aplicații Mac. Știau sistemul de operare în interior și în exterior – se bazau pe codul cu care lucrau de peste un deceniu. “Știam cu siguranță că exista suficientă putere pentru a rula un sistem de operare modern”, spune Williamson și au crezut că ar putea folosi un procesor ARM compact – arhitectura cip cu putere redusă a lui Sophie Wilson – pentru a crea un telefon asemănător unui calculator redus la elementele esențiale.

Echipa iPod a crezut că este prea ambițios și că telefonul ar trebui să ruleze o versiune de Linux, sistemul open-source popular pentru dezvoltatori și susținătorii open-source, care deja rulează pe cipuri cu putere redusă. “Acum am construit acest telefon”, spune Andy Grignon, “dar avem un argument atât de mare despre sistemul de operare pe care ar trebui să fie construit. Pentru că inițial l-am făcut bazat pe iPod, nu? Și nimănui nu-i pasă ce este sistemul de operare într-un iPod. Este o aplicație, un accesoriu. Vedem telefonul în aceeași tabără.”

Să ne amintim că după lansarea iPhone-ului, Steve Jobs îl va descrie ca fiind “mai mult un iPod” decât un computer. Desigur, am putea spune că a fost mai ușor să vinzi un telefon ca iPod în 2007 decât să faci întreaga lume să înțeleagă că au reușit să creeze un dispozitiv IT complet nou. A fost chiar greu să ajungă la un acord în cadrul Apple. Echipa NeXt abia putea face echipa iPod să înțeleagă că nu este doar un dispozitiv simplu de divertisment, este o direcție complet nouă, este un produs revoluționar.

“În acest moment nu ne-a păsat deloc de telefon”, spune Williamson.

“Telefonul este în mare măsură irelevant. Este în principiu un modem, dar contau probleme precum “Care va fi sistemul de operare, cum va fi paradigma interacțiunii?” “Inginerii de software nu au văzut P2 ca o șansă de a construi un telefon, ci ca o oportunitate de a folosi un astfel de dispozitiv ca un cal troian pentru un tip mult mai complex de calculator mobil.

Sistemul de operare incredibil de redus

Când ambele sisteme au început să se formeze, echipa P2 a început să se retragă în umbră, din moment ce ambițiile lor de computere mobile au început să scadă. “Uh, doar timpul de încărcare era ridicol”, spune Andy Grignon. Soluția lor, bazată pe Linux, a fost rapidă și simplă. După apăsarea butonului de pornire, sistemul a pornit imediat. Între timp, sistemul echipei Mac a fost catastrofal. Încărcarea a durat câteva minute. “Și asta trebuia să fie pentru un dispozitiv care doar pornește? Pe bune? “- își amintește Grignon.

“În acel moment, depindea de noi să dovedim că o variantă de OS X ar putea funcționa pe dispozitiv”, spune Williamson. Mafia a evoluat, iar cursa a continuat. “Ne-am dorit ca viziunea noastră pentru acest telefon pe care Apple urma să îl lanseze să devină realitate”, spune Nitin Ganatra. “Nu am vrut să lăsăm echipă iPod-ului să aibă o versiune iPod-ish a telefonului.”

Una dintre primele condiții pentru a reuși acest lucru a fost să demonstreze că sistemul ar putea funcționa cu sistemul de operare redus lucru care l-a uimit pe Jobs. Williamson s-a aliat cu Ording și au reușit: “A funcționat și a arătat uimitor de real. Când atingeai ecranul, îți urmărea perfect degetul, puteai să glisezi în jos și se ducea în partea de jos”.

Asta, spune Williamson, punea capăt variantei Linux. “Odată ce am portat OS X și aceste interacțiuni de bază au fost realizate, decizia a fost luată: nu vom opta pentru varianta iPod, vom merge cu OS X.”

Software-ul pentru iPhone va fi construit de mafia NeXT a lui Scott Forstall; hardware-ul ar merge la grupul lui Fadell. iPhone se va lăuda cu un touchscreen și va împacheta puterea unui computer mobil. Asta dacă ar putea face lucrurile să funcționeze.

Și cum s-a încheiat povestea primului iPhone? Toată lumea știe – cine nu, ar trebui să remedieze asta imediat. Să vedem cum a scris Steve Jobs istorie, nu prima și, cu siguranță, nu ultima dată.

https://www.youtube.com/watch?v=MnrJzXM7a6o

Fiecare final este și un nou început. Dacă vrei să afli mai multe, poți continua cu istoricul iOS (Partea I, II., III., IV.) de la început până în zilele noastre.

sursa: The Verge

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.