imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum s-a produs iPhone-ul – Capitolul IV.


Acum 10 ani, pe 29 iunie, Apple a lansat iPhone-ul, unul dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. Pentru a sărbători, a fost publicată cartea numită „The One Device: The Secret History of the iPhone”. Povestirile sale ne conduc înapoi la stadiile incipiente ale dezvoltării iPhone-ului.

Am ajuns la cel de-al patrulea articol din această saga. Dacă le-ai pierdut pe ultimele trei, le găsești aici (1,2 și 3). Drumul spre creerea iPhone-ului nu a fost deloc simplu. Protagoniștii acestui articol vor fi Tony Fadell și echipa sa, care au avut un rol cheie în finalizarea celui mai de succes și popular produs Apple.

Corpul unui iPod

Când Fadell a auzit că se conturează proiectul unui telefon, și-a dus designul propriului prototip de telefon iPod în ședința executivă. A fost o întâlnire în care se vorbea despre formarea echipei proiectului telefonului. Echipa lucra deja la hardware și proiectare, toate schițele pentru el, iar Tony le-a avut în buzunar. Odată ce au primit aprobarea de la Steve, Tony a spus:

Whoochaa! Iată prototipul la care ne-am gândit.

Practic a fost un design complet. Pe hârtie, logica pare impecabilă: iPod-ul a fost cel mai de succes produs Apple, telefoanele aveau de gând să mănânce masa de prânz a iPod-ului, deci de ce să nu fie un telefon iPod?

„Am luat ce era mai bun din iPod și am pus un telefon în el, astfel încât să poți face comunicări mobile și să ai muzica cu tine și nu am pierdut toată identitatea brandului pe care l-am construit în dispozitivul iPod, jumătatea de miliard de dolari pe care am cheltuit-o făcându-l cunoscut în întreaga lume,” a spus Fadell.

Să ne amintim că în timp ce era clar în interiorul companiei Apple că urmau să realizeze un telefon, nu era deloc clar cum ar trebui să arate sau să fie acest telefon sau nici chiar cum ar funcționa, la aproape fiecare nivel.

La începutul anului 2005, când au început zvonuri despre companie cu privire la noul produs, Tony a ținut secretă o persoană nouă, David Tupman, responsabilul de hardware-ul iPod-ului în acel moment. Cu toate că nu au vrut să-l invite, el a devenit în curând persoana cheie a echipei. „Chiar vreau să fac un telefon. Aș vrea să conduc asta.” Dar Tony a refuzat. Au intervievat apoi „întreaga companie” și nu au găsit o persoană mai potrivită pentru această slujbă. Apoi David a spus: „Bună, eu încă sunt aici!” Tony a spus: „Bine, tu ești.”

Ce va fi?

Richard Williamson s-a trezit în biroul lui Steve Jobs. El a intrat pentru a discuta exact ceea ce nimeni nu ar fi vrut să discute cu Steve Jobs – plecarea de la Apple.

De ani de zile, el era responsabil de echipa care a dezvoltat cadrul care a alimentat Safari, numit WebKit. Iată un fapt distractiv despre WebKit: Spre deosebire de cele mai multe produse dezvoltate și implementate de Apple, acesta este open-source. Iată un altul: până în 2013, și browserul Chrome dezvoltat de Google a fost construit pe baza WebKit. Este un software important, cu alte cuvinte. Williamson a fost, așa cum a spus Forbes, „ceea ce se cheamă de obicei un ‘@#$ rock star’ din Silicon Valley.” Dar el s-a epuizat modernizând aceeași platformă.

„Am făcut trei sau patru versiuni ale WebKit și m-am gândit să mă mut la Google,” spune el. „Atunci m-a inivitat Steve.”

Și Steve nu era fericit.

Când te gândești la „un inginer de computere de succes”, imaginea care îți vine în minte este imaginea lui Williamson – cu cearcăne, nemaipomenit de „geekish”, deștept, purtând o cămașă cu nasturi. Cu el te-ai întâlni pentru un interviu la un restaurant cu sushi din Palo Alto, care a înlocuit chelnerii cu serviciul automatizat prin intermediul iPad-urilor montate pe masă.Ar părea lucrul potrivit.

La mijlocul anilor ’80, un prieten l-a convins pe Williamson să înceapă o companie și să scrie software pentru Commodore Amiga, un PC în stadii incipiente. „Am scris un program numit Marauder, care a fost un program pentru a face back-upuri ale discurilor protejate la copiere.” Râde. „Este modul diplomatic de a descrie programul.” În principiu, au creat un instrument care a permis utilizatorilor să pirateze software-ul. „Așadar, am avut un pic de venituri recurente,” spune el cu blândețe.

În 1985, compania post-Apple a lui Steve Jobs, NeXT, era încă o afacere mică și avea nevoie de ingineri buni. Acolo, Williamson s-a întâlnit cu doi directori NeXT și cu Steve Jobs. Le-a arătat munca pe care o făcuse pe Amiga și l-au angajat pe loc. Tânărul programator a continuat să-și petreacă următorul sfert de secol în echipa lui Jobs și în NeXT, lucrând la software care a devenit integrat în iPhone.

Avem un proiect nou care credem că te-ar interesa. – a spus Steve.

În acel moment nu exista nimeni în proiect din perspectiva software-ului, totul era doar o idee în mintea lui Steve. Nu părea un motiv convingător pentru Williamson să treacă peste o nouă ofertă atrăgătoare de la Google. Așadar, a fost momentul adevărului. „Ei bine, ecranul nu este acolo, tehnologia de afișare nu prea e acolo, dar Steve m-a convins că era, calea era acolo.”

Totul este adevărat despre Steve, am fost cu el de la NeXT și am cedat de mai multe ori sub ochii lui.

Ce s-a întâmplat, atunci? Desigur, Williamson a rămas și a devenit în acel moment susținătorul proiectării unui dispozitiv pentru navigarea pe web.

Care telefon

Steve a vrut să facă un telefon și a vrut să-l facă cât de repede posibil, dar ce telefon?

Au existat două opțiuni: (a) să ia iPod-ul iubit și recunoscut pe scară largă și să-l dubleze ca telefon (asta fiind calea cea mai ușoară din punct de vedere tehnologic, iar Jobs nu-și imagina iPhone-ul ca dispozitiv mobil de calcul, ci ca un telefon), sau (b) transformarea unui Mac într-o tabletă tactilă care realiza apeluri (ceea ce era o idee interesantă, dar afectată de abstractizarea futuristă).

„După marele demo, inginerii au început să privească mai profund problema: Ce am avea nevoie pentru a face acest lucru real, atât pe partea hardware, dar și pe partea software,” spune Ording. Să spunem că inginerii care l-au examinat prima dată au fost sceptici față de viabilitatea pe termen scurt ar fi o subevaluare. „Ei erau ceva de genul: ’Oh, Doamne, asta este, nu știm, asta va însemna foarte multă de muncă. Nici nu știm cât de multă muncă.’

Au fost atât de multe lucruri necesare pentru a transpune Mac-ul multitouch într-un produs și unul cu atât de multe tehnologii noi, nedovedite, încât era dificil să prezentăm un plan, un parcurs, să concepem toate piesele sale împreună.

iPhone XR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.