imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum s-a produs iPhone-ul – Capitolul III


Acum 10 ani, pe 29 iunie, Apple a lansat iPhone-ul, unul dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. Pentru a sărbători, a fost publicată cartea numită „Dispozitivul: Istoria secretă a iPhone-ului”. Povestirile sale ne conduc înapoi la stadiile incipiente ale dezvoltării iPhone-ului.

Întotdeauna spunem că iPhone-ul este fratele mai mare al iPod-ului, ceea ce este parțial adevărat, pentru că așa cum ai putut vedea în articolele anterioare, acesta și-a început călătoria de succes pe piața telefoniei după victoria iPod-ului. De asemenea, nu trebuie să uităm ce au spus oamenii atunci când Apple a introdus iPad în 2010, și anume că această tabletă este doar un iPhone mai mare, fără funcția de apel.

În acest capitol, vom discuta despre modul în care iPad-urile au intrat în joc la începutul dezvoltării iPhone-ului și cum a fost drumul greu spre succes, până când echipa a prezentat demo-ul acestui dispozitiv fermecător lui Steve Jobs.

Revigorarea tabletei Apple

Până când Steve Jobs a dat undă verde proiectului telefonului, inginerii de la Apple aveau deja un plan pentru o tabletă cu ecran tactil. Bas Ording, Imran Chaudhri și ceilalți lucrau la ea deja când Ording a primit apelul mult dorit de la Jobs.

Vom face un telefon.

Cu câțiva ani în urmă, o mulțime de ingineri de producție și designeri-cheie au făcut prototipuri pentru demo-uri de interacțiune concentrate pe multitouch, urmate de proiectul de tabletă Q79 – un experiment precoce al unui dispozitiv de tip iPad. Deși a fost un miracol cu ​​interfață imensă multi touch, au anulat temporar proiectul, deoarece a fost extrem de costisitor. „Trebuie să-mi dai ceva ce pot vinde.” – i-a spus Steve lui Imran. Cu un ecran mai mic și un sistem redus, Q79 ar fi putut funcționa ca telefon.

Va avea un ecran mic, va fi doar ecran tactil, fără butoane și totul trebuie să funcționeze. – i-a spus Jobs lui Ording.

A cerut expertului UI să facă un demo pentru derularea printr-o agendă virtuală cu multitouch. „Am fost super-încântat,” spune Ording. „M-am gândit că da, pare cam imposibil, dar ar fi distractiv măcar să încerc.” S-a așezat fără mouse, a extras o secțiune de dimensiunea telefonului de pe ecranul Mac și a folosit-o pentru a modela suprafața iPhone-ului. El și câțiva alți designeri au petrecut ani de zile experimentând interfețe de utilizator bazate pe ecran tactil și acei ani în sălbăticia ecranelor tactile erau recompensați acum.

„Am avut deja alte demo-uri, o pagină web, de exemplu – a fost doar o imagine pe care o puteai derula cu un impuls tactil.” – a spus Ording.

Efectul celebru în care ecranul se scutură atunci când atingi partea de sus sau de jos a unei pagini s-a introdus deoarece Ording nu și-a dat seama când a ajuns în partea de sus a unei pagini. El credea că programul său nu funcționează pentru că a încercat să deruleze și nu se întâmpla nimic, dar apoi și-a dat seama că derula în direcția greșită. Această mică mișcare este doar un gest care îți arată că ai ajuns la sfârșitul paginii, iar programul nu este blocat, ci funcționează corect.

Aceste mici detalii pe care noi le considerăm acum normale sunt rezultatul unui exercițiu exhaustiv, al experimentării conceptului. Ca și derularea inerțială, efectul devenit acum universal care face derularea listei de contacte să se simtă satisfăcătoare tactil. Numele zboară într-o explozie după ce glisezi în jos, apoi încetinesc până la un tic-tac ca și cum ar fi legate de fizica din lumea reală. Odată ce Jobs a văzut progresul, a început să creadă mai mult în proiect.

„Și când am văzut banda de cauciuc, derularea inerțială și câteva din celelalte lucruri, m-am gândit: ’Doamne, putem să construim un telefon din asta.’”- a spus Jobs.”

Era sfârșitul anului 2004 când Scott Forstall a intrat în biroul lui George Christie și a spus că Jobs dorește telefonul. Greg aștepta această propoziție de 10 ani. El s-a alăturat echipei Apple în anii ’90, când compania a avut o mare cădere. Era cunoscut pentru temperamentul și stilul său dur. Lucrase la Newton înainte de iPhone și deși proiectul a fost un eșec, el a fost sigur că Apple trebuie să facă un telefon Newton. „Sunt sigur că l-am propus de multe ori,” spune Christie. „Internetul exploda – acesta va fi un mare succes: mobil, internet, telefon.”

Acum, echipa sa de Interfață Umană era pe punctul de a se angaja în cea mai radicală provocare de până atunci. Membrii săi s-au adunat la etajul al doilea al Infinite Loop 2, chiar deasupra vechilor laboratoare de testare și s-au angajat să extindă caracteristicile, funcționalitatea și aspectul vechiului proiect de tabletă. Echipa de designeri și ingineri s-a apucat de lucru într-un birou plin de covoare murdare, mobilier vechi, o baie cu probleme vizavi și nimic pe pereți, doar o tablă albă și, din anumite motive, un poster cu un pui. Lui Jobs i-a plăcut camera pentru că era securizată, fără ferestre, ascunsă de ochii curioși, chiar și personalul de curățenie evita locul, astfel încât putea ascunde cu ușurință proiectul iPhone acolo. „Echipa de curățenie nu avea voie aici pentru că erau niște table albe de-a lungul peretelui,” spune Christie. Echipa schița idei pe ele, iar cele bune nu erau șterse.

Nu le ștergeam. Au devenit parte din conversația de design.

Principala lor misiune a fost să-și dea seama cum să îmbine funcțiile ecranului tactil cu funcțiile telefoanelor inteligente. Au realizat toate demo-urile; Imran Chaudhri conducea dezvoltarea tabloului de bord (Dashboard). Conceptul de bază a fost că avea o grămadă de widget-uri (vreme, acțiuni, calculator, note, etc.) care ar trebui să fie într-un telefon. Unele pictograme ale designului original au fost făcute doar într-o noapte. Era destul de normal. Datele limită nebunești impuse de Steve pentru toate demo-urile au cauzat multe nopți nedormite.

Este amuzant, aspectul pictogramelor smartphone-urilor pentru deceniul care a urmat au fost făcute în câteva ore.

Echipa trebuia să stabilească toate părțile fundamentale. Lucrurile care par destul de evidente acum precum alinierea pictogramelor sau abilitatea de a le muta sau de a le vizualiza într-o grilă, nu erau așa. Potrivit lui Chaudhri, ei au luat în considerare chiar o listă de vizualizare care ar putea fi familiară de la telefoanele Windows.

Chaudhri a cerut echipei de Design Industrial să facă câteva modele de lemn asemănătoare iPhone-ului, astfel încât să-și poată da seama de dimensiunea optimă a pictogramelor pentru atingerea degetului. Demo-urile multitouch erau promițătoare, iar stilul s-a conturat. Dar ceea ce-i lipsea echipei a fost coeziunea – o idee unitară despre ceea ce ar fi un telefon bazat pe interacțiune tactilă.

„Au fost doar schițe,” spune Christie. „Micile fragmente de idei, cum ar fi gustările tapas. Puțin din asta, puțin din cealaltă. Ar putea fi compuse din Agenda de Adrese și o felie de Safari, dar Jobs nu s-ar fi săturat din tapas – evident dorea un fel complet. Deci, a devenit din ce în ce mai frustrat de prezentări.”

În ianuarie, Jobs a oprit proiectul și a spus echipei că nu îl pot face. Deși produsele finale erau minunate, au fost finalizate parțial. Întregul concept era o mizerie fără unitate. Ca o poveste cu câteva propoziții din paragraful introductiv, câteva din conținut și apoi ceva de la mijlocul concluziei, dar nu și concluzia finală.

SAN FRANCISCO – JANUARY 27: Apple Inc. CEO Steve Jobs (R) talks with Technology Columnist Walt Mossberg (L) of the Wall Street Journal during an Apple Special Event at Yerba Buena Center for the Arts January 27, 2010 in San Francisco, California. CEO Steve Jobs and Apple Inc. introduced its latest creation, the iPad, a mobile tablet browsing device that is a cross between the iPhone and a MacBook laptop. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

„Steve ne-a dat un ultimatum,” își amintește Christie. „A spus: aveți două săptămâni. Era februarie 2005 și am dat startul acestui marș de două săptămâni.”

Echipa și-a reluat forțele și a început să lucreze din nou. A fost șansa lui Christie să demonstreze că are dreptate – telefoanele și calculatoarele se apropiau și fuzionau. A avut două săptămâni grele cu liderii echipei de proiectare. Aveau un singur dușman: timpul. Au urmat nopți fără somn  în cele două săptămâni, iar echipa era pe cale să creeze capodopera vieții lor. În acel moment, iPhone-ul a început să arate ca versiunea finală, doar cu un buton virtual, nu cu cel fizic.

I-am arătat lui Steve rezumatul întregii povești. I-am arătat ecranul de pornire, cum intră un apel, cum accesezi Agenda de Adrese și „cum arată Safari” și s-a întâmplat un mic clic. Nu au fost doar niște citate inteligente, o poveste era spusă.”

Și Steve Jobs iubea o poveste bună.

„A fost un succes zdrobitor,” spune Christie. „A vrut să-l mai vadă și a doua oară. Oricine l-a văzut a zis că era minunat. A fost minunat.” Așa că Apple a început să fie mai secretă față de proiect. A blocat coridorul pe cel de-al doilea nivel al Infinite Loop 2. Nimeni nu putea intra sau pleca fără permisiune.

Era ca o închisoare.

De asemenea, a însemnat că au avut mult mai multe de făcut. Dacă întâlnirile pentru cercetarea de interfața tactilă au fost un prolog și tableta a fost prototipul de început, acesta a fost cel de-al doilea act al iPhone-ului și au mai rămas multe lucruri de scris. Acum că Jobs a fost implicat în proiect, a vrut să-l dezvăluie într-un mare stil, restului companiei. A vrut s-o facă la întâlnirea Top 100 din cadrul Apple. Ei au această întâlnire cu toți oamenii importanți din când în când, prezentând direcția pe care o va lua compania. Jobs invita oamenii pe care îi considera cei mai buni 100 de angajați ai săi într-un cadru secret, unde prezentau și discutau despre produsele și strategiile viitoare. Pentru creșterea angajaților Apple, a fost o oportunitate de carieră. Pentru Jobs, prezentările trebuiau să fie la fel de atent calibrate ca lansarea unui produs public.

De atunci până în mai, a fost un alt traseu brutal, pentru a veni cu paragrafele de legătură. „Bine, ce aplicații vom avea? Cum ar trebui să arate un calendar? E-mail? Fiecare pas în această călătorie a fost din ce în ce mai concret și mai real. Redarea melodiilor din iTunes. Redarea media. Software-ul iPhone a început ca proiect de design în holul meu cu echipa mea,” a spus Christie. El a preluat ultimul model al iPod-ului, astfel încât designerii să își facă o idee despre cum ar putea arăta aplicațiile pe un dispozitiv. Demo-ul a început să se contureze. „Puteai apăsa pe aplicația de e-mail și vedea cum lucrează și browser-ul web,” spune Ording. „Nu funcționa pe deplin, dar suficient pentru a-ți face o idee.”

Christie a folosit energia echipei foarte bine, doar timpul a fost un factor de îngrijorare, dar au reușit să găsească o soluție și pentru asta.

A fost o muncă brutală și grea. Am cazat oameni în camere de hotel pentru că nu voiam să conducă până acasă. Oamenii au dormit și în casa mea, dar a fost în același timp și emoționant.

Steve Jobs fusese impresionat de rezultate. Și în curând, așa au fost toți ceilalți. Prezentarea pentru Top 100 a fost un alt succes izbitor.

sursa: The Verge

Beats decade
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.