imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum s-a produs – iPhone-ul II.


Acum 10 ani, pe 29 iunie, Apple a lansat iPhone-ul, unul dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. Pentru a sărbători, a fost publicată cartea numită „Dispozitivul: Istoria secretă a iPhone-ului”. Povestirile sale ne conduc înapoi la stadiile incipiente ale dezvoltării iPhone-ului.

În capitolul anterior am vorbit despre inginerii dispăruți, despre ideea înfloritoare a iPhone-ului, efectul Fadell, cât de mare a fost explozia iPod-ului și cum a devenit cel mai popular dispozitiv de redare a muzicii. În 2004, Tony Fadell, care a pregătit o versiune secretă de iTunes pentru Windows cu ajutorul inginerilor săi, a simțit deja că succesul iPod-ului este limitat, deoarece pe piață existau telefoane care puteau reda MP3.

Dacă ai putea purta doar un singur dispozitiv, pe care l-ai alege?

Rokring out

În 2004, Motorola era compania lideră pe piață: a fabricat telefonul ultra-subțire Razr. Noul CEO, Ed Zander, a avut o relație destul de bună cu Steve Jobs, căruia i-a plăcut Razr. Simpatia lor reciprocă a dus la ideea unui posibil parteneriat între Apple și Motorola. Cu un an mai devreme, conducerea Apple intenționa să cumpere Motorola – și a făcut acest lucru destul de public, dar chestiunile financiare au întrerupt afacerea. Apple s-a dovedit a fi prea mică pentru o astfel de achiziție mare.

Mai târziu, s-a născut „telefonul iTunes”. Apple și Motorola, mână în mână, au stabilit o înțelegere cu AT&T și au lansat Rokr în vara anului 2004. Mai târziu, Steve Jobs a negat public ideea că Apple a făcut propriul telefon. Motivul a fost lipsa unor canale de comunicare adecvate cu operatorii americani. Mai mult, aceste companii de comunicare au avut un impact asupra designului fiecărui telefon, iar Apple a decis să nu se implice. Verizon și AT&T aveau ultimul cuvânt de spus despre telefoanele care puteau accesa rețelele lor.

Așadar, producătorii de telefoane primesc aceste cărți groase de la operatori spunându-le cum va fi telefonul lor. Nu suntem buni la asta.

Potrivit acelor lideri de la Apple care erau în legătură zilnică cu Jobs, operatorii nu au fost cea mai mare problemă. Jobs era preocupat de lipsa de concentrare din companie și nu era convins că smartphone-urile vor fi pentru toată lumea. Parteneriatul cu Motorola a fost o modalitate ușoară de a încerca să neutralizeze o amenințare la adresa iPod-ului. Motorola ar fi făcut telefonul, iar Apple ar fi făcut software-ul iTunes.

„Ne-am gândit: cum putem face o experiență a utilizatorului foarte mică, astfel încât utilizatorii să trebuiască să cumpere un iPod? Le dăm să guste un pic din iTunes și îl transformăm practic într-un iPod Shuffle, astfel încât să-și dorească să facă upgrade la un iPod.” Aceasta a fost strategia inițială, spune Fadell. „Să nu devorăm iPod-ul pentru că merge atât de bine.”

Odată ce parteneriatul dintre Apple și Motorola a fost dezvăluit, au început imediat zvonuri despre telefonul iTunes. Cu toate acestea, Apple nu a așteptat cu adevărat entuziasm lansarea lui Rokr. „Știam cu toții cât de rău era,” a spus Fadell. „Era încet, nu putea să schimbe lucrurile, limita melodiile. Toate aceste lucruri s-au reunit pentru a asigura că a fost o experiență cu adevărat proastă.” Dar poate că au existat și alte motive pentru care directorii Apple tolerau slăbiciunile lui Rokr. „Steve a adunat informații în timpul acelor întâlniri” cu Motorola și AT&T, a declarat Richard Williamson, unul dintre directorii de software.

În această perioadă, Steve Jobs lucra la un acord cu operatorii pentru a avea frâu liber în proiectarea telefoanelor mobile. El a luat în calcul ca Apple să cumpere o bandă proprie și să devină propriul operator de rețea virtuală mobilă, sau MVNO. Apple a abordat Verizon, dar nu au putut stabili o înțelegere: Jobs nu a renunțat, dar a avut puțin noroc. Companiile de telecomunicații au dorit un control mai mare asupra dezvoltării, pe care Apple l-a respins destul de vehement. Brusc, AT&T a venit cu o idee nouă: le ofereau libertate în dezvoltare, în favoarea exclusivității totale.

Repară ceea ce urăști

De la Steve Jobs la Jony Ive, Tony Fadell, inginerii, designerii și managerii de la Apple, există un aspect al mitologiei iPhone despre care toată lumea este de acord: înainte de iPhone, toată lumea din companie credea că telefoanele mobile erau teribile. Toată lumea de la Apple le ura, erau nesigure, o mizerie. Problema exista, inginerii de la Apple au trebuit doar să găsească soluția.

Puterea Apple stă în faptul că e capabilă să-i facă pe oameni să iubească ceva ce urau înainte. Acest lucru a fost confirmat de Greg Christie, care era directorul grupului de interfață umană Apple la momentul respectiv. Înainte de iPod, nimeni nu și-a dat seama cum să folosească un music player digital; în timp ce Napster a explodat, oamenii au început să poarte CD playere portabile încărcate cu albume. Înainte de Apple II, computerele au fost considerate, în cea mai mare parte, prea complexe și dificile pentru omul obișnuit.

„Cu cel puțin un an înainte de a începe ceea ce a devenit proiectul iPhone, chiar și în interiorul companiei, eram nemulțumiți de modul în care toate aceste telefoane erau teribile,” a spus Nitin Ganatra, care a gestionat echipa de e-mail la Apple înainte de a lucra la iPhone. A apărut un simț din ce în ce mai mare în interiorul companiei că, odată ce Apple a reușit să transforme și apoi să domine cu succes o categorie majoră de produse, ar putea face același lucru și cu altul.

„La vremea respectivă,” a spus Ganatra, „a fost ceva de genul, ’trebuie să intrăm și să curățăm și această piață – de ce nu face Apple și un telefon?’”.

Chemăm toate Pod-urile

Andy Grignon era neliniștit. Inginerul versatil era la Apple deja de câțiva ani, lucrând în diferite departamente pe diverse proiecte. Era o figură drăguță și impozantă – ras în cap, vesel și construit ca un urs prietenos. A avut un cuvânt de spus în orice, de la crearea software-ului care a alimentat iPod-ul la un software pentru un program de videoconferință și iChat. Devenise prieten cu starul în devenire Tony Fadell când au construit împreună camera iSight.

După ce a încheiat un alt proiect major – scrierea Dashboard-ului Mac, pe care Grignon l-a numit cu afecțiune „copilul său” (este ecranul plin de widget-uri, cu calculator, calendar și așa mai departe) – căuta ceva nou. „Fadell l-a căutat și i-a spus: ’Vrei să vii la iPod? Avem niște chestii foarte interesante. Am un alt proiect pe care chiar vreau să-l fac, dar avem nevoie de timp înainte să-l convingem pe Steve să o facă și cred că te potrivești foarte bine pentru asta.” Grignion a acceptat imediat și s-a alăturat proiectului misterios, lăsând totul în urmă.

 

Suntem abia în punctul în care am reușit să mișcăm lucrurile pentru niște difuzoare wireless și chestii de genul ăsta, dar proiectul a început să se materializeze. Bineînțeles că Fadell vorbea despre telefon.

Fadell știa că Jobs începea să se apropie de idee și voia să fie pregătit. „Am avut această idee: Nu ar fi minunat să punem Wi-Fi-ul într-un iPod?” a spus Grignon. Pe parcursul anului 2004, Fadell, Grignon și restul echipei au depus o serie de eforturi pentru a conecta iPod-ul și un comunicator de internet.

Acesta a fost unul dintre primele prototipuri pe care i le-am arătat lui Steve. Am golit un iPod, am adăugat într-o parte Wi-Fi, deci a fost doar o bucată mare de plastic și am modificat software-ul.

Cu acest prototip puteai naviga pe internet. Cu un clic pe rotiță, puteai derula o pagină web și dacă există o legătură pe pagină, ar evidenția-o și puteai face clic pe ea și intra. După ce a încercat prima dată, Steve nu a fost amuzat. El l-a urât de-a dreptul, chiar dacă a fost mai bun decât majoritatea telefoanelor din 2004. După ce l-a ținut în mână prima oară, a spus:

Aceasta este o prostie. Nu vreau asta. Știu că funcționează, m-am prins, mulțumesc, dar este o experiență neplăcută.

Echipa de executivi a încercat să-l convingă pe Steve că proiectarea unui telefon era o idee minunată pentru Apple. El nu vedea cu adevărat calea spre succes. Unul dintre acei oameni care încercau să-l convingă era Mike Bell, un veteran de la Apple care lucrase cincisprezece ani la divizia wireless de la Motorola. Bell era optimist că telefoanele mobile, computerele și playerele se îndreptau inevitabil spre un punct de convergență. Timp de câteva luni, el a făcut lobby pentru a crea un telefon, la fel ca și Steve Sakoman, un vicepreședinte care lucrase la Newton.

Am petrecut tot acel timp introducând funcții ale iPod-ului în telefoanele Motorola. Asta mi-a părut lipsit de logică. Dacă am fi luat experiența utilizatorilor iPod și unele dintre celelalte lucruri la care lucram, am fi putut să cucerim piața.

Era greu să se identifice cu ideea. MP3 playerele au început să fie o adevărată amenințare pentru iPod-uri și nevoia de a stabili un acord cu orice companie de comunicații a devenit din ce în ce mai urgentă. Problema cea mai mare a fost că operatorii au început să intre în acțiune și au încheiat noi contracte cu alți producători. Între timp, Bell a văzut cele mai recente modele de iPod ale lui Jony Ive.

Pe 7 noiembrie 2004, seara târziu, Bell i-a trimis un email lui Jobs:

„Steve, știu că nu vrei să faci un telefon”, a scris el, „dar uite de ce ar trebui să o facem: Jony Ive are câteva design-uri foarte interesante pentru viitoarele iPod-uri pe care nimeni nu le-a văzut. Ar trebui să luăm unul dintre ele, să punem software Apple în el și să facem un telefon noi singuri, în loc să punem lucrurile noastre pe telefoanele altora.”

Jobs l-a sunat imediat și au discutat ore întregi, argumentând pro și contra. Bell a detaliat teoria sa a convergenței – fără îndoială menționând faptul că piața de telefonie mobilă a explodat în întreaga lume – și Jobs a dezbinat-o. În cele din urmă, s-a răzgândit. 3 sau 4 zile mai târziu, Steve, Fadell, Jony și Sakoma s-au reunit pentru a începe dezvoltarea telefonului.

„Bine, cred că ar trebui să mergem înainte și să îl facem,” a spus Jobs.

sursa: The Verge

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.