imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum realizezi o ședință foto profesională cu iPhone 6s?


La scurt timp de la lansarea iPhone 6s, Lee Morris, fotograf profesionist din S.U.A., recidiva cu un nou articol pe site-ul Fstoppers în care arăta cum poți realiza fotografii la nivel profesionist cu un iPhone și accesorii foarte ieftine.
Tot el mai publicase, în urmă cu cinci ani, un articol similar în care a realizat o întreagă sesiune foto folosind doar un iPhone 3GS. La acel articol, mulți fotografi au comentat faptul că Morris ar fi folosit echipament de studio pentru realizarea cadrelor.

Bineînțeles că lumina și felul în care o folosești sunt elemente foarte importante în realizarea unei fotografii, dar el exact asta vrea să demonstreze și în primul articol – faptul că nu ai nevoie de echipament foarte scump pentru a realiza fotografii profesioniste. De aceea, pentru efectuarea fotografiilor din acest al doilea tutorial, Morris a folosit un iPhone 6s și accesorii din cele mai comune: panouri de spumă poliuretanică, lampă lumină continuă și o lanternă cu LED. Toate aceste accesorii costă sub 30 de dolari fiecare. Este ceea ce putem numi, fără îndoială, o sesiune foto ieftină. Un alt lucru pe care l-a schimbat pentru această a doua ședință de fotografie a fost faptul că a lucrat în aer liber, nu s-a mai folosit de mediul controlat al unui spațiu închis.

Articolele, atât primul cât și cel de-al doilea, au generat foarte multe comentarii. Opiniile au fost foarte polarizate, mulți fotografi reproșându-i faptul că o concluzie a articolelor sale ar putea fi faptul că iPhone-ul este un aparat foto mai bun decât aparatele foto profesionale. Deși este un punct de vedere interesant, el a insistat asupra faptului că nu ăsta a fost scopul său. Ideea lui era să demonstreze faptul că, pentru a realiza poze la nivel profesionist, nu ai nevoie de echipament foarte scump, ci mai degrabă de imaginație și „ochi” de profesionist.

S-a mai dezbătut și faptul că pozele au fost retușate după ședința foto, dar acest lucru se întâmplă și în cazul pozelor realizate în studio și cu aparatură foarte scumpă. Oricum, este greu de stabilit dacă postprocesarea a îmbunătățit calitatea imaginilor. Unii dintre fotografi au susținut chiar că pozele neprocesate arătau mai bine. Puteți judeca și voi comparând, spre exemplu, cele două poze de mai jos.

Înainte de procesare
Înainte de procesare
După procesare
După procesare

Cel mai bine vă las să urmăriți chiar voi filmulețul în care Lee Morris a documentat realizarea fotografiilor și să judecați singuri.

sursa: Fstoppers

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.