imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum poți să-ți dai seama dacă un iPhone este original sau fake?


Vin sărbătorile și mulți dintre noi doresc să facă un cadou mai special celor dragi. Un iPhone pare o idee foarte bună și chiar este! Asta dacă este vorba despre un iPhone real și nu unul fake!

Din păcate succesul produsului de la Apple dar și faptul că se produce în China a deschis portița apariției fake-urilor. Apple nu a comentat niciodată pe această temă ci doar a spus că este o problemă mare. Despre dimensiunea problemei ne putem face o idee însă dacă ne gândim că în vară (http://www.bbc.com/news/business-33681929) a fost închisă o fabrică de iPhone-uri fake despre care se presupune că a produs 41 000 de unități cu o valoare estimată de aproximativ 19 milioane de dolari.

Pe lângă aceste produse fabricate cu scopul de a se asemăna foarte mult cu produsele originale, mai există și categoria produselor obținute din componente provenite de la produse reale, care au fost casate pentru reciclare, sau de la telefoane furate și dezmembrate. Acestea sunt și mai dificil de depistat întrucât chiar sunt construite din componente reale de iPhone.

Am primit și noi diferite sesizări de la clienți sau chiar prieteni care în încercarea de a economisi la prețul de achiziție s-au trezit cu alte produse decât ceea ce-și doreau.

Mai jos vom încerca să enumerăm câteva criterii de bază pe care le puteți folosi pentru a încerca să depistați produsele false.

 1. Toate produsele Apple originale au logo-ul pe ele (pe spatele produsului – codița mărului fiind orientată către dreapta).
 2. Verificați dacă IMEI-ul trecut pe spatele telefonului este același cu cel trecut pe cutia produsului și cu cel care vă apare dacă selectați Settings -> General -> Info -> IMEI. Dacă nu se potrivesc ai de-a face cu un fake.
 3. Verifică IMEI-ul pe site-ul Apple (https://checkcoverage.apple.com).
 4. Noile iPhone 6S și iPhone 6S Plus sunt mai grele decât iPhone-ul 6 și respectiv iPhone 6 Plus.
 5. O funcționalitate nouă și greu de reprodus este funcționalitatea 3D, așa că o puteți testa dacă verificați un iPhone 6S sau iPhone 6S Plus.
 6. Verificați șuruburile. Cele folosite de Apple au șuruburile cu cinci loburi. Majoritatea falsurilor folosesc șuruburi normale cu cap cruce.screws_pentalobe_3
 7. Dacă vă sunt prezentate “iPhone”-uri cu capacitate diferită de 8, 16, 32, 64 sau 128 GB sunt fake-uri.
 8. Apple nu produce iPhone Dual-SIM. Dacă întrebați dacă este Dual-SIM și vi se răspunde că da, este un fake.
 9. Din Settings -> General -> Software Update poți verifica sistemul de operare instalat. Dacă nu scrie iOS este un fake.
 10. Verifică Siri. Mai întâi te asiguri că Siri este activat (Settings -> General -> Siri) și apoi ții apăsat butonul Home pentru câteva secunde pentru ca apoi să vă apară interfața Siri.
 11. Opriți și reporniți iPhone-ul. În timpul procedurii de pornire trebuie să vă apară logo-ul Apple.
 12. Încercați să conectați telefonul la iTunes. Dacă nu se conectează este un fake.
 13. iPhone-ul nu a avut niciodată un conector USB sau micro-USB. Până la iPhone 4S a avut port cu 30 de pini, de la iPhone 5 are port Lightning.
 14. iPhone-ul nu are slot SD sau orice alt tip de slot pentru carduri de memorie externă.
 15. Testați aplicația Maps de pe telefon, dacă vă duce în Google Maps este un fake.
 16. Accesați butonul App Store. Trebuie să vă ducă în App Store-ul Apple.
 17. De la iPhone-ul 4 ecranul este Retina. Asta înseamnă că imaginea are o calitate foarte bună. Dacă nu vi se pare suficient de bună calitatea imaginii înseamnă că aveți de-a face cu un fake.
 18. Nu în ultimul rând, dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, de cele mai multe ori așa și este … telefonul este un fake.

Dacă aveți orice alte sugestii pe care nu le-am menționat în această listă vă rog să le adăugați mai jos în comentarii.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.