imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cum personalizezi aplicația dicționar pe Mac


Preinstalată pe toate Mac-urile, aplicația nativă Dicționar (Dictionary) poate fi considerată un erou necunoscut. Împreună cu funcția „Look Up”, aceasta înlesnește învățarea și utilizarea noilor cuvinte. Hai să vedem cum poți personaliza dicționarul de pe Mac, pentru a beneficia la maximum de funcțiile disponibile.

Apple a lansat propria aplicație de dicționar, denumită simplu Dictionary, în 2005, odată cu OS X 10.4 Tiger. La început, aceasta oferea definiții din New Oxford American Dictionary și informații suplimentare din Oxford American Writer’s Thesaurus, Wikipedia și o bază de date cu termeni specifici Apple. Cu timpul, aplicația s-a extins integrând și alte dicționare, iar în prezent se poate lăuda cu peste 30 de surse.

Cele mai tari funcții ale aplicației dicționar

Aplicația Dicționar oferă tot ce poate oferi un astfel de software. Însă cel mai tare aspect e că nici nu trebuie să deschizi aplicația pentru a accesa toate informațiile stocate. Cea mai simplă metodă e să dai click dreapta. Selectezi cuvântul – indiferent de aplicația utilizată – dai click dreapta și alegi „Look Up”. Pac! Îți va apărea imediat definiția din dicționar. Aplicația Dictionary în sine e foarte simplu de utilizat și destul de permisivă: va face tot posibilul să îți ofere o definiție corectă, chiar și atunci când nu ai scris tocmai corect cuvântul căutat. Aproape fiecare cuvânt din dicționar poate fi accesat prin click, oferindu-ți acces instant la modul de utilizare și o listă de sinonime.

Iată și o mică notă specială: Mac-ul are și o funcție de verificare a ortografiei, disponibilă pe toate sistemele Apple. E posibil să adaugi dicționare speciale pentru funcția de verificare pe macOS  (iată aici cum). De asemenea poți adăuga propriile cuvinte care dorești să fie marcate automat ca fiind scrise greșit. Însă dicționarul oferă o mulțime de alte metode de personalizare. Hai să vedem în continuare cum se activează dicționarele suplimentare, cum le poți schimba ordinea, cum le poți atribui etichete personalizate și cum poți importa dicționare speciale.

Activează dicționare suplimentare

Dacă te numeri printre cei 3.5 miliarde de oameni la nivel mondial capabili să se exprime fluent în mai multe limbi, vei dori probabil să adaugi mai multe limbi și în dicționarul Mac-ului. Chiar dacă încă nu vorbești două limbi, adăugarea unui dicționar suplimentar e o excelentă metodă de învățare. Începi prin a verifica ce ai deja instalat. Lansează aplicația Dictionary și dă click pe tab-ul All, pentru a vedea toate dicționarele instalate. Pentru a descărca dicționare suplimentare direct din aplicație, urmează acești pași:

 1. Navighează la Dictionary > Preferences.
 2. În lista de dicționare, bifează elementele pe care vrei să le instalezi.
 3. Vei vedea o bară de progres în colțul stânga jos.
 4. Apoi poți ieși din Preferences.
 5. Noul dicționar va apărea în tab-ul All din aplicația principală.
Aplicația dicționar

După ce ai ales și instalat dicționarele dorite, le poți reorganiza, astfel încât cel mai utilizat să apară în topul listei, atunci când se afișează o definiție. Poți modifica această ordine în Dictionary > Preferences, trăgând pur și simplu cu mouse-ul dicționarele în ordinea dorită.

Cum personalizezi un dicționar

Unele dicționare incluse oferă câteva opțiuni suplimentare de limbă. De exemplu, definițiile Wikipedia îți permit să cauți sursele în mai multe limbi. Deschide Preferences și dă click pe Wikipedia, apoi alege limbile dorite. Această funcție e trecută de multe ori cu vederea, dar poate fi deosebit de utilă mai ales pentru identificarea contextului cultural sau istoric al cuvintelor.

În plus, dacă vrei, poți schimba și numele dicționarului, dacă ai impresia că numele original nu te ajută prea mult. Acest lucru îți poate facilita navigarea către dicționare individuale. Pentru redenumire, dă click dreapta pe un dicționar, iar din meniu alege „Edit Label”. Introdu noul nume, apoi dă „OK” pentru a activa schimbarea.

Adaugă dicționare personalizate

Dacă ai nevoie de un dicționar ce nu se găsește printre cele preinstalate, va trebui să apelezi la o soluție terță. Dicționarele personalizate pot fi importate destul de simplu în aplicația Dictionary – asta în cazul în care găsești vreunul. Aplicația Dictionary poate citi doar fișiere *.dictionary. Prin urmare, trebuie să găsești un fișier dicționar pentru limba dorită. (Sau poți converti formate diferite de fișiere în formatul .dictionary). Din păcate, nu există multe site-uri active care să ofere dicționare ce pot fi descărcate. Poți încerca site-ul lui Michaek Clasquin-Johnson, care a convertit o mulțime de fișiere în formatul .dictioary. Însă calitatea dicționarelor poate varia, pentru că, așa cum el însuși recunoaște, nu poate testa acuratețea fiecărui document. În orice caz, pe acest site vei găsi aproape toate limbile europene, cele mai populare limbi asiatice, dar și câteva limbi africane. Dacă ai nevoie de o limbă care nu e inclusă pe site, încearcă să cauți pe Google sau alege o variantă contra-cost (ex. Dictionaries for Mac). Odată ce obții fișierul .dictionary, instalarea acestuia se face foarte simplu:

 1. Lansează aplicația Dictionary.
 2. Din bara de meniu, selectează File > Open dictionaries folder.
 3. Apoi trage pur și simplu cu mouse-ul fișierul dicționar în acel folder.
 4. Relansează aplicația Dictionary.
 5. După ce repornește, accesează Dictionary > Preferences.
 6. Dă scroll în jos și bifează căsuța din dreptul noului dicționar.
 7. Dacă dorești, trage-l cu mouse-ul în sus, pentru a-i schimba ordinea de afișare.

Dacă ai urmat acești pași, vei putea vedea acest nou dicționar adăugat în meniul aplicației Dicționary și îl vei putea accesa foarte simplu când va fi nevoie.

Tu ce dicționare ai instalate în aplicația Dictionary? Pe care îl utilizezi cel mai des?

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.