imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cum optimizezi stocarea în macOS


Indiferent că vorbim de un SSD cu o capacitate de stocare de 128 GB sau de un HDD cu o capacitate de câțiva TB, un lucru e sigur: niciodată nu poți avea suficient spațiu. Acesta e motivul pentru care în macOS a fost introdus un sistem foarte inteligent care-ți monitorizează cantitatea de spațiu disponibil pe drive și care poate elibera spațiu în cele mai disperate situații.

Personal, nu sunt tocmai capabil să-mi organizez lucrurile în computer. În general, sunt genul de utilizator care crede că treaba ar merge mult mai rapid dacă toate fișierele ar fi salvate pe Desktop. Iar când capacitatea de stocare este epuizată, trebuie să petrec ore întregi ca să pun totul în ordine. De fapt, această activitate necesită mult mai mult timp decât dacă aș salva documentele într-un mod mai organizat, fără fișiere inutile.

Optimizarea stocării poate fi utilă în situația în care ai în computer o mulțime de poze și clipuri video sau documente pe care nu le folosești zilnic. Asta înseamnă că nu e necesar ca aceste fișiere să fie stocate local și offline pe Mac-ul tău. Selectează meniul Apple, dă click pe About this Mac și alege opțiunea Storage. Aici poți vedea proporțiile în care spațiul de stocare e ocupat de sistem, documente, aplicații și alte fișiere, cum ar fi contactele.

Poți găsi de asemenea câteva directoare și fișiere de care te poți lipsi, pe care sistemul le poate duplica automat în spațiul tău de stocare iCloud și care, astfel, pot fi șterse temporar de pe drive-ul tău.

Pentru a activa această opțiune, alege Manage… și mergi în meniul Recommendations. Aici poți găsi o funcție numită Reduce Clutter (reduceți dezordinea) ce te poate ajut la sortarea fișierelor nefolosite; și poți opta de asemenea pentru activarea funcției auto-empty pentru Trash. Există o opțiune ce permite iTunes să șteargă filmele pe care le-ai vizionat și să realizeze sincronizarea cu iCloud. De asta ai nevoie acum. Selectează butonul Store in iCloud.

Alege opțiunea Desktop and Documents și configurează sincronizarea în cloud. Asta ajută sistemul să elibereze spațiu atunci când e nevoie, începând să copieze fișiere în contul tău de iCloud. Acest proces funcționează cronologic; doar acele documente care au fost deschise cu multă vreme în urmă vor fi mutate în cloud, cum ar fi de pildă documente cu pagini arhivate și fotografii care au fost făcute cu mult timp în urmă.

În cazul fotografiilor și al clipurilor video, procesul funcționează puțin diferit. Înainte de sincronizarea pe iCloud, sistemul va crea o versiune de calitate redusă a acestora, iar aceasta va rămâne stocată pe hard drive-ul tău, doar ca o previzualizare.

 

MBP13
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.