imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cum îți organizezi fișierele de pe desktop pentru a te concentra mai ușor


Unde a zburat timpul? Zilele de lucru se încheie adesea cu această întrebare și cu un oftat. Nu e tocmai plăcut să vezi pe desktop toate lucrurile pe care nu le-ai făcut. Dacă și tu ai aceeași problemă ca majoritatea angajaților din Europa, o parte importantă din programul tău de lucru a fost irosită din cauza unor întreruperi sau a unor elemente care ți-au distras atenția, cum ar fi aplicațiile de email sau rețelele sociale. 

Există un mod de a-ți îmbunătăți productivitatea și de a crea un mediu în care te poți concentra. Trebuie doar să îți organizezi mai bine Mac-ul sau să folosești o aplicație pentru a-ți restricționa accesul la platformele care îți distrag atenția. Hai să vedem ce putem face.

Ucigașul silențios al productivității tale

Mai multe studii au dovedit că ai nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a te concentra din nou asupra muncii tale după ce ai fost întrerupt. Acest lucru este valabil mai ales în cazul muncii creative, când o astfel de întrerupere poate fi fatală, distrugând fluxul ideilor. Multitasking-ul nu este deloc o strategie productivă. Dacă lucrezi simultan la două probleme diferite, vei petrece mai mult timp în total, și se va înregistra și o scădere a calității muncii, precum și o scădere a IQ-ului personal (10 puncte!). Suntem cu aproape 40% mai puțin productivi atunci când încercăm să lucrăm simultan la mai multe proiecte. Pe scurt, în fiecare zi irosim 2-3 ore din cauza multitasking-ului, a întreruperilor și a încercării de a reveni la concentrarea inițială.

Ești pregătit să-ți duci productivitatea la nivelul următor? Hai să începem prin crearea unui mediu care să te ajute să te concentrezi mai bine. E timpul să organizăm desktop-ul Mac-ului!

Un desktop zen

Majoritatea oamenilor își folosesc desktopul ca pe un fel de inbox: o gaură neagră care înghite documente pe care nimeni nu le va mai deschide niciodată – cărți în format pdf pe care plănuiești să le citești de câțiva ani, dosare cu titluri ca Work1, Work2, Work2019 create cândva ca o tentativă, acum abandonată, de a face ordine. De fiecare dată când vezi mulțimea de pictograme, încrederea ta în propriile forțe scade puțin. Să facem ordine!

Pur și simplu îl ștergi o dată și e curat

Ai câteva ore în plus și tendințe ușor masochiste? Dacă da, atunci creează un nou sistem de fișiere, inspectează fiecare document și pune-l în dosarul potrivit. Dacă însă ești doar o ființă umană cu voință limitată, dosește-le pur și simplu într-un loc în care nu le vezi. Le poți găsi oricum mai târziu.

  1. Apasă Cmd+N pe desktop și creează un nou dosar Archive. (Dacă ești un veteran al acestui proces și ai deja un folder Archive, poți crea un dosar Archive2019. Poți introduce vechea arhivă în cea nouă).
  2. Selectează toate documentele de pe desktop folosind Cmd+A.
  3. Ține apăsat pe Cmd, apasă simultan pe fișierul Archive pentru a-l deselecta.
  4. Dă click pe unul dintre documentele selectate, ține apăsat și du totul în fișierul Archive.
  5. Vrei să revezi vechiul desktop? Este chiar aici ascuns în acest dosar.
  6. Ai nevoie de unul dintre documentele din arhivă? Deși acest lucru nu se va întâmpla probabil niciodată, îl poți găsi cu o simplă căutare folosind Spotlight.

Desktop

Pe lângă aceste comenzi, poți alege să folosești una dintre noile funcții oferite de macOS Mojave. Stacks poate grupa automat fișierele în funcție de tipul acestora.

Cum e să îți vezi fundalul desktop-ului în loc de munții de documente? Ai grijă să-l păstrezi așa și pe viitor și pune-ți documentele acolo unde le este locul – într-un dosar pe care îl găsești ușor din Finder.

Creează un nou desktop pentru fiecare task

Îți place desktopul tău? Ei bine, poate îți va plăcea și mai mult cel pe care îl vei crea în continuare. Accesează Mission Cotrol și păstrează toate ferestrele deschise pe desktop. În bara de sus îți vor apărea sesiunile deschise: Desktop 1, Desktop 2 și semnul plus, pentru a putea deschide noi desktop-uri. Dacă vrei să te concentrezi asupra unui singur lucru, cum ar fi scrisul, treci pe desktop-ul pentru scris unde ai aplicațiile potrivite și fișierele. Imaginează-ți cât de mult ți-ai putea eficientiza munca dacă ai avea un desktop dedicat pentru fiecare proiect. Cu Mac, poți crea mai mult desktopuri virtuale și poți trece apoi de la unul la altul pentru a te concentra pe o singură sarcină.

Desktop

Pro tip: Înainte să treci la un alt desktop, minimizează toate aplicațiile și ferestrele deschise folosind Cmd+M. Astfel, toate desktopurile tale vor fi curate și vei putea redeschide totul cu doar câteva click-uri.

Griul este noul negru

Te-ai săturat de toate culorile luminoase și strălucitoare pe care, în ultimii ani, designerii le folosesc pentru a crea pictograme cât mai atrăgătoare? Treci la modul grayscale folosind System Preferences > Accessibility > Display. Trebuie doar să bifezi căsuța pentru grayscale.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Nu-i așa că parcă îți este mai ușor să lucrezi acum? Nu-ți face griji, vom oferi mai multe detalii despre setările pentru Dock, bunele practici și cele mai bune aplicații pentru a te putea concentra la muncă într-un articol viitor.

Descoperă mai multe sfaturi utile pe iMagazin.ro.

Vezi toate ofertele iSTYLE.

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.