imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Află coordonatele pe iOS prin Google Maps și Apple Maps.

Cum găsești coordonatele GPS cu iPhone-ul


Există o mulțime de aplicații disponibile care oferă servicii în funcție de coordonatele geografice. Însă când e nevoie, poți determina poziția exactă în care te afli?

În cele mai comune situații, e suficient să spui că te afli la colțul unei anumite străzi. Însă se poate întâmpla ca uneori să trebuiască să determini locația exactă. Coordonatele GPS ale locului în care te afli pot fi de mare ajutor, în astfel de cazuri. În continuare, îți vom arăta trei metode diferite prin care poți afla rapid coordonatele.

Dacă se întâmplă să nu știi ce înseamnă acest lung șir de cifre, iată o scurtă recapitulare geografică. Coordonatele GPS sunt determinate de latitudinea și longitudinea unei locații date. Coordonata latitudine e un punct relativ la ecuator, iar longitudinea e un punct relativ la meridianul Observatorului Roial Britanic din Greenwich UK.

Hai să vedem cum poți afla locația exactă!

Utilizează Apple Maps pentru a afla coordonatele geografice

Din fericire, nu vei avea nevoie de o aplicație terță pentru aceste informații. Tot ce trebuie să faci e să scoți telefonul și să deschizi Apple Maps, serviciul nativ de hărți. Apple Maps a avut un start mai lent, dar devine din ce în ce mai bun odată cu trecerea timpului.

 • Deschide Apple Maps
 • Selectează săgeata mică albastră din colțul dreapta-sus pentru a afla propria locație pe hartă
 • Selectează punctul albastru de pe hartă
 • Dacă tragi în sus de fereastra din partea inferioară a ecranului, poți vedea coordonatele exacte
 • Din nefericire, nu poți copia aceste cifre, însă poți trimite foarte ușor datele locației utilizând orice opțiune de sharing

Dacă vrei să indici o locație diferită (de exemplu un punct de întâlnire) urmărește acești pași:

 • Apasă ferm pe hartă la o anumită locație, pentru a plasa acolo indicatorul
 • Trage în sus fereastra de informații, unde poți găsi exact aceleași detalii pe care le-ai văzut atunci când ți-ai determinat propria locație

Utilizează aplicația Compass

Există încă o soluție nativă inclusă automat în iPhone sau iPad. E vorba de aplicația Compass care, în această privință, are un avantaj și un dezavantaj. Avantajul constă în faptul că poți copia imediat datele, iar dezavantajul e că poți vedea doar propriile coordonate. Iată ce trebuie să faci:

 • Deschide aplicația Compass
 • Așteaptă ca aplicația să e calibreze
 • Apasă ferm pe coordonate și
 • Alege Copy în opțiunea pop-up

Utilizează Google Maps

Dacă nu ai încredere în serviciul celor de la Apple și ai prefera să mergi pe versiunea clasică Google Maps, poți, desigur, afla și de aici coordonatele dorite.

 • Deschide aplicația Google Maps
 • Localizează-te pe hartă sau alege un loc dorit, apoi, cu o atingere îndelungată, plasează acolo indicatorul
 • Dacă tragi în sus fereastra din partea inferioară a ecranului (la fel ca în Apple Maps) vei găsi coordonatele locației alese
 • De aici poți distribui sau copia imediat informațiile despre locația exactă

Un singur lucru ar mai fi de adăugat. Dacă se întâmplă să primești aceste coordinate, tot ce trebuie să faci e să le pui în Clipboard (adică să-i dai copy) și să dai paste în bara de căutări din Apple Maps sau Google Maps. Când vei apăsa Search, harta va afișa instantaneu locația respectivă, către care poți configura o rută.

Vezi oferta de produse iSTYLE!

iphonexr
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.