imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cum folosești Notes în iOS 9


Înainte de iOS 9 Notes era destul de limitat, dar în urma actualizării iOS 9 acum este în aceeași ligă cu aplicațiile consacrate, cum ar fi Evernote sau Microsoft OneNote.

Pasul 1 din 8: Ce este aplicația Notes?

Aplicația Notes îți permite să scrii notițe(însemnări) care pot fi sincronizate între diversele tale dispozitive – iPad, iPhone și Mac. Înainte de iOS 9, era o aplicatie destul de limitată, cu puține opțiuni în modul de formatare al notițelor scrise. Cu toate acestea, Notes de iPad și iPhone s-a dovedit a fi foarte populară pentru cei care doreau să scrie notițe pe dispozitivul lor iOS și apoi să le poată deschide apoi pe Mac lor.

De asemenea, a fost întotdeauna o metodă la îndemână pentru a aduna cu copy&paste informații din alte surse, sau să elaborezi draftul unui e-mail, dacă dorești să-i urmărești variantele și evoluția. Pentru că este ușor de căutat, este un loc minunat pentru a păstra informațiile pe care ai nevoie să le păstrezi la îndemână.

Vestea bună este că aplicația Notes a devenit și mai bună, și mai utilă în iOS 9. Citește mai departe dacă vrei să aflii la ce să te aștepți de la noua aplicație Notes.

Pasul 2 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Desenezi notițele în iOS 9

Una dintre cele mai utile funcționalități noi în Notes pentru iOS 9 este posibilitatea de a merge dincolo de simplele notițe text și a începe să desenezi direct pe ecran cu degetul (sau cu Apple Pencil-ul pentru cei care intenționează să achiziționeze noul iPad Pro când acesta va fi disponibil).

notes-colouring-in_thumb800
Macworld

Pentru a începe să desenezi, apasă pictograma cu linia buclată din partea de jos a ecranului. Dacă ai deja tastatura pe ecran, va fi necesar să apeși butonul + de deasupra tastaturii pentru a vedea pictograma de desen.

Poți selecta unul dintre instrumentele de desenat, care includ un stilou, un marker, un creion, precum și o gumă de șters. Poți, de asemenea folosi un selector de culoare și o riglă, mai multe despre acestea mai jos.

Alege instrumentul și începi să schițezi, ceea ce desenezi va fi inserat ca imagine în notița ta.

Pentru a schimba culoarea cu care desenezi, apasă pe cercul cel mai din dreapta și alege din cele 24 de opțiuni de culoare. Poți să amesteci culorile – după cum poți vedea în exemplul nostru, amestecând galben și albastru obții verde. De asemenea, poți întuneca o culoare, dacă mărești imaginea. Din păcate, priciperea noastră în colorare nu este mai bună decât atunci când am fost copii.

După ce ai ales culoarea apeși pe instrumentul de desen pe care îl foloseai pentru a reveni la ecranul care-ți oferă acces la celelalte instrumente de desen.

Pentru a realiza un desen cât mai precis poți mări imaginea.

Poți de asemenea, anula și reface pașii încercărilor tale artistice folosind pictogramele undo și redo.

Pentru a roti imaginea în pași de câte 90 de grade folosește pictograma rotate din meniul aflat în partea de sus a ecranului.

Pasul 3 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Desenezi cu rigla în iOS 9

ios-9-ruler-in-notes_thumb800
Macworld

Să ne întoarcem la riglă … Selectează rigla și vei putea desena linii drepte cu aceasta. Marcajele indicate par a fi cm (deși nu este foarte clar – ar fi foarte util dacă ți-ar arăta ce unități de măsură sunt folosite!) În timp ce tragi o linie, vei vedea un contor care-ți va indica cât de “lungă” este linia. A fost foarte frustrant faptul că, dacă vrei să trasezi o linie de 100, de exemplu, și ai depășit ușor, nu poți să glisezi pur și simplu cu degetul înapoi pentru a anula. Dacă dorești să folosești măsurători foarte precise, probabil nu este acesta aplicația pe care trebuie să o folosești.

De asemenea, a durat ceva timp până ne-am dat seama că rigla poate fi înclinată. Pune două degete pe ea și rotește. Vei vedea gradele cu care o rotești în centrul riglei, astfel încât să poți să-ți dai seama când ai ajuns la 90 de grade, spre exemplu. Poți de asemenea să muți rigla, apasă cu un deget pe ea și mut-o.

Pasul 4 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Instrumente de formatarea textului

notes_thumb800
Macworld

Desigur, nu toată lumea va folosi Notes pentru a desena. Există de asemenea, noi instrumente de formatare a textului, cum ar fi posibilitatea de a transforma stilul textului introdus în anteturi sau liste cu marcatori. Poți adăuga chiar și cutii pentru bife listelor.

Pentru a accesa opțiunile de formatare a textului pornești din ecranul cu tastatură și apeși semnul + care apare deasupra ei. Apeși Aa și vei vedea diferite stiluri de text, cum ar fi: titlu, titlu capitol, corp text, marcatori, și diferite tipuri de liste. Acestea sunt toate opțiunile. Dacă ai sperat să găsești opțiuni de fonturi, acestea sunt disponibile doar în versiunea Notes pentru El Capitan.

Poți totuși să folosești opțiunile aldin, cursiv sau subliniat pentru text, în același mod în care se putea și în Notes-ul din iOS 8. Fie începi prin tastarea textului dorit și apoi îl selectezi pentru a apărea meniul pop-up, sau pur și simplu apeși de două ori pe ecran. Va apărea o bară neagră cu instrumente de formatare, inclusiv: Select, Select All, Paste, BIU și Indent. Alege opțiunea BIU (va trebui să apeși butonul săgeată pentru a vedea această opțiune) și selectează aldin, cursiv sau subliniat.

Din păcate, acestea sunt singurele opțiuni de formatare a textului în iOS. Dacă dorești mai mult control asupra Notes, și ai un Mac, crează notița acolo (și veți obține chiar mai multe funcționalități după actualizarea pentru El Capitan). Notes din iOS poate înțelege formatarile sofisticate ale textului. Dar, nu le poate crea.

Pasul 5 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Adaugă poze la notițele tale

add-images-to-notes_thumb800
Macworld

Acum, poți adăuga poze la notițele tale. Selectează pictograma camerei din meniul cu icoane din josul ecranului, fie de deasupra tastaturii.

Selectează Photo Library, sau dacă dorești să faci atunci fotografia, alege Take Photo sau Video.

Poți adăuga câte poze dorești unei notițe.

Poate te intrebi de ce să adaugi fotografii unei notițe? Există câteva avantaje. Spre exemplu, orice fotografie pe care o adaugi va apărea în Notes-ul de pe Mac sau alte dispozitive iOS (cel puțin va apărea în Notes de pe Mac îndată ce se face actualizarea la El Capitan – din păcate, momentan noile notițe din iOS 9 nu par a fi sincronizate în mod corespunzător pe Mac). Un alt avantaj este faptul că orice imagini adaugi acestea vor fi disponibile în noul Attachment Browser din Notes (mai multe despre acesta mai jos). Este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a păstra fotografii legate de un proiect la un loc.

În plus, dacă atașezi o imagine unei notițe, atunci o miniatură a acesteia va apărea în ecranul în care sunt listate notițele, astfel încât persoanele cu abilități vizuale mai bune, vor putea găsi mai ușor ceea ce caută.

Pasul 6 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Partajarea paginilor web și a hărților în Notes din iOS 9

share-to-notes_thumb800
Macworld

Notes este acum o opțiune în cadrul sistemului de partajare din iOS 9. Selectează butonul Share într-o aplicație precum Safari sau Apple Maps, apoi selectează Notes, și un card pop-up va apărea pentru a putea introduce text și pentru a opta dacă dorești să creezi o notiță nouă sau să adaugi unei notițe deja existente. Conținutul partajat va fi inserat în notiță ca miniatură.

Poți partaja și din Google Maps către Notes, dar nu funcționează la fel de bine. Pentru a partaja din Google Map selectează pictograma cea mai din dreapta și alege Share > Notes. Va fi salvată ca o pagină web și se va deschide Google Maps în Safari dacă apeși pe ea.

Din nou, aceste hărți și pagini web vor fi vizibile în Attachment Browser.

Pasul 7 din 8: Noile funcționalități din Notes versiunea iOS 9: Utilizând Attachment Browser-ul în Notes

attachment-browser_thumb800
Macworld

Despre acest nou Attachment Browser așa cum a promis …

Attachment Browser-ul este accesat prin intermediul unei pictograme care apare atunci când vizualizezi lista de notițe. Are o pictogramă ce arată ca patru cutii mici și se află în partea din stânga jos a ecranului. Apeși pe această pictogramă și vei putea vedea toate imaginile, paginile web, sau Apple Maps pe care le-ai partajat în Notes.

Acesta este motivul pentru care oamenii fac comparații între Notes și aplicații cum ar fi Evernote, Attachment Browser-ul transformă Notes într-un recipient de informații utile, imagini, pagini web și multe altele. Foarte util pentru gestionarea unui proiect, spre exemplu.

Pasul 8 din 8: Noile caracteristici în Note din iOS 9: Îmbunătățiri ale sincronizării în iOS 9

icloud-synd_thumb800
Macworld

Nu în ultimul rând, există încă un mod în care Notes s-a îmbunătățit în iOS 9 și este, de asemenea, motivul pentru care este posibil să nu vezi de la început toate funcționalitățile descrise mai sus. Pentru a profita din plin de noile instrumente Notes trebuie să folosești iCloud-ul pentru a sincroniza notițele. De la lansare, Notes a folosit sincronizarea prin IMAP, cu alte cuvinte, a folosit serviciile de e-mail. Dar acum utilizează serverele Apple pentru iCloud.

Utilizarea vechiului sistem IMAP, conceput inițial pentru e-mail, a fost o decizie ciudată a inginerilor dezvoltatori de la Apple, atunci când a fost introdus Notes acum trei ani, astfel că că schimbarea făcută acum are sens.

Pentru moment problema este că Notes din OS X încă utilizează IMAP, astfel încât, până ce se face actualizarea la El Capitan și se trece la sincronizarea prin iCloud, Notes nu se va sincroniza pe Mac sau orice dispozitiv care nu au fost actualizat la iOS 9.

Sursa: Macworld

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.