imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Creatorul Doom se săturase să mai lucreze cu Steve Jobs


După cum probabil știi, Steve Jobs, liderul emblematic al companiei Apple, a avut o personalitate cu adevărat deosebită. Între timp, nouă utilizatorilor, ne lipsește foarte mult, dar nu putem spune același lucru despre toți foștii săi colegi. Acest lucru este valabil și pentru John Carmack, creatorul Doom, care ne-a spus o poveste mai lungă despre relația sa cu Jobs.

S-ar putea ca pentru unii dintre noi numele lui John Carmack să sune cunoscut. Cel mai probabil, este cazul celor pasionați de jocuri video. El este creatorul unor jocuri binecunoscute, cum ar fi: Doom, Wolfenstein 3D sau Quake – cele mai tari din anii ’90.

Lucrul pe care doar puțină lume îl știe este că Steve Jobs a lucrat împreună cu Carmack ceva timp. Prima întâlnire a celor două legende a avut loc în era NeXT a lui Jobs. Atunci, Carmack a vrut să aibă insigna “Developed on NeXT computers” în jocul Doom. La început, cererea lui a fost clar negată, dar Jobs s-a răzgândit după un timp.

Deși logo-ul nu a fost niciodată plasat pe pachet, cei doi au început să dezvolte o relație de afaceri și să lucreze împreună. După un timp, au început primele discuții în contradictoriu. Totul a pornit de la impresia lui Carmack – că Jobs nu este atât de impresionat de joc. Dezvoltatorul a avut sentimentul că Steve Jobs dorea ca jocurile să fie mai puțin semnificative pe platformele lor.

Ar fi trebuit să treacă peste problema asta, deoarece Jobs a văzut motivul pentru care nu putea să evite acest domeniu. De aceea, i-a cerut lui Carmack să ajute la stabilirea cerințelor jocurilor și a noilor direcții. Carmack a spus că, în opinia sa, ar trebui să se adapteze la standardul OpenGL, fapt cu care CEO-ul Apple nu ar fi fost de acord. Potrivit lui Carmack, acest lucru a dus la numeroase discuții aprinse, în principal pentru că Jobs avea tendința să  “vorbească cu încredere totală despre lucruri pe care le vedea într-un mod greșit”.

O parte din metoda lui, cel puțin cu mine, era să ia în râs opțiunile contemporane și să mă forțeze să le văd într-un mod diferit.

”Eu am Pixar. Vom face ceva [un API] care să fie bun.” Deseori era frustrant, pentru că putea să vorbească cu toată încrederea despre lucrurile pe care le vedea într-un mod greșit, cum ar fi prețul memoriei pentru plăcile video și lățimea de bandă a sistemului, exploatată de extensiile AltiVec. 

După cum probabil știi, în cele din urmă, Carmack i-a convins până la urmă pe cei de la Apple, și consideră acest lucru una dintre cele mai importante realizări ale carierei sale, iar reușita sa a avut un efect indirect asupra industriei. Prin urmare, a trebuit să lucreze pe mai multe Keynote-uri împreună cu Jobs. Nu a fost tocmai un vis devenit realitate …

John Carmack tânăr

Totul se petrecea întotdeauna ca în cazul unei alarme de incendiu, fără timp suficient pentru a face lucrurile bine și, în general, multor oameni li s-a cerut să facă un efort eroic pentru ca acest proiect să se întâmple. Cireașa de pe tort a fost când Jobs l-a rugat pe Carmack să-și amâne nunta pentru că avea loc în aceeași zi cu lansarea Keynote.

Relația lor a început să se înrăutățească în special după lansarea iPhone-ului. La început, Jobs a făcut loc doar aplicațiilor web – în prima ediție iOS nu exista App Store, în timp ce Carmack era convins că trebuie să meargă în direcția aplicațiilor native. Desigur, acest fapt a condus din nou la o ceartă. Gândurile lui Carmack au apărut și în mass-media.

Oamenii s-au retras de lângă noi. Dacă Steve era supărat, angajații Apple nu doreau ca imaginea lor să fie asociată cu problema. După aceea, unul dintre executivi m-a asigurat că “Steve apreciază o conversație hotărâtă”.

Încă profund dezamăgit de acest lucru, am făcut câteva comentarii care au fost publicate de presă. Steve nu a apreciat asta.

Povestea cu personalitatea rollercoaster a lui Steve Jobs era adevărată, și după mai mult timp petrecut la înălțime, ajunsesem jos. Cineva mi-a spus chiar că Steve i-a instruit în mod explicit să nu-mi ofere acces timpuriu la SDK-ul pentru iPhone atunci când acesta a fost gata.

După toate acestea, Carmack a lansat câteva jocuri pentru iOS, ultimul fiind numit Rage – poate că a ales intenționat numele. Deși avea aliați la Apple, colaborarea sa cu Jobs s-a încheiat și nu și-au mai vorbit niciodată.

Povestea de mai sus reprezintă doar o parte din întreaga poveste pe care Carmack a împărtășit-o pe pagina sa de Facebook. Dacă dorești să vezi întreaga poveste, poți citi aici toată postarea.

Sursa: MacRumors

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.