imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Craig Federighi a vorbit despre motivațiile transformării Swift în open source


Așa cum a promis Apple a făcut Swift open source. A lansat site-ul swift.org și a publicat proiectul – cu tot cu codul sursă al limbajului, compilatorul, debuggerul, command-line environment-ul și librăriile standard și “core” – pe GitHub.

Swift-ul este un limbajul de programare folosit pentru realizarea softurilor care rulează pe iOS, Mac OS X, watchOS și tvOS. Limbajul a fost introdus de Apple acum doar 18 luni la conferința WWDC 2014, iar acum șase luni, la WWDC-ul din acest an, a fost anunțat Swift 2.0 și totodată intenția de a-l face disponibil open source până la sfârșitul acestui an.

Nu pare că rata de adopție a noului limbaj a fost încetinită până acum de faptul că nu era open source ci dimpotrivă, Swift-ul a fost cel mai îndrăgit limbaj de programare al anului 2015.

Craig Federighi, Senior Vice President-ul pentru Software de la Apple, declara pentru TheNextWeb:

Credem că Swift este următorul limbaj de programare important, este limbajul în care se va programa pentru următorii câțiva zeci de ani. Credem că este o combinație foarte reușită între un limbaj de programare foarte bun atât pentru sistem cât și pentru aplicații care este rapid și sigur din punctul de vedere al securității, dar care este în același timp și expresiv și ușor de învățat.

CraigFederighi

Din cele declarate de Federighi se poate deduce că Apple are două obiective importante pentru care a ales să facă Swift-ul open source.

Primul ar fi acela că prin această mișcare limbajul va putea fi disponibil și pe alte platforme și va putea de asemenea beneficia de aportul multor developeri:

Atunci când te uiți la facilitățile anunțate de Swift 2.0 și prezente deja, în ceea ce privește “error handling” și “guard statements, availability, controls”, toate acestea au fost hotărâte în urma discuțiilor avute cu dezvoltatorii care foloseau deja Swift-ul în dezvoltarea aplicațiilor lor. Odată cu dezvoltarea Swift de către comunitatea open source, credem că această colaborare se va îmbunătăți considerabil.

Un alt obiectiv este acela de a facilita universităților și facultăților de profil posibilitatea de a-și adăuga în programă cursuri la care să predea programarea în Swift fără a avea nevoie de achiziționarea de licențe suplimentare.

ibmSwiftSandbox

La foarte puțin timp de la anunțul oficial al celor de la Apple despre transformarea Swift în open source, cei de la IBM au anunțat disponibilitatea IBM Swift Sandbox, varianta Beta, pentru developerii înscriși pe developerWorks. Este vorba despre un site interactiv care-ți permite scrierea de cod Swift și execuția acestuia pe un server environment ce rulează Linux.

sursa: The Next Web, Ars Tehnica

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.