imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Crăciunul viitorului


De vreme ce virtualul va crea iluzia realității, Crăciunul pe care îl vom sărbători în 2030 sau 2040 ar putea fi lipsit de brazi reali și ornamente reale. Ca să nu mai pomenim de faptul că dacă o rudă nu poate fi prezentă, vom putea îmbrățișa imaginea holografică a acesteia. Ba chiar e posibil ca lista noastră cu dorințe să fie alcătuită de o inteligență artificială atotștiutoare.

Decembrie este luna sărbătorilor, și poate vă întrebați cum vom sărbători Crăciunul în viitor. Amazon a delegat doi futurologi, Morgaine Gaye și William Higham, să teoretizeze modul în care va arăta în viitor multitudinea de tendințe influențate de dezvoltarea tehnologică, de la meniul și bradul de Crăciun la cadouri și sărbătorirea de la distanță.

Ce se va afla pe masă?

Meniul de Crăciun va fi caracterizat de experimentare și o doză și mai mare de multiculturalism. Putem produce în propria casă, parțial sau chiar complet, orice legumă sau fruct pe care le dorim, cu ajutorul agriculturii verticale sau hidroponice (producție ce nu necesită pământ).

Mâncarea tipărită 3D, care acum e doar o curiozitate, ar putea dobândi un rol mult mai important în crearea preparatelor de Crăciun, mulțumită atenției insistente și constante pe care mass-media o acordă acestui subiect. Băuturile vor fi și ele caracterizate de niveluri din ce în ce mai ridicate de creativitate și abundență în alegere. Din domeniul artei se vor strecura cocktailuri, și poate că vom fi de asemenea capabili să ne tipărim propria creație de artă în sau alături de băuturile pe care le consumăm.

„Pe măsură ce mâncarea și băutura vor fuziona, vom mânca cocktailuri și ne vom bea mâncarea. Vom avea combinații creative de mâncare și băutură precum înghețată cu vin și unt de arahide cu bourbon,” anticipează Morgaine Gaye.

Ornamente de Crăciun tipărite 3D

Din ce în ce mai multe ornamente create prin 3D Printing (3DP) vor fi așezate în brazii de Crăciun pe care îi vom crește acasă cu ajutorul tehnologiei hidroponice. Oamenii își vor putea tipări propriile surprize și ilustrații de dimensiuni și culori diferite.

În domeniul 3DP nu se va întâmpla nimic excepțional, trendurile din prezent vor continua să crească. Din această creștere vor rezulta ornamente unice și mai personale, care le vor înlocui pe cale produse în masă.

Deși nu va exista o imprimată 3D în fiecare gospodărie – ca să nu mai pomenim de mutarea accentului de pe întrebuințările desktop pe aplicațiile industriale – din ce în ce mai mulți oameni vor cumpăra stilouri-imprimantă, user-friendly și ușor de folosit, cu care se pot crea obiecte în spațiu, mulțumită prețurilor în scădere și lărgirii paletei de materiale printabile.

Cu ajutorul proiecțiilor holografice, vom putea crea uimitoare scene personale ce vor combina în mod unic ghirlande, beculețe și coroane florale ce se vor schimba la o simplă comandă vocală. Vom putea să distribuim cu ușurință aceste scene prin rețelele de socializare care, în viitor, vor dobândi noi formate și platforme. Vom avea posibilitatea de a așeza o „ tapiserie” de LED-uri în sufragerie, iar dacă nu vrem să avem de-a face cu un brad real, putem proiecta unul virtual direct pe perete.

Însă dacă ne hotărâm totuși să ne luăm un brad real, vom putea proiecta o copie digitală a acestuia, alături de alte decorațiuni animate, oriunde în afara casei. Aceste decorațiuni virtuale pot fi înlocuite în orice moment: nu ne vom mai bate capul cu depozitarea sau aruncarea lor. Putem crea spiritul sărbătorilor fără să avem vreun obiect în casă, însă cu toate astea, luminițele de sărbători se vor afla la locul lor.

Îmbrățișări virtuale

Crăciunul este o perioadă pe care o sărbătorim cu membrii familiei, cu rudele și prietenii. Totuși, în multe cazuri, din ce în ce mai des, de cei dragi ne separă mii de kilometri.

Tehnologia capabilă să stimuleze diferite organe de simț poate veni și ea în ajutor. De exemplu, putem îmbrățișa o rudă care nu e prezentă utilizând soluții de atingere de la distanță precum haine ce recreează atingerea printr-o combinație de vibrații și mișcări. O alternativă ar putea fi afișarea respectivei persoane sub formă de imagine holografică.

„Experiența unor lucruri simple precum o îmbrățișare din partea unei rude aflate la distanță va fi posibilă prin purtarea hainelor cu proprietăți haptice. Iar asta nu e tot. Imagini holografice ar putea evoca persoanele cu care dorim să sărbătorim, indiferent că e vorba de Moș Crăciun sau de cei dragi aflați la distanță. Fără să ocupe spațiu, și utilizând un software pentru recunoaștere vocală, aceste imagini vor fi directe, interactive și distractive,” preconizează Higham.

Totuși, anumite obișnuințe se vor schimba. O statistica britanică din 2016 arată că board game-urile devin din nou populare. Acesta pot fi combinate nu doar cu forme de comunicare pe bază de text sau imagini, ci și cu forme bazate pe mișcare sau atingere sau cu feedback biologic.

Însă ce ar trebui să oferim cadou?

Acum știm ce vom mânca și ce vom bea; bradul de Crăciun real sau virtual va crește în bucătărie; știm cine va fi acolo în persoană sau doar virtual; însă nu știm nimic despre cadouri. Cu toate astea, oferirea cadourilor va fi mai simplă ca niciodată.

Cei doi futurologi afirmă că inteligența artificială nu va fi rezervată doar pentru anumite domenii speciale, ci se va apropia curând de marele vis al unei inteligențe artificiale generale. Inteligențele artificiale utile, care joacă de asemenea rolul de asistenți personali, vor alcătui listele noastre cu dorințe sau pe le altor persoane, pe baza profilului online: obișnuințele legate de magazine sau de site-urile pe care le vizităm, și activitatea pe rețelele de socializare.

Însă pentru dragele noastre inteligențe artificiale ce ar trebui să cumpărăm? Futurologii recomandă: noi plăcuțe de memorie.

„Nimeni nu știe exact cum va arăta Crăciunul viitorului, însă un lucru e cert. Va fi la fel de magic ca întotdeauna,” conchid cei doi futurologi.

sursa: Tamebay, Tamebay 2, 3Ders.org

MB
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.