imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Controlează de la distanță un DVD drive cu ajutorul Mac-ului 


Mac-urile fără unitate de disc optic au o funcție numită Remote Disc, cu ajutorul căreia poți citi sau instala programe compatibile cu macOS de pe alt Mac sau PC. Haideți să vedem cum funcționează!

Mac-urile pe care le poți cumpăra în prezent din magazine nu au o unitate optică integrată. Asta e oarecum de înțeles, de vreme ce nu prea mai e nevoie de citirea sau scrierea acestor unități de stocare. În urmă cu câteva zile, am decis să arunc o privire pe drive-ul pe care am reușit să-l scot din vechiul meu computer, pentru că de ceva vreme aduna praf într-unul din dulapuri. În același timp, câteva cd-uri cu muzică și înregistrări video s-au ivit din cutia noastră de amintiri.

Chiar dacă încă mai poți cumpăra Apple USB SuperDrive, acesta probabil că nu e o opțiune reală pentru cei care vor să acceseze fișiere vechi. În acest caz, un Macintosh ce poate accesa de la distanță driverul DVD/CD de pe un alt computer se poate dovedi foarte util. Funcția Remote Disc de pe Mac îți dă posibilitatea de a accesa discuri din driverele optice ale altor computere.

Cu această funcție poți citi date și instala programe compatibile cu macOS. Desigur, nu poți utiliza programe de instalare de tip Windows.exe, însă poți instala fișiere dmg de pe un PC.

Accesarea discurilor de pe un Mac ce are o unitate optică integrată sau externă

Dacă ai un Mac cu unitate optică și ți-ar plăcea să poți accesa discurile pe care le ai de pe un MacBook Pro, trebuie să urmezi pașii următori:

  1. Pe computerul-gazdă (cel cu unitatea optică), alege System Preferences
  2. Apasă iconița Sharing din System Preferences.
  3. Bifează căsuța DVD or CD Sharing.
  4. Pentru un acces mai sigur, selectează „Ask me before allowing others to use my DVD drive” (Întreabă-mă înainte de a permite altor persoane să-mi utilizeze drive-ul DVD)

Accesarea discurilor de pe un PC cu Windows ce are o unitate optică integrată sau externă

E mult mai probabil să găsești prin casă un PC mai vechi, decât să găsești un Mac. Poate fi un laptop, un computer desktop, sau o soluție de tip all-in-one. Tot ce trebuie să faci e să te asiguri că are o unitate optică.

  1. Descarcă DVD or CD Sharing de pe site-ul Apple.
  2. Instalează și rulează aplicația (după ce am instalat-o, Windows nu a putut găsi comanda, însă aceasta poate fi găsită aici: “C:\Program Files (x86)\DVD or CD Sharing”, accesează, apoi trebuie să alegi ODSOptions.)
  3. Bifează căsuța pentru DVD and CD Sharing; tot aici poți alege “Ask me before allowing others to use my DVD drive.”

Dacă există vreun firewall care blochează procesul, asigură-te că dai acces liber din firewall următoarelor programe: ODSAgent, RemoteInstallMacOSX.

Utilizarea unui DVD sau CD accesat de pe Mac sau PC

După ce ai reușit să configurezi DVD or CD Sharing, discul ar trebui să fie disponibil pe orice computer Mac conectat la aceeași rețea.

  1. Deschide Finder
  2. Selectează Remote Disc de pe bara laterală. (se poate găsi în secțiunea Devices)
  3. Dublu click pe iconița computerului. (e posibil să ceară permisiune pentru acces)

Notă: Remote Disc e o opțiune doar pentru acele computere ce nu au un SuperDrive original.

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.