imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cine este succesorul de drept al lui Steve Jobs la Apple?


Nu, nu Tim Cook. Bine, în sensul cel mai strict al cuvântului el este, dar faptul că lui i s-a încredințat sarcina de a conduce compania nu înseamnă că el este succesorul lui Steve Jobs. Trebuie să fii un personaj pentru asta. Noi credem că altcineva este vrednic de a fi numit următorul Steve Jobs de la Apple în adevăratul sens al cuvântului.

În primul rând, Steve Jobs nu era doar un CEO. El a fost un showman de geniu, un personaj îndrăgit și carismatic, un prezentator profesionist. Un orator desăvârșit, capabil să țină cu ușurință un discurs despre filosofia Apple, menținând cel puțin jumătate din audiență entuziasmată. Personalitatea lui a fost controversată, dar toată lumea a fost influențată de el, indiferent dacă le-a plăcut sau nu.

Pe de altă parte, Tim Cook este un personaj mai puțin intens. Deși este un om de afaceri profesionist, capabil să conducă o companie de dimensiuni mari, având în vedere cele spuse mai sus, cu siguranță nu el este succesorul lui Steve Jobs. Dar, există cineva la Apple care seamănă mai mult cu fostul lider și nu este altul decât Craig Federighi. Ce, acel tip cu freza aceea ciudată? – te-ai putea gândi imediat. Da, el, și vă vom spune de ce.

Cine este el?

Craig Federighi s-a născut în 1969 într-o familie cu descendețe italiene. A obținut o diplomă de Master în științe informatice de la Universitatea din California, Berkeley. El lucra deja împreună cu Steve Jobs ca lider la NeXT, iar apoi a fost transferat la Apple în cursul achiziției din 1996.

În 1999 el a părăsit compania pentru a lucra în calitate de director tehnic la o altă companie IT numită Ariba. A revenit la Apple cu zece ani mai târziu în 2009 și a devenit imediat conducătorul diviziei macOS. El a fost promovat în funcția de vicepreședinte senior în 2012, raportând direct lui Tim Cook. Rolul său a fost extins și cu divizia iOS, odată cu plecarea lui Scott Forstall, iar de atunci el și-a făcut din ce în ce mai des apariția pe scenă în timpul Keynote-urilor: de exemplu, a introdus iOS 7 în 2013.

Starul rock

Putem vedea că are foarte multă experiență de leader și cunoștințe tehnice de specialitate, atât de multe încât el este co-inventatorul a trei brevete Apple. Cu toate acestea, așa cum am scris în introducere, nu acest lucru este necesar pentru ca cineva să poată fi considerat succesorul lui Steve Jobs. Trebuie să fii un adevărat rockstar pentru asta, și dacă Craig Federighi nu este, atunci nimeni nu este. Iată cinci motive pentru care credem așa:

Hair Force One

Ceea ce observi imediat când te uiți la o fotografie a lui Federighi este părul lui. Este grizonant și arată întotdeauna la fel, de parcă l-ar fi împrumutat de la un personaj de desene animate. Nu e de mirare de ce colegii săi îl numesc Hair Force One, un nume pe care Craig îl folosește cu mândrie de asemenea.

The Macho

Federighi știe că un guler ridicat este destul de macho. De aceea, își lasă sângele italian să preia controlul și alege o modalitate mai elegantă de a-și exprima machismul: întotdeauna lasă cel puțin doi, dar de preferință trei nasturi deschiși la cămașă, indiferent unde se află și ce face.

Nu este încântat de Taylor Swift

Cum altfel poți măsura dacă ești cu adevărat un rockstar sau nu decât prin cererile de prietenie pe Facebook pe care le primești de la staruri? Când nu le accepți. În timp ce Craig demonstra iOS 10 pe scenă și arăta cum puteți șterge notificările cu o simplă dublă atingere, a șters printre altele următoarele: o notificare despre un apel pierdut de la mama sa; o notificare despre faptul că Phil Schiller îi atacă satul în Clash of Clans; și o notificare despre faptul că Taylor Swift i-a cerut prietenia pe Facebook.

El chiar iubește rockul

Federighi este un mare fan al trupei canadiene de rock Rush, fondată în 1968.

Are simțul umorului

Craig este, în principiu, singura persoană care poate face glume pe scenă. În timp ce majoritatea colegilor săi vorbesc despre diferitele inovații folosind expresii și tonuri serioase, Federighi face prezentările cu ușurință, de parcă ar fi fost născut pentru scenă.
● Când a “rickrolled” sute de oameni în același timp.

(Context: acesta este un meme în care trebuie să-ți faci prietenii să se simtă stânjeniți în situații diferite folosind un link care-i păcălește și îi duce la melodia lui Rick Astley – Never Gonna Give You Up.)
● Când și-a făcut un selfie la sprâncene.
● Când a ridicat două degete în timpul introducerii noului sistem de grafică Metal.

● De asemenea, face atât de multe glume, încât câteva dintre acestea sunt întotdeauna încărcate pe YouTube după fiecare Keynote, iar unele pot fi destul de auto-critice uneori. Merită să le urmăriți, vă veți distra cu siguranță.

Craig Federighi Președinte!

Desigur, am glumit mai sus cu toate aceste motive. Ce este mai important este faptul că Federighi este o personalitate memorabilă și reprezentativă la Apple, la fel ca Steve Jobs. Evident, există multe diferențe între cei doi, dar dacă ne-ați întreba cine ar fi mai potrivit pentru a reprezenta Apple așa cum o făcea Jobs, cu siguranță vă vom răspunde Federighi. Nu numai că este un profesionist remarcabil, care are o experiență enormă de leader, dar este, de asemenea, un showmen excelent și carismatic. Aceasta este combinația necesară pentru a fi un mare lider al Apple. În concluzie:

Craig Federighi președinte!

sursa: Apple, Wall Street Journal, The Ringer

MBP13
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.