imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cine ar putea fi succesorul lui Tim Cook?


Directorii de companie vin și pleacă. Același lucru este valabil și în cazul lui Tim Cook. Singura întrebare este cine ar putea fi succesorul său pe tronul Apple. Este puțin probabil ca un nou Steve Jobs să apară în curând.

Nimeni nu poate conduce o companie pentru totdeauna, nici chiar CEO-ul Apple nu este de neatins. Ar putea să i se întâmple ceva. S-ar putea să se îmbolnăvească, să fie înlocuit sau doar să se sature și așa mai departe. Unele dintre aceste scenarii se pot întâmpla instant, de aceea directorii generali actuali au posibilitatea de a-și numi succesorul. La fel cum a procedat Steve Jobs cu Tim Cook. Corabia nu poate naviga fără căpitan. Este puțin probabil ca Apple să nu aibă un Plan B, în cazul în care se întâmplă ceva cu Tim Cook.

Cine i-ar putea ocupa poziția? Înainte de toate, să vedem care sunt criteriile pe care un CEO al unei astfel de mari companii ar trebui să le îndeplinească.

În primul rând trebuie să aibă o experiență extrem de vastă în conducere. În anumite situații, el sau ea trebuie să ia o decizie cu privire la viitorul unei companii de miliarde de dolari. Și asta necesită cu siguranță multă experiență. Nu poți să te transformi din intern în CEO într-o clipită.

Aceste companii au un rol important în politica din întreaga lume, mai ales în S.U.A. De când ocupă Tim Cook această poziție, s-a dovedit că companiile de tehnologie de talia Apple își pot face auzită vocea. De exemplu, faptul că Apple fabrică curele de ceas în culorile curcubeului prin care sărbătorește Pride are un impact enorm asupra atitudinii fiecărei persoane, așa că până la urmă nu este nimic altceva decât politică. Un exemplu și mai bun, este momentul în care Apple a refuzat cererea FBI de a sparge iPhone-ul unui terorist. Deci, următorul CEO trebuie să fie nepătat și “fluent” în politică.

Nu este de neglijat nici faptul că noul lider va trebui să urmeze regulile și ideile Apple. Poate fi destul de util dacă candidatul a lucrat împreună cu Steve Jobs, cel care a avut cel mai mare impact asupra filozofiei companiei, dar nu este o necesitate.

În cele din urmă, de cele mai multe ori este necesar ca persoana respectivă să fi urcat pe scara succesului treaptă cu treaptă. Un simplu VP nu poate deveni CEO instantaneu, deoarece el sau ea nu a trecut prin poziția de SVP care dezvoltă la rândul ei abilități esențiale. Deci Greg Joswiak este deja scos din joc. Tim Cook a fost COO înainte de a fi CEO.

Jeff Williams

Luând în considerare aceste lucruri, John Martellaro, jurnalist la MacObserver, a nominalizat doi candidați posibili. Jeff Williams COO și Philip Schiller SVP. Avantajul lui Williams este că el a avut mai multe discursuri publice și a dobândit 13 ani de experiență în conducerea unei mari companii la IBM. A lucrat la proiectul Apple Watch și ca COO, el este mâna dreaptă a lui Tim Cook. Deci, trebuie să știe 100% din ceea ce se întâmplă în cadrul companiei.

În schimb, Schiller este un adevărat veteran Apple. El s-a alăturat companiei cu mai mult de 20 de ani în urmă și știe la fel de bine ca și Williams toate acțiunile din cadrul companiei, de asemenea cunoaște istoria și filosofia Apple de mult timp. Este unul dintre vorbitorii esențiali la evenimentele Apple, lumea îl cunoaște și a fost implicat în multe decizii serioase privind viitorul companiei sau al produselor sale. A primit recent poziția lui Eddy Cue. El este responsabilul cu conducerea App Store. Acesta poate fi un semn de încredere.

Philip Schiller

Ce credeți, cine ar trebui să-l urmeze pe Tim Cook? Ar fi unul dintre ei un CEO mai bun decât Cook?

sursa: MacObserver

newMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.