imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cinci aspecte importante ale procesorului A11 Bionic


Toate cele trei noi modele iPhone au cel mai puternic procesor pe care Apple l-a creat vreodată, chipul A11 Bionic. Această mică componentă nu numai că face iPhone-urile extrem de rapide, dar putem spune și că este cel mai puternic procesor mobil care există în prezent. Să vedem ce a ascuns Apple în micuțul cip.

A11 Bionic este un sistem pe un cip sau SoC (System on a Chip) pe scurt, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vă gândiți la el ca la un procesor desktop tradițional, deoarece producătorul comprimă fiecare element de care are nevoie pe acest chip. Putem găsi aici elemente cum ar fi nucleele procesoarelor, GPU-ul și multe altele. Acest tip de SoC-uri nu este unic la Apple, companiile concurente au pus soluții similare în toate smartphone-urile; cu toate acestea, este aproape înspăimântător câte noi caracteristici a reușit compania din Cupertino să includă în acest creier miniatural.

O nouă unitate de procesare grafică cu trei nuclee

Pentru prima dată anul acesta, GPU-ul iPhone-urilor a fost creat în interiorul Apple. Acesta este cu 30% mai rapid decât cel din iPhone 7, chiar dacă acesta era deja mult mai rapid decât cele ale concurenței. Ce este și mai de necrezut este faptul că cipul a devenit și mai eficient din punct de vedere energetic deși are o viteză crescută. Această viteză nu face cu adevărat diferența în utilizarea de zi cu zi, dar a deschis noi opțiuni și funcții dezvoltatorilor, pe care nu au avut niciodată posibilitatea de a le folosi înainte. De asemenea, merită remarcat faptul că GPU-urile inițial au servit scopului de afișare grafică, dar în zilele noastre realizează calcule mult mai complexe. De exemplu, dacă utilizați camera, atunci acest cip este cel ce face învățarea automată posibilă, ceea ce permite iPhone-ului să fie cu un pas înaintea utilizatorului.

Segmentarea imaginii

Tile Based Deferred Rendering (TBDR) este o tehnologie de randare care este capabilă să îmbunătățească performanța într-o mare măsură mai ales în cazul unor resurse limitate. Practic, vorbim despre un proces pe care îl putem percepe, această metodă ajută la redarea obiectelor 3D (de exemplu în jocuri sau aplicații AR) pe care le putem vedea cu ochii noștri. Identifică elementele care alcătuiesc imaginea și o împarte în suprafețe mai mici și elemente care acoperă mai multe astfel de suprafețe. Calculul acestor elemente este realizat de componenta hardware cea mai capabilă de aceasta, în timp ce suprafețele fragmentate pot fi procesate în același timp cu alte resurse.

ISP neural cu două nuclee

Aceasta este ceea ce face A11 Bionic. Cuvântul bionic se referă în general la un om care beneficiază de extensii electromecanice care îi conferă puteri “super-umane”. De această dată este invers, aici are sensul de mașină extinsă cu caracteristici umane, în acest caz rețeaua neuronală. Aceasta a fost încorporată în procesorul semnalului de imagine pentru a rezolva probleme foarte specifice cum ar fi analizarea și calcularea punctelor de referință în fluxul de date care vine dinspre senzorul camerei foto. Aceste sarcini ar putea fi, de asemenea, realizate de GPU, așa cum se întâmpla și până acum, dar rețeaua neuronală a fost special concepută și optimizată pentru aceste calcule matriceale și pentru calculul în virgulă mobilă. Acest lucru face ca motorul neural să preia această povară de pe umărul GPU-ului.

Șase-nuclee? Șase-nuclee!

Nu a fost niciodată un lucru obișnuit să apară nuclee noi în procesoarele dintr-un iPhone, iar când s-a întâmplat anul trecut, dispozitivul a ajuns la doar două. Cu toate acestea, anul acesta numărul de nuclee din procesor a crescut la șase. Desigur, sunt în continuare nuclee mai puternice și mai slabe: cele mai slabe au înregistrat o creștere de 70%, în timp ce cele mai puternice au înregistrat o creștere de 25% comparativ cu A10, dar cea de-a doua generație de controlor a performanței este ceea ce dezlănțuie fiara din acest procesor.

Acesta este de fapt ceea ce face posibilă distribuția asimetrică a calculelor, ceea ce înseamnă în esență că ajută fiecare nucleu să efectueze individual calculele care-i sunt destinate, partajând sarcinile proporțional în funcție de aspecte ale performanței și eficienței energetice. Acest lucru are ca rezultat, de asemenea, faptul că iPhone 8 și iPhone X învinge cu ușurință procesorul din MacBook Pro 13″ 2017 în testele multi-core. Asta ca să nu mai menționăm că nu a bătut bătut doar iPhone 7 și iPhone 7 Plus în termeni de performanță, dar de asemenea depășește cu ușurință și cele mai puternice modele de top de pe piață, cum ar fi Galaxy S8, Huawei P10 sau Xiaomi Mi 6.

Controler SSD NVMe și noul encoder video

Apple s-a concentrat exclusiv pe spațiul intern de stocare încă de la început, în timp ce telefoanele Android sunt, în general, destinate extensiei spațiului de stocare prin intermediul cardurilor de memorie externe. Ei bine, o mulțime de oameni ar putea crede că există numai motive economice în spatele acestei decizii, dar acest lucru face stocarea de date infinit mai sigură, și este, de asemenea, mai optimizată, prin urmare, mai rapidă. Apple a menționat algoritmul Error-Correcting Core, ECC pe scurt, în timpul Keynote-ului, care nu este interesant din punctul de vedere al vitezei, ci din punctul de vedere al durabilității stocării. Ei au introdus mai întâi controlerul NVMe în 2015 în MacBook Pro, care este o optimizare a hardware-ului: toate iPhone-urile au primit acest lucru încă de la iPhone 6s.

Nu în ultimul rând, să vorbim despre schimbările care au avut loc cu compresia media. Codecul video de înaltă eficiență (HEVC) a fost o caracteristică nouă introdusă în iPhone 6s și avea doar un rol în redarea media la început. Cu toate acestea, cu iOS 11 și cipul A11, acesta a fost urmat de formatul de imagine de înaltă eficiență (HEIF). Ambele sunt astfel de metode de compresie care asigură o compresie fără pierderi pentru imaginile și videoclipurile pe care le realizați, în timp ce diminuează considerabil dimensiunea fișierelor. Puteți citi mai multe despre acest lucru aici.

sursa: AppleInsider

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.