imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Chuchel

Chuchel – O nebunie fabuloasă


Mulți oameni subestimează comedia, deși nu este deloc un gen ușor. Din fericire, grupul ceh Amanita Design nu a fost descurajat de provocare. Ultima lor creație, Chuchel, face tot posibilul pentru a te face să râzi.

Mulți și-au manifestat interesul în legătură cu anunțul lui Chuchel. Asta pentru că dezvoltatorii au devenit deja cunoscuți în industrie mulțumită jocurilor Samorost și Machinarium. Așteptările optimiste s-au transformat în realitate. Ultimul lor joc a fost examinat de critici, iar după ce a câștigat Windows și OS X, a fost lansat recent și pe iOS și Android.

Am fost un pic sceptici când l-am văzut printre recomandările App Store. În descriere, evaluatorii încearcă să sublinieze că Chuchel chiar te face să râzi. Pe parcursul a 20 de ani de experiență în materie de jocuri, avem impresia că dezvoltatorii rareori încearcă să folosească umorul în jocuri. Iar atunci când fac asta, încercarea nu este întotdeauna una de succes. Desigur, există excepții. Este suficient să ne gândim la genialul Neverhood Chronicles. Așa că am ținut degetele încrucișate și am sperat că profesioniștii de marketing ai Apple știu ce spun atunci când fac o recomandare.

Chuchel: puncte forte

Permite-ne să-ți arătăm punctele tari. De data aceasta, creatorii chiar și-au făcut treaba. Grupul ceh a reușit să creeze un joc atât de nebun și unic, care nu are niciun punct de comparație, mai ales pe platforma mobilă. În timpul jocului care durează aproximativ 2 ore pentru a ajunge la final, am izbucnit în râs de mai multe ori. Ne-am atașat de aceste personaje simple în doar câteva minute. Ei bine, umorul este un lucru relativ, desigur, credem că mulți vor reacționa la fel. Deci, despre ce este vorba în acest joc?

Chuchel este un joc de aventură, cu o poveste remarcabil de simplă. O mână gigantică apucă cireașa de la micul dejun al protagonistului. Apoi, acesta din urmă, care poartă numele jocului decide să meargă în căutarea cireșii. Ceea ce urmează în cele din urmă este o nebunie creativă. Mai mult chiar, una de cea mai bună clasă. Povestea ne conduce de la o chiuvetă prin spațiul cosmic până la un tract intestinal gigantic indefinit. Cu siguranță jocul nu duce lipsă de complicații.

Goana după cireașă, care constă în 30 de niveluri, este la fel de colorată ca imaginile vizuale. Călătoria este plină de provocări bazate pe competențe și pe logică. Uneori poți trece peste un nivel în modalitatea clasică cu point and click, și dând comenzile corecte de interacțiune. În alte cazuri e nevoie de mișcări precise, dar, uneori, ajunge să apeși ca nebunul pe ecran.

Unele niveluri ne amintesc de jocuri nemuritoare cum ar fi Pac-Mac și Tetris, dar apar și referiri la titluri contemporane precum Flappy Bird și Angry Birds. Sincer, e inutil să analizezi esența jocului Chuchel, deoarece, cu puțină exagerare, toate nivelurile reprezintă genuri diferite.

Comicul

Povestea este plină de situații absurde și se desfășoară prin introducerea unor personaje memorabile. Principala sursă de umor este dată de personajul nostru cel împiedicat și atrocitățile la care este expus. Jocul urmează tradiția burlescului, dar nu ar putea funcționa așa de bine fără efectele vizuale puternice.

Personajele și compozițiile create de dezvoltatori sunt pur și simplu ridicole, cel puțin noi nu am rezistat să ne jucăm fără să râdem. Unele caracteristici dovedesc un grad și mai mare de atenție, de exemplu, faptul că protagonistul este din ce în ce mai melodramatic atunci când folosim opțiunea de ajutor plasată în colțul din stânga. Datorită unor astfel de lucruri, trebuie să joci Chuchel de mai multe ori, pentru că probabil nu vei descoperi toți pașii minusculi pe care ar trebui să îi faci dintr-o dată.

Echipa Amanita Design a făcut o treabă excelentă în materie de sunet. Melodiile pe care le auzi uneori sunt la fel de variate precum nebunia lui Chuchel. Cu toate acestea, cel mai tare este atunci când auzi bâzâiturile, ciripiturile, bipurile și murmurele care animă jocul în sine. Dezvoltatorii responsabili de efecte le-au aplicat perfect pentru a îmbunătăți partea umoristică a jocului, fără de care această experiență nu și-ar atinge pe deplin valoarea.

Pentru a nu părea prea entuziasmați, ar trebui să menționăm și câțiva factori negativi. Dezvoltatorii nu au folosit posibilitățile oferite de ecranul gigant al noilor dispozitive, astfel încât pe margini apar bare negre goale. Nu este vorba de lipsa optimizării, deoarece în această zonă apar și 1 sau 2 butoane, însă această soluție nu este încă atât de solicitată, în comparație cu ceea ce s-ar dori de la un astfel de joc premium.

Aspecte mai puțin pozitive

În afară de aceasta, e destul de greu să enumerăm mai mulți factori negativi cu privire la Chuchel. Jocul din Cehia este complet unic și oferă o experiență nebună. Deși folosește cele mai simple instrumente de comedie, face asta atât de bine încât doar cei super-stresați nu vor izbucni în râs. Datorită simplității umorului său și imaginilor de desen animat, ar putea părea acceptabilă doar pentru copii, deci ar putea fi distractiv chiar ca program de familie.

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.