imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cipul T2: Punctul forte al MacBook Pro 2018


 

În calitate de utilizator mediu, nu vei observa nimic, dar cipul este cu adevărat important atunci când vine vorba de viitorul MacBook-urilor. Ce este acest cip cu nume așa ciudat? La ce e bun? De ce este semnificativ?

Ne-am lovit prima dată de cipurile din seria T în 2016, când a fost introdus MacBook Pro. Steven Troughton-Smith, programatorul irlandez care examinează întotdeauna codul sursă a ajuns la concluzia că cipul funcționează ca system-on-a-chip folosit la Apple Watch.

Din ce pot pune cap la cap, chipul T1 din noul MacBook Pro este o variantă a unui system-on-a-chip folosit în Apple Watch”, explică Troughton-Smith, într-un interviu pentru The Verge. „Rularea watchOS pe T1 permite Mac-ului să beneficieze de munca celor de la Apple în ceea ce privește securitatea integrată a iOS-ului, deoarece T1 are acces la senzorul Touch ID și, după cum se parte, și la camera frontală a noului MacBook Pro.

Cipul produs de Apple a devenit mai popular la introducerea celei de-a doua generații a acestuia. Până în prezent, versiunea T2 a fost disponibilă numai pentru iMac Pro, deși cu actualizarea MacBook Pro 2018, linia de produse a fost extinsă. Din fericire! Cipul are și va avea o mare importanță atât în prezent, cât și în viitor. Potrivit lui Jason Snell jurnalist al Macworld: 

Chipul T2 face din iMac Pro începutul unei revoluții Mac.

Acestea sunt cuvinte mari, deși nu neîntemeiate. T2 este de fapt un meta-creier. Un procesor care este responsabil pentru multe procese mici, dar importante, înainte ca partea dificilă a muncii să ajungă la procesorul Intel Xeon în cazul iMac Pro sau la a 8-a generație de Coffee Lake în cazul MacBook Pro 2018. Printre altele, cipul controlează difuzorul, microfonul încorporat, camera frontală, ventilatoarele și caracteristicile conectate la SMC (System Management Controller), și controlează, de asemenea, și SSD-ul.

T2 este responsabil de funcționarea ventilatoarelor.

Și deschide o ușă pentru o mulțime de oportunități. De exemplu, procesorul semnalului de imagine al T2 face posibil ca aparatul foto frontal să recunoască o față și să stabilească expunerea etc., pe baza acestuia. Datorită controlului SSD de către T2 (și, bineînțeles, datorită procesorului Secure Enclave), fiecare bit de date care este stocat pe iMac Pro și pe noul MacBook Pro va fi criptat imediat.

Utilitarul Startup Security Utility, furnizat de T2, face posibil ca Mac-ul să pornească întotdeauna de pe discul de pornire desemnat și întotdeauna de la un sistem de operare legitim și de încredere. Utilizând o parolă de firmware, poți împiedica pe oricine care nu are parola să pornească de pe un alt disc decât de pe discul de pornire desemnat. Cu ajutorul funcției External Boot, poți controla pornirea Mac-ului tău de la o unitate hard disk externă, un stick USB sau de pe alte suporturi externe.

În plus, MacBook Pro 2018 este capabil să identifice comanda Hey Siri  . Este interesant totuși că iMac Pro nu poate identifica comanda, în ciuda faptului că T2 facilitează această comandă.

Prin urmare, este evident faptul că cipul este responsabil pentru multe caracteristici ascunse sub carcasă. Faptul căpentru toate funcțiile menționate mai sus este responsabil doar un singur chip deținut de Apple simplifică în mod semnificativ modul de control al proceselor, al designului și oferă, de asemenea, mari oportunități pentru utilizatori. Este un noroc și faptul că cei de la Apple nu au uitat să includă cipul în noile MacBook Pro-uri, deoarece acestea sunt lucrurile care fac dintr-un dispozitiv Pro un adevărat Pro(fesionist).

Sursa: Apple, Macworld

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.