imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cercetătorii MIT duc tehnologia de conducere autonomă la următorul nivel


Tehnologiile actuale de conducere autonomă ajută mașinile să se deplaseze cu o precizie satisfăcătoare pe drumurile principale semnalizate corespunzător. Dar, care este situația pentru drumurile mai mici? MIT a avut o idee incredibilă…

Autoturismele care folosesc tehnologia de conducere autonomă se întâlnesc destul de rar cu șoselele mici. Iar cu tehnologia actuală le-ar fi imposibil să se descurce. Motivul este unul foarte simplu: întregul sistem se bazează pe detectarea semnelor de pe străzi și de pe hărțile 3D detaliate. Fără acestea, mașinile merg complet orbește.

Autoturismele folosesc aceste hărți pentru a ști unde se află și ce trebuie să facă în prezența unor noi obstacole, cum ar fi pietonii și alte mașini. Nevoia de hărți 3D  limitează locurile în care autoturismele pot funcționa.

Dar nu toate drumurile sunt autostrăzi frumoase și strălucitoare, cu semnalizare impecabilă. Dacă se dorește proiectarea de autoturisme complet autonome pentru viitor, nu se poate ignora această problemă. MIT are o idee foarte bună, care se află în prezent în faza de testare și ar putea oferi soluția acestei probleme.

Laboratorul CSAIL – Informatică și Inteligență Artificială din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts – reușește să ajute autoturismele să navigheze pe orice fel de drumuri, folosind doar datele GPS și LIDAR (Light Detection and Ranging).

Tehnologia numită MapLite a fost testată live pe drumurile rurale din Devens și Massachusetts, iar rezultatele sunt cu adevărat liniștitoare. Ei au folosit o simplă Toyota Prius, care a fost însoțită de senzorii LIDAR și IMU (Inertial Measurement Unit) menționați mai sus.

MapLite utilizează senzori pentru toate aspectele legate de navigație, bazându-se  doar pe date GPS pentru a obține o estimare brută a locației mașinii. Sistemul stabilește mai întâi o destinație finală, ceea ce cercetătorii numesc un “obiectiv de navigare local”, care trebuie să fie în vizorul mașinii. Senzorii ei de percepție generează apoi o cale de a ajunge la acel punct, folosind LIDAR pentru a estima locația marginilor drumului. MapLite poate face acest lucru fără marcaje rutiere fizice, făcând presupuneri despre cum va arăta drumul.

Nu avem nici o informație despre utilizarea comercială a tehnologiei, dar dezvoltatorii au prezentat deja proiectul la o conferință internațională de robotică și, probabil, nu va dura mult timp până când producătorii de mașini vor afla despre această inovație.

Sursa: The Verge

iPhone XR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.