imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
imagine abstractă ce sugerează ideea de viață artificială.

Cercetătorii au creat viață artificială pe un computer cuantic


Nu e o coincidență dacă asociezi titlul acestui articol cu scenariul unui film sci-fi. Însă în cele ce urmează nu e nicio urmă de ficțiune. Hai să vedem despre ce formă de viață artificială e vorba.

Cercetătorii de la Universitatea Basque Country (Spania) a creat prima formă de viață artificială simulată pe un computer cuantic IBM QX4. Dar ce înseamnă asta, mai exact? Vorbim despre o formă de viață simulată, de dimensiuni cuantice, ce împărtășește multe dintre caracteristicile și comportamentele unei forme de viață autentice. Se poate reproduce, poate suferi mutații, poate evolua și chiar muri.

Cercetătorii sunt de părere că această realizare ne-ar putea ajuta să înțelegem originile vieții. Ei speră că acestea pot fi, cumva, explicate în limbajul fizicii cuantice.

Nu am făcut decât să ne punem această întrebare fundamentală: Care e cel mai mic sistem fizic ce se poate reproduce pe cont propriu și poate avea alte comportamente biologice atribuite exclusiv ființelor vii? – Lucas Lamanta

Pe de o parte, cercetătorii investighează comportamentele la nivel macroscopic, nivel de moleculă ADN. Pe de altă parte, interesul se îndreaptă și către nivelul atomic, pe teritoriul fizicii cuantice. Proiectul abia a fost lansat, astfel că avem acces doar la primele impresii. Să sperăm că cercetarea se va încheia cu succes și că vom avea parte de multe rezultate semnificative.

Desigur, ceea ce considerăm noi formă de viață ține de terminologie, iar sistemul despre care a vorbit mai sus nu se poate încadra în toate categoriile. Cu toate astea, vorbim de o cercetare foarte interesantă și suntem curioși să vedem ce rezultate se vor obține.

Sursa: DigitalTrends

Află mai multe: Se pare că Siri va deveni cu adevărat inteligentă

Vezi oferta de produse iStyle!

ipad6
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.