imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cele cincizeci de nuanțe ale Space Gray


Celor de la Apple le place la nebunie să aleagă nume fantastice pentru culorile lor, însă niciunul dintre ele nu a fost atât de senzațional ca Space Gray. Adevărul e că aceasta nu e o singură culoare, ci, mai degrabă, de milioane de culori care s-au schimbat odată cu trecerea anilor.

Retina display, camera iSight, Touch ID etc., aș putea alcătui o lungă listă cu toate aceste expresii de marketing care sună bine și pe care cei de la Apple le-au folosit pentru produsele și proiectele lor. Cu toate astea, aș îndrăzni să afirm că doar Space Gray a devenit atât de senzațional încât e cunoscut chiar și de cei care și-au petrecut ultimii 10 ani în afara sistemului solar.

Apple a descoperit aluminiul – acest material premium, elegant și trainic – destul de devreme. Mai târziu, aproape toate produsele lor au fost acoperite cu acest material, așa că au câștigat experiență nu doar în procesul de modelare, dar și în ceea ce privește culoarea. Și-au transformat cunoștințele acumulate în bani, iar Space Gray este rezultatul palpabil al acestui fapt. Sau poate nu este atât de palpabil?

 

Ei bine, nu prea. De-a lungul anilor, sub același nume fantastic au fost lansate mai multe produse diferite. Cei care au acasă diferite produse Space Gray, din diferite perioade, pot observa acest fenomen, dacă își examinează colecția: produse vândute sub același nume, strălucesc în cincizeci de nuanțe de gri. Cei de la 9to5Mac au cartografiat universul vast al nuanțelor de Space Gray.

Istorie 

Mult înainte să înceapă să folosească numele Space Gray, Apple realiza produse care probabil că în ziua de azi ar ajunge la raft sub același nume.

Unul dintre primele dispozitive a fost cea de-a doua versiune de iPod U2 Special Edition din 2006. În vreme ce varianta originală de iPod U2 venea cu un capac frontal colorat în negru și roșu și un spate argintiu din oțel inoxidabil, cea de-a doua versiune avea un spate cu o nuanță de gri închis, destul de asemănător cu iPhone 7 Jet Black. Câteva luni mai târziu, a debutat ce de-a doua generație de iPod-uri nano, cu carcase de aluminiu, în cinci culori anodizate; una dintre ele fiind un ultra deep black.

Pas cu pas, întreaga linie de iPod-uri a trecut de la plastic la aluminiu; astfel că iPod shuffle, classic și nano vor fi toate lansate pe piață, la momente diferite, cu carcase negre.

E posibil ca unii dintre cititori să știe că Apple a produs de asemenea câteva prototipuri ale modelului original de iPhone cu o nuanță foarte închisă de gri, aproape de negru. Un colecționar, Jum Abeles, a fost atât de norocos, încât a reușit să pună mâna pe câteva prototipuri. Mai jos, puteți vedea fotografiile acestuia cu telefoanele nelansate alături de frații lor gemeni; sunt modele cu totul identice, în afară de culoare.

Nuanța Slate

Cu toate astea, Space Gray încă nu a fost în mod concret prezentat; însă în 2012 Apple a lansat iPhone 5 și variantele complementare de iPod touch, nano și shuffle într-o nouă culoare: slate. Gri, dar cu o ușoară tentă de albastru.

O lună mai târziu, a apărut prima generație de iPad mini, primul și în același timp ultimul reprezentant al tabletelor slate, deși în acea vreme circulau fotografii cu o versiune de 9.7” cu aceeași culoare.

Între timp, s-a declanșat așa numitul „scuffgate”, când posesorii de iPhone 5 au început să se plângă că vopseaua de pe telefoane se cojește și se zgârie ușor. Apple a răspuns în maniera-i obișnuită, spunând că ceea ce experimentează clienții e ceva „normal”.

Space Gray 1 

În 2013, iPhone 5s a adus lumii space gray-ul, care s-a dovedit mai rezistent la zgârieturi și lovituri. Alături de acesta au fost lansate versiuni space gray ale celei de-a 5-a generații de iPod touch, a celei de-a 7-a generații de iPod nano, și a 4-a de iPod shuffle; iar în octombrie 2013 atât iPad mini 2 cât și iPad Air au debutat cu aceeași culoare.

În mod interesant, singurul alt produs vândut în varianta originală de space gray nu era realizat de Apple. Înainte de a fi achiziționați de Apple, Beats au lansat modelele „ediție specială” pentru căștile (earbuds) urBeats pentru a coincide cu lansarea modelului iPhone 5s, care venea în culori de silver, gold și space gray.

Space Gray 2

Această perioadă a fost urmată de prosperitatea adusă de Space Gray. Odată cu iPhone 6, au introdus o nuanță ceva mai deschisă, care a fost păstrată cu încăpățânare pe iPhone-uri și alte produse, timp de 3 ani.

Cea de-a doua versiune a acestei nuanțe s-a extins, din nou, la noul iPad Air 2 și iPad mini 3, la primul și al doilea model de iPad Pro, la linia de MacBook de 12-inch, la iPhone 6s și 7, iPad mini 4, la cardurile de cadou Apple Store și la un nou dock de aluminiu Lightning. Mai mult, magazinul companiei de pe 1 Infinite Loop a vândut pixuri ce purtau brandul companiei în aceeași culoare de space gray mai deschis.

Cu toate că designul iPhone SE era similar cu cel al modelului iPhone 5s, acesta a primit culoarea space gray deschis. Chiar și perechea de căști Beats Solo 2 a primit o nuanță similară.

Space Gray 3

În paralel, în 2014 au lansat o altă nuanță de space gray, mult mai închisă, care putea fi observată pe modelul original de Apple Watch Sport. Atât iPod nano, cât și shuffle au moștenit culoarea, fiecare fiind lansat pe piață în trei variante de culoare. Puteți urmări clipul video de mai jos:

Se pare că cea de-a treia variantă a devenit succesoarea Space Gray, de vreme ce din ce în ce mai multe produse primesc această nuanță. De exemplu iMac Pro sau variantele revizuite, din 2016, ale modelelor MacBook Pro (care sunt ceva mai ușoare decât un iMac). Ca să nu mai vorbim de Magic Keyboard, Magic Mouse și Trackpad.

Space Gray 3a, 3b

Autorii de la 9to5Mac sunt de părere că iPhone 8 și iPhone X se încadrează în subfamilia de culori a celui de-al treilea val de nuanțe. Cu toate astea, avem câteva rezerve. iPhone X ar trebui plasat într-o altă subcategorie, de vreme ce are margini din oțel inoxidabil.

Space Gray 4

Anul acesta a fost anunțat HomePod-ul, primul produs Apple ce utilizează o pânză ce se presupune că interpretează Space Gray – o distincție separată ar fi rezonabilă. Acesta e singurul dispozitiv cu această caracteristică.

Versiuni de negru

Alături de space gray, mai merită menționate câteva alte culori-satelit. Ca, de pildă, Space Black, un nume perfect pentru experimentele pe culoarea neagră ale celor de la Apple. Cele două versiuni de negru ale modelului iPhone 8, Jet Black și matte black, negrul lucios de pe Mac Pro și versiunea neagră a modelului Stainless Steel Apple Watch sunt, toate, variațiuni de negru.

Mai jos puteți vedea un rezumat uriaș al tuturor nuanțelor și dispozitivelor de Space Gray.

Există o posibilitate însemnată ca Apple să păstreze pentru totdeauna culoarea Space Gray; și e posibil ca, în curând, lista să se extindă cu câteva noi elemente.

Source: 9to5Mac

MB
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.