imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cel mai mare ghid al tastaturii Mac dedicat utilizatorilor de Windows


Ai folosit Windows de la început, iar acum ți-ai schimbat religia, cum s-ar zice, și te închini în fața Mac-urilor? Sau pur și simplu te simți pierdut și te holbezi la tastatura minimalistă a mașinăriei Apple? Nu știi unde sunt simbolurile sau ce reprezintă și tot închizi aplicații în loc să tastezi ce trebuie? Atunci acest articol este cu certitudine pentru tine.

Să începem printr-o afirmație calmă: nu ești singur. Windows a rămas pe primul loc, ca fiind cel mai utilizat sistem de operare din lume, mai ales că mulți dintre noi îl folosim de ceva vreme. Am învățat să îl folosim de la școală, de la serviciu sau de la prieteni, ori de altundeva. Este absolut normal ca trecerea de la un sistem la celălalt să nu fie chiar un lucru tocmai ușor.

Cea mai dificilă parte nu este să cunoști sistemul, ci să te obișnuiești cu tastatura și să memorezi diverse scurtături. Așa că ne-ar plăcea să-ți dăm o mână de ajutor cu treaba asta.

Keyboard layout

Dacă ți-ai cumpărat un dispozitiv cu o tastatură care se potrivește limbii pe care o vorbești, atunci nu vor fi surprize majore. Este același layout QWERTY fără numpad. Doar două lucruri sunt diferite.

Primul lucru se referă la function keys aflate deasupra tastaturii. Pe Mac-uri, fiecare funcție are o pictogramă, nu doar obișnuitele F1, F2, F3… Și funcționează la fel și în partea de practică. Adică, butoanele respective fac ceea ce imaginile arată. Funcționează în combinații, adică F1-F12 pot fi activate prin apăsare butonul fn – un buton pe care nu îl folosim în cele mai multe cazuri. Dacă nu te poți descurca cu această schimbare, butoanele pot fi inversate din System Preferences pentru a funcționa ca pe Windows.

Al doilea lucru se referă la lipsa combinației CTRL, Alt și un alt buton care să activeze comenzi Windows. Pe tastatura Mac-urilor există butonul Command sau CMD (⌘), care este plasat chiar lângă cele două capete alte butonului Space – în locul butoanelor Alt-. Ar putea fi același lucru ca la Windows, dar nu este. De fapt, în practică, funcționează mai mult ca butonul CTRL. Este un buton de bază. Și anume avem CTRL + ceva, pe Windows, iar în acest caz există o șansă mare să poată fi înlocuit prin CMD (⌘) + ceva, pe Mac. NU întotdeauna, dar în cele mai multe dintre cazuri.

Următorul buton despre care vorbim este Option (⌥) care funcționează ca butonul Alt, fiind urmat pe aceeași linie a tastaturii de butoanele Control și fn. S-ar putea să îți ia ceva timp, dar o să te obișnuiești destul de repede.

Caracterele speciale

Nu vom minți. Aici îți va lua mai mult timp să te obișnuiești cu butoanele speciale și diversele caractere. Apple iubește stilul minimalist și acest lucru se aplică și în cazul tastaturii, iar în afară de caracterele primare nimic altceva nu este marcat pe butoane. Ei bine, pe lângă numere… Sunt multe fotografii folositoare pe Internet care să te ajute să treci peste această „pădure” de caractere aflate pe tastatura Mac-ului tău, în funcție de limba pe care o utilizezi.

Alte combinații folositoare

CTRL + ALT + DEL – această combinație rezolvă toate problemele mașinăriilor Windows. Dacă se blochează ceva, poate fi oprită aplicația respectivă sau poți chiar să închizi PC-ul cu totul. Pe Mac, însă, nu exisă combinația Task Manager. Dacă te confrunți cu o problemă în vreo aplicație poți folosi combinația CMD (⌘) + OPT (⌥) + ESC pentru a deschide o fereastră care îți va permite să dai Force Quit la orice aplicație care rulează pe computerul tău sau nu mai răspunde comenzilor tale.

Schimbarea între aplicații nu ar fi putut fi mai ușoară de atât. Cea mai mare descoperire pe care ai fi putut să o faci este că nu ai nevoie de mouse – cu excepția unor cazuri particulare. Tot ce trebuie să faci este să dai swipe pe TrackPad pentru a putea trece dintr-o aplicație în alta. Ce ar fi putut fi mai intuitiv decât atât? Oricum, dacă rămâi la combinația CTRL + TAB folosită pe Windows, CMD (⌘) + Tab face exact același lucru.

Nu există o dovadă mai bună că ești nepriceput în lumea IT decât atunci când nu te pricepi să faci screenshoturi folosind telefonul mobil. Uită de asta! Dacă vrei să fotografiezi ecranul computerului tău ai câteva opțiuni mai elaborate să faci acest lucru.

  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 3 = full screen shot
  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 4 = free handed screen shot – selectezi doar o parte din conținutul dorit folosind rectangle selection tool
  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 4 și Space = face o fotografie la fereastra pe care o alegi prin indicarea sa cu ajutorul cursorului

Sursa: iMore

 

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.