imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cel mai mare câștigător al iOS 11? iPad-ul!


Subiectul despre faptul că o tabletă nu poate înlocui complet un laptop până când nu are un sistem de operare desktop care rulează pe ea este menționat foarte mult în special în legătură cu iPad Pro. Apple a introdus în iOS 11 astfel de funcții la WWDC, care au făcut un pas imens în această direcție.

Apple a promovat întotdeauna iPad Pros ca un computer extrem de ușor și complet mobil, care ar putea înlocui chiar și laptop-urile pentru mulți utilizatori. Nu cu mult timp în urmă, am încercat să aflăm cât de multă adevăr este în spatele acestor întrebări și am testat temeinic un iPad Pro echipat cu toate accesoriile necesare. Atunci, concluzia a fost următoarea:

Situația ideală ar fi dacă Apple ar putea crea un macOS care ar putea rula cu ușurință pe o tabletă, chiar dacă rulează simultan cu iOS. În acest caz, iPad Pro ar putea înlocui de fapt totul, din moment ce este perfect portabil și îl poți lua peste tot cu tine, are performanțe foarte bune pentru a satisface cele mai multe sarcini zilnice și am putea chiar face o presupunere periculoasă că dacă ar avea un sistem asemănător macOS, s-ar putea descurca la fel de bine ca un MacBook Air.

Acel articol se încheia într-o notă destul de pesimistă: ” În general, am spune că iPad Pro nu este încă potrivit pentru a înlocui un laptop în forma sa actuală.”. Va trebui să ne cerem scuze celor de la Apple acum, deoarece versiunea pentru iPad a iOS 11 conține în principiu toate inovațiile cărora le duceam lipsa atunci și că nu ne-am fi așteptat niciodată să le vedem implementate atât de repede de Apple. Să vedem de ce acest nou sistem de operare va fi atât de grozav pentru proprietarii de iPad.

Dock

Mai întâi, ar trebui să menționăm Dock-ul care ar putea fi foarte familiar utilizatorilor de macOS. Mica bară care conține toate aplicațiile pe care le utilizăm cel mai des poate fi accesat oriunde, în orice moment, doar cu glisarea unui deget. Acest lucru va duce, evident, la o comutare mai fluidă între aplicații.

Dock-ul se va schimba dinamic datorită posibilităților oferite de Handoff, astfel că atunci când apare o aplicație pe care o folosim deja pe un alt dispozitiv, sistemul ne va notifica acest lucru similar cu modul în care o face pe macOS. În plus, Dock-ul a devenit sufletul funcțiilor de multitasking și Split View: dacă trageți o aplicație de pe Dock în partea laterală a ecranului, veți putea accesa imediat aceste funcții, ceea ce este foarte la îndemână.

Multitasking

Acum, că am ajuns aici, să spunem câteva cuvinte despre opțiunile de multitasking pe care le avem. După cum am scris mai sus, puteți trage orice aplicație (care oferă suport pentru această funcție) din Dock cu o singură atingere. Acest lucru funcționează practic în ambele direcții. Dacă glisați pur și simplu aplicația în cauză peste conținutul ecranului, veți obține o fereastră în care veți putea naviga după bunul plac spre stânga sau spre dreapta.

Cu toate acestea, dacă trageți puțin de partea de sus a acesteia sau glisați aplicația direct ,într-una din marginile laterale ale ecranului, din Dock, veți intra în modul familiar Split View. Veți vedea aplicația în stânga sau în partea dreaptă a ecranului divizându-l; conținutul ambelor părți va fi în mod evident ajustat la dimensiunea aplicațiilor. Aveți posibilitatea să redimensionați ferestrele aplicației oricum doriți.

Soluția ferestrei acre va apărea deasupra celorlalte, de care vorbeam mai sus, va fi probabil bună pentru operațiile multitasking mai scurte. De exemplu, trebuie să adăugați rapid ceva: glisați calculatorul în sus, tastați numerele, și asta-i tot. Cea de-a doua variantă va fi bună pentru fluxurile de lucru mai complicate și care implică mai multe aplicații.

Și asta nu este totul. Dacă trageți puțin de Dock, veți accesa noul Control Center. Nu veți întâlni doar obișnuitele switch-uri aici, dar și previzualizările aplicațiilor care rulează în prezent, care sunt foarte asemănătoare cu cele din macOS. Puteți să le ordonați în funcție de preferințele dvs. și puteți comuta cu ușurință între aplicații și aici.

Managementul fișierelor

Au fost de asemenea lansate unele funcții care au văzut lumina zilei un pic prea devreme. Vom beneficia de un management de fișiere asemănător Finder-ului, exagerăm puțin aici. Bara meniu se va afla în partea stângă, în timp ce conținutul fișierelor sau dosarelor va fi afișat în partea dreaptă.

Conținutul iCloud Drive va fi integrat, lucru care va fi util în special celor care-și sincronizează în cloud conținutul dosarelor Desktop și Documents de pe macOS. Veți putea accesa, de asemenea, fișierele locale din fila on My iPad din bara meniu. Întrebarea este, ce va putea face, vom putea descărca practic orice tip de fișier de pe net? Sperăm că da. În plus, vom putea integra conținutul oricărui alt tip de serviciu bazat pe cloud, cum ar fi Dropbox sau Box, în aplicația Files.

Doar pentru a vă crește entuziasmul: veți putea să folosiți etichete. Știm, nu este genul de funcționalitate pe care îl folosește toată lumea, dar dacă ești un fan al etichetării fișierelor, această știre te va face foarte fericit.

Drag & Drop

Întregul sistem de fișiere nu ar fi cu adevărat un sistem de fișiere dacă nu ne-am putea comporta ca pe orice alt dispozitiv. Din fericire, acum vom putea, deoarece iOS 11 va suporta gesturi de Drag & Drop. Va deveni foarte confortabil să mutați fișiere (fotografii, fișiere, text, literalmente orice) dintr-o aplicație în alta, mult mai simplu decât, de exemplu, folosind combinația obișnuită taste pentru copiere-lipire.

Au făcut toate acestea chiar mai inteligente putând folosi și gesturi multi-touch. Dacă apăsați mai lung pe un fișier, îl puteți trage și muta, iar dacă doriți să mutați mai multe fișiere în același timp, va trebui pur și simplu să atingeți celelalte fișiere cu un alt deget. Acestea vor deveni un pachet pe care îl puteți mișca ca atare.

Ai un e-mail plin de documente importante? Pur și simplu, apucă atașamentul și glisează-l în dosarul ales, asta-i tot. Același lucru funcționează și invers: dacă pregătești o prezentare în Keynote, nu va trebui să navighezi prin imagini într-o fereastră separată, poți pur și simplu să le tragi din biblioteca foto așa cum ai fi făcut-o cu un mouse . O altă caracteristică extrem de importantă, care creează o experiență confortabilă foarte similară celei de pe desktop, în timpul fluxului de lucru.

Alte lucruri utile

În afară de toate acestea, mai avem o grămadă de alte lucruri inteligente. Unul dintre acestea este tastatura QuickType, care practic elimină nevoia de comutare între setările tastaturii. Toate cifrele, literele și simbolurile vor fi accesibile când glisați în jos tasta care conține simbolul de care aveți nevoie. Acest lucru va face tastarea pe un iPad mult mai rapidă.

O altă caracteristică nouă este o mai bună integrare a utilizării Apple Pencil-ului. Pur și simplu atingeți ecranul blocat cu Pencil-ul dvs. și puteți începe imediat să scrieți. Tot ceea ce scrieți va fi stocat în aplicația Notes. Veți putea face notițe și pe fișiere PDF și pe capturi de ecran prin simpla atingere a documentului cu Pencil-ul și veți putea începe să scrieți, să desenați orice altceva doriți să faceți. În afară de acestea, dacă scrieți sau desenați ceva într-un document Notes textul care înconjoară desenul se va deplasa automat în jurul acestuia. Puteți face același lucru și în Mail.

Și tot despre Notes! Veți putea digitaliza cu ușurință documentele aflate pe suport de hârtie datorită aplicației integrate de scanare. Trebuie doar să direcționați camera spre pagina pe care doriți să o scanați, iar în secunda următoare veți putea adăuga documentului obținut conținut cu Apple Pencil-ul dvs..

Trebuie să spunem că Apple s-a străduit cu adevărat să ne facă să gândim la noile iPad Pro-uri abia introduse, sunt deja foarte bune, ca tablete care ar putea chiar să înlocuiască un laptop. Cele mai multe obstacole au fost acum eliminate din software, iar abilitățile hardware erau prezente deja de o lungă perioadă de timp.

Fără îndoială, iPad-ul este cel mai mare câștigător al acestei noi versiuni iOS 11. Apple a scris corect următoarele:

Un pas uriaș pentru iPhone. Un salt monumental pentru iPad.

iPadPro
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.