imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ceasul înțelege ce îi arătăm: viitorul smartwatchurilor


Smartwatchurile pot deveni următoarea tehnologie ce va stabili tendințele în domeniul comunicării informațiilor după smartphoneuri. S-ar putea dezvolta până într-acolo încât să înțeleagă, cu timpul, mișcările mâinii, și vom putea folosi doar un singur deget pentru a afișa ceea ce dorim. Apple Watch Series 3, lansat în septembrie anul curent, ar putea fi punctul de pornire pentru toate acestea.

Controlăm smartwatchul cu mișcările mâinii

În teorie, cel mai simplu mod de a controla așa-zisele dispozitive inteligente de calcul este prin intermediul mișcărilor mâinii, indiferent de împrejurări și indiferent dacă sunt sau nu dotate cu inteligență artificială capabilă să înțeleagă comenzi vocale. Acestea pot modifica lumina într-o cameră, sau pot deschide ori închide o fereastră în funcție de instrucțiunile noastre. „Singurul” lucru de care avem nevoie pentru ca aceste comenzi să funcționeze este un sistem care să detecteze și să interpreteze aceste mișcări.

Recunoașterea gesturilor se poate obține pe mai multe căi, însă plasarea senzorilor principali poate presupune riscuri serioase, iar în unele cazuri poate chiar împiedica funcționarea anumitor tehnologii.

Cercetătorii din Bristol Interaction Group, pe scurt BIG, de la Universitatea din Bristol cred că viitorul aparține smartwatchurilor. La baza tehnologiei pe care ei o dezvoltă se află un dispozitiv ce folosește imagistică pe bază de ultrasunete, plasat la nivelul antebrațului, pentru a recunoaște mișcările mâinii. Algoritmii de procesare a imaginilor folosesc tehnologia învățării automate și exersează cu o cantitate uriașă de date pentru a reuși să recunoască, să diferențieze și să grupeze mișcările musculare astfel încât să poată apoi „citi” instrucțiunile.

Cercetătorii au scris o lucrare despre un experiment ce determină care este cel mai potrivit loc pentru plasarea senzorilor de identificare a gesturilor: unde și cum ar trebui să atașăm aceste micuțe gadgeturi? Se pare că zona unde ne purtăm ceasurile, încheietura mâinii, este locul ideal. Ei și-au testat metodele, iar rezultatele au fost destul de favorabile, într-o oarecare măsură identificarea gesturilor a funcționat.

„Cercetarea noastră este un prim pas înspre ceva ce ar putea deveni cea mai precisă metodă de detectare a gesturilor mâinii prin intermediul smartwatchurilor”, a afirmat cercetătorul doctorand Jess McIntosh.

Indiferent că este sau nu un prim pas, cercetarea celor de la BIG ar putea fi cu siguranță o piatră de temelie în istoria smartwatchurilor.

Apple Watch Series 3

Gordon Bell, unul dintre personajele de legendă ale tehnologiei informației, a spus în 1972 că aproximativ în fiecare decadă se formează câte o nouă clasă de computere, la prețuri accesibile, pe baza dezvoltărilor din domeniul tehnologiei de calcul. Aceste computere se bazează pe noi platforme, noi rețele și noi interfețe.

Tiparul funcționează atât de bine, încât de ceva vreme am denumit acest fenomen legea lui Bell: s-a aplicat întocmai pentru computerele gigant, pentru microcomputere, workstation-uri, PC-uri, laptopuri, și smartphoneuri. Toate acestea au un ecosistem eficace construit în jurul lor cu componente periferice, aplicații, conținut, și în cele din urmă, dar nu cel mai puțin important aspect, noi utilizatori și noi comportamente.

Smartphoneurile și iPhone-ul au cucerit lumea în urmă cu aproximativ 10 ani, astfel că întrebarea devine din ce în ce mai specifică: ce va urma în continuare?

Răspunsul va trebui căutat (din nou) în grădina celor de la Apple. Pe 12 septembrie, compania a lansat Apple Watch Series 3, împreună cu iPhone 8, iPhone 8 Plus, și iPhone X. Viitorul apropiat va fi dominat de tehnologiile info-comunicaționale pe care le vom putea purta asupra noastră și care vor putea fi incluse în categoria obiectelor ce se vor „integra” în mediul înconjurător și în internetul lucrurilor (Internet of Things – pe scurt IoT), „internetul fără oameni”. Cu cât sunt mai mici și cu cât au o mai mare putere de calcul, cu atât vor fi mai importante aceste dispozitive în viața de zi cu zi. Cu 10 sau 15 ani în urmă, nu obișnuiam să numim aceste dispozitive computere – ceasurile sau termostatele noastre nu erau „inteligente”, și nici becurile nu aveau conexiune wireless.

Este ceva natural să ne așteptăm să putem comunica cu aceste dispozitive, însă interacțiunea este destul de limitată din cauza hardwareului și softwareului din prezent.

Vestea bună este că în diferite centre de cercetare, cum ar fi cel din Bristol, oamenii lucrează neîncetat la realizarea unei comunicații mai bune și mai eficace între utilizator și dispozitivele de calcul pe care le putem purta. Smartwatchurile ce folosesc în prezent sisteme de operare mobile (WatchOS, Android Wear, Asteroid OS, Sailfish OS, Ubuntu Touch etc.) – și aplicații concepute special pentru nevoile lor – par să fie cele mai potrivite, motiv pentru care acestea vor fi și primii subiecți de testare care vor fi folosiți.

Brățările-inteligente în loc de smartwatchuri, sau poate nu?

Candidatul ideal este complet reînnoitul Apple Watch Series 3 care a avut parte de un update considerabil prin comparație cu predecesorii săi. Doar imaginați-vă ceasul dotat cu ochelari pentru realitate augmentată și virtuală, trackeri de fitness, monitorizare cardiacă și pentru nivelul de zahăr din sânge, plus alte periferice inteligente: putem vorbi imediat de o rețea de proximitate corporală.

Datele rețelei ar fi procesare de un fel de Siri sau mai degrabă de o versiune a asistentului personal creată special pentru ceas, un program de inteligență artificială. Ceasul care are grijă de inima noastră și care funcționează și pe post de telefon poate folosi datele colectate de la obiectele din jur, internetul lucrurilor, senzori, și camere, pe lângă datele furnizate de calendare, e-mailuri, și mesaje text.

Însă nu toată lumea vede un astfel de viitor.

Unii oameni cred că smartwatchurile sunt o fundătură. Aceștia aduc argumente precum dimensiunea dispozitivelor sau capacitatea bateriei, pun întrebări legate de securitate, și de conflictul dintre cererea pentru un set de funcții mereu în expansiune, pe de o parte, și ergonomie și utilizabilitate pe de cealaltă parte.

Aceștia cred în soluții hibrid mai degrabă decât în touch-screen, de exemplu, ceasurile analog tradiționale. Un astfel de dispozitiv ar putea fi o brățară conectată prin wireless la smartphone, cu un computer integrat, un display, și diferite aplicații.

Aceste dispozitive se potrivesc mai mult cu punctul de vedere user-friendly decât modelele uriașe cu touch-screen care, uneori, nu pot îndeplini nici măcar funcțiile de bază ale unui ceas, și anume să arate întotdeauna cât e ora – spun aceștia. Consecința logică a acestui proces este că smartwatchurile nu vor mai fi smartwatchuri, și vor funcționa ca o brățară smartwatch, vor deveni, practic, o brățară. Fără ceas…

Cu toate astea, indicele vânzărilor și al dezvoltării îi contrazice pe acești sceptici – această tehnologie a avut un start mai bun decât al mp3 playerelor, al camerelor digitale, chiar decât al smartphoneurilor, iar Apple Watch Series 3 și alte dispozitive ne arată clar că nu avem de a face cu o fundătură. Brățările ar avea încă potențialul de a deveni importante dispozitive info-comunicaționale, însă utilizarea lor va fi mai restrânsă decât a ceasurilor.

Telefoane, ceasuri, sau amândouă?

Succesul pe termen lung al smartwatchurilor depinde de trei factori: un sistem de operare mai bun, un sistem de localizare (GPS) mai precis, și dacă își pot obține independența față de „fratele mai mare”, smartphoneul, astfel încât să poată funcționa ca dispozitive autonome, nu ca un accesoriu pentru telefoanele mobile, așa cum se raportează oamenii la smartwatchuri în prezent.

În momentul de față, Apple Watch Series 3 poate fi considerat o extensie pentru iPhone pe care o porți la încheietura mâinii; poate afișa mesaje text, e-mailuri, și notificări ale rețelelor de socializare; poate primi și efectua apeluri. Însă ar putea trece la „nivelul următor” odată cu apariția unei interfețe mai inovative: poate realiza toate sarcinile într-un mod mult mai practic decât o fac smartphoneurile în prezent.

Unul dintre redactorii revistei Forbes, Chunka Mui, merge chiar mai departe: smartwatchurile vor înlocui smartphonurile, care vor fi „reduse” astfel la rolul de dispozitive secundare. Capacitatea lor hardware va crește dramatic, vom putea împături displayul, însă acesta ar putea fi chiar și holografic; ba mai mult, diferite suprafețe pot fi folosite ca display, ca să nu mai amintim de faptul că ceasurile sunt mai mici decât telefoanele.

Pentru moment, desigur, putem avea doar o discuție teoretică, însă această imagine a viitorului este mai credibilă decât cele alarmiste care trâmbițează sfârșitul acestei tehnologii. Însă și mai plauzibil este că – cel puțin în viitorul apropiat –, smartwatchul și smartphoneul se vor complementa reciproc și vor lucra împreună într-un ecosistem aflat într-o continuă creștere, în timp ce primul dispozitiv va deveni, treptat, din ce în ce mai independent e cel de-al doilea.

Lucrări folosite

Viitoarele smartwatchuri ar putea simți mișcările mâinii utilizând imagistica pe bază de ultrasunete

Viitorul tehnologiilor pe care le putem purta – 3 Drivere cheie

Smartwatchurile reprezintă viitorul smartphoneurilor

Viitorul smartwatchului ar trebui să fie brățările inteligente

Noul Apple Watch este o lovitură uriașă. iPhone X? Nu prea

 

AW
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.