imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Fotografiile

Ce va face ca fotografiile tale realizate cu iPhone-ul să arate mai profesionist?


Nu faptul că au fost realizate cu un iPhone. De asemenea, nu reprezintă o problemă faptul că nu ai un trepied sau obiective potrivite sau că nu știi cum să colorezi fotografiile. Este, totuși, ceva ce ai putea face dacă vrei să realizezi fotografii mai bune.

Știi senzația aceea în care te uiți la o poză pe dispozitivul tău? Culorile sunt drăguțe, totul pare să fie bine și ajungi, din nou, la concluzia că telefoanele din ziua de azi pot face fotografii de cea mai bună calitate. Însă, ceva nu e bine. Tu chiar ai fotografiat piatra aceea dintr-un unghi diferit, dar este mai puțin expresivă decât multe altele pe care le-ai văzut pe Instagram.

Hai să nu ne gândim la filtre, toată lumea le poate aplica pe acelea. Expunerea corectă nu este o problemă aici, din moment ce iPhone-ul poate determina, cu ușurință, valoarea corectă a parametrilor. Nu contează nici timpul pe care l-ai petrecut pentru a realiza fotografia sau pentru a stabili decorul. Cel mai bun lucru în ceea ce privește fotografierea cu un dispozitiv mobil este tocmai faptul că doar scoți telefonul din buzunar, fotografiezi și vei avea, instant, fotografia odihnindu-se pe serverele Apple în cea mai mare pace și armonie.

Ce faci, apoi, pentru ca fotografiile tale să devină, cu ușurință, tot mai bune, fără ca tu să fi petrecut un timp semnificativ pentru a învăța cum să fotografiezi? Care ar putea fi tehnica unui fotograf profesionist care realizează fotografii mai bune cu iPhone-ul său decât reușești tu cu al tău? Tot ce trebuie să faci este să acorzi atenție liniilor și proporțiilor. Asta e tot. Totul depinde de compoziție. Există câteva legi de bază și alte câteva trucuri. Iată-le!

1. Aparențele și regula treimilor

E posibil să nu observi, dar vei vedea o imagine mult mai naturală dacă acțiunea se îndreaptă spre centru sau modelul privește spre acest punct. Astfel, poți direcționa privirea sau, în cazul unei imagini mai mari și mai aglomerate poți, cu ușurință, să păcălești toate simțurile și să le faci să se uite spre altceva. Dacă modelul se uită fix în cameră, acest fapt îl va extrage complet din fundal. Contactul vizual este întotdeauna important, este de efect și îi face pe toți să-și amintească.

Cel mai elementar truc de compoziție este legat de acesta, de regula treimilor sau de secțiunea de aur. În esență, ar trebui să împarți imaginea în trei secțiuni egale, atât orizontal, cât și vertical. Liniile se vor intersecta între ele în patru puncte, iar tu ar trebui să îți compui imaginea în mijlocul acestor patru puncte. Dacă nu poți să îți imaginezi această grilă, aplicația Camera de la Apple te va ajuta cu unul.

2. Fotografiile, simetria și linia centrală

Știai că, în general, oamenii îi consideră frumoși pe cei cu fețe simetrice? Deși nu există un corp total simetric, acesta este cel mai des folosit truc al lumii create pe computer. Există tone de exemple pentru a observa frumusețea simetriei, însă acesta este adevărul incontestabil. Dacă încerci să o faci să funcționeze, nu poți greși, iar grila te va ajuta de asemenea.

3. Acordă atenție liniilor care îți vor ghida privirea

Iar aici trebuie să îmi contrazic declarația anterioară. Dacă vezi un peisaj cu dealuri și un drum care urcă și coboară, care nu pare a fi simetric la prima vedere, nu înseamnă că nu poți să găsești simetria în acesta. Întrucât drumul în sine este simetric, lucrând cu liniile peisajului, poți influența ochiul să privească spre un anumit punct al fotografiei. Adaugă regula treimilor în această ecuație și poți evidenția acele linii chiar mai mult.

Aplicația nativă de cameră a dispozitivelor iPhone include o grilă care poate fi extrem de folositoare pentru cei care abia au început să  experimenteze cu regula treimilor, simetria, liniile și direcționarea privirii. Funcția poate fi pornită din Setări > Meniu cameră, prin activarea opțiunii Grilă.

Vă dorim lumină bună în timpul sesiunilor foto! :)

oldMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.