imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ce se întâmplă cu aplicațiile universale?


Deși proiectul Marzipan nu a fost lansat la ediția de anul acesta a evenimentului WWDC, Apple a făcut câteva referiri la acest subiect. A fi sau a nu fi? Cum stau lucrurile? Citiți în continuare.

Ocazional, apar unele știri care ne anunță că iOS și macOS vor fuziona, ca să spunem așa, după modelul Windows. Evident, acest lucru nu s-a concretizat niciodată până acum.

Ei bine, deși această ultimă afirmație e adevărată, spre sfârșitul ultimului an, Mark Gurman, care e văzut ca una dintre cele mai de încredere surse, a lansat ideea că cea mai mare inovație a iOS 12 e aceea că va realiza fuziunea aplicațiilor de pe iOS și macOS. Se pare că, în culise, această fuziune s-ar numi Proiectul Marzipan și, la vremea aceea, anunțul părea că lansează un nou concept captivant.

Cu o lună înainte de evenimentul WWDC, John Gruber sugera că nu ar trebui să așteptăm lansarea acestui proiect mai devreme de anul 2019. Așa cum s-a dovedit, avea dreptate, vremea proiectului Marzipan nu a sosit încă. Cu toate astea, Craig Federighi a reflectat pe această temă; vezi mai jos concluziile lui.

E important să diferențiem între fuziunea sistemelor iOS și macOS pe de o parte, și fuziunea aplicațiilor din iOS și macOS pe de altă parte. Ideea respinsă de Apple se referea a prima alternativă, în timp ce a doua (proiectul Marzipan) a fost recunoscută, confirmându-se de asemenea și o dată: 2019. Pe scurt, răspunsul la întrebarea din titlu sună cam așa:

Da, aplicațiile universale sunt programate să apară anul viitor.

În acest context, universal înseamnă că dezvoltarea pentru ambele platforme va fi în mare parte identică, iar din punct de vedere practic, aplicațiile pentru macOS și iOS vor fi diferite doar la suprafață. Chiar și investind mult mai puțin în proces, se va putea dezvolta o singură aplicație pentru ambele sisteme, eliminându-se nevoia de a începe procesul de codare de la zero.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.