imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ce să faci dacă ai scăpat apă pe iPhone sau pe MacBook?


Se pot întâmpla accidente. Este suficientă o clipă de neatenție ca iPhone-ul tău să sfârșească în cadă sau Mac-ul să-ți „bea” paharul de suc. Dar iată câteva trucuri pentru a evita vizita la service de fiecare dată când are loc un accident.

Ei bine, produsele Apple nu sunt cele mai ieftine din lume. Dar ele sunt atemporale și își merită banii. Acest din urmă lucru este adevărat numai dacă aveți grijă de ele de-a lungul anilor, fapt care uneori nu este atât de ușor precum pare. Un astfel de produs poate să fie scăpat pe jos sau lovit, copiii pot să-l roadă ori să-l tragă jos cu cablul de încărcare și, de asemenea, un pahar de apă poate fi și el fatal. Toate acestea sunt îndeajuns pentru a reduce valoarea investiției noastre dragi și bine păstrate. În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi despre reducerea daunelor provocate de apă.

Mai întâi de toate, trebuie spus că niciuna dintre metodele enumerate mai jos nu vă poate garanta că vă veți putea recupera dispozitivul din moarte clinică. Deoarece accidentele de acest gen vor anula garanția inițială, merită să cumpărați un pachet de protecție care vă este recomandat atunci când cumpărați un nou dispozitiv la iSTYLE.

În afară de anularea garanției, un pahar de apă vărsat pe dispozitivul vostru poate provoca și mai multe inconveniente. În acest caz, ați fi nevoiți să vă duceți cu el la service și să-l lăsați acolo pentru zile sau săptămâni, să plătiți pentru el și așa mai departe. Iată câteva trucuri care – dacă aveți noroc – pot bate sistemul. Dar mai întâi de toate, să clarificăm câteva lucruri.

Rezistent la apă dar nu impermeabil

De cele mai multe ori folosim cuvântul impermeabil pentru două categorii diferite. În viața reală, un dispozitiv complet rezistent la apă este, de exemplu, un submarin, toate celelalte dispozitive electronice, mai devreme sau mai târziu, vor ceda.

Nivelul de rezistență poate fi exprimat prin utilizarea unui număr de 2 cifre numit Protecție Ingress (IP). Prima cifră este de la 0 la 6 și reprezintă rezistența la praf, în timp ce a doua este pentru rezistența la apă și merge de la 0 la 9. iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus și X împreună cu Apple Watch Series 0 și 1 au un rating de IP67. Ele sunt complet rezistente la praf și se comportă destul de bine împotriva apei. Oficial, aceste dispozitive pot supraviețui timp de 30 de minute în apă de până la 1 metru.

Seriile 2 și 3 de ceasuri nu sunt evaluate, dar pot fi folosite până la adâncimi de 50 de metri. Nu ar trebui să ne îngrijorăm pentru ele la fel de mult ca în cazul altor dispozitive Apple, deoarece impermeabilitatea lor este indiscutabilă.

Infiltrarea apei și înotul

În cazul ceasurilor Apple, trebuie să luăm în considerare infiltrarea apei sau înotul. După cum puteți vedea Seria 0 și 1 pot rezista destul de bine la apă; atunci de ce nu ar trebui să le purtăm când înotăm? Pentru că a suporta 30 de minute într-un metru de apă puțin adâncă și a îndura contactul dinamic cu apa în timp ce vă mișcați sunt două lucruri complet diferite.

De aceea, înotul este recomandat doar pentru seria 2 sau 3 de ceasuri.  Există legende despre modelele anterioare care pot supraviețui în apă, dar noi vă spunem că aceasta nu este o idee bună, iar în caz de probleme, dispozitivele își vor pierde garanția. Una peste alta, trebuie să urmați Codul Apple pentru rezistența la apă.

Garanția

Putem încheia cu ușurință această întrebare: Apple nu va repara niciun dispozitiv în condiții de garanție cu pagube provocate de apă. Nici măcar dispozitive cu grad de protecție IP67. Poate suna nedrept, dar nu este. Apple ar dori să ofere o protecție suplimentară pentru rezistența la apă în cazul producerii unui accident – cum ar fi scăparea dispozitivului în cadă. Nu există însă nicio intenție de a face acest lucru pentru cazurile în care faceți poze sub apă cu telefonul sau postați pe Facebook în timpul scufundărilor.

Dacă apa intră în contact cu dispozitivul de câteva ori, nu va fi nicio problemă. Dar dacă vă jucați de-a mica sirenă cu dispozitivul în apă, atunci puteți provoca o daună serioasă. Nano-acoperirea care este responsabilă pentru rezistența la apă nu va dura o veșnicie. Fiecare impact cu apa va slăbi protecția dispozitivului, până la dispariția acesteia, permițând astfel apei să se inflitreze. În cazul în care Apple ar include deteriorarea provocată de apă în opțiunile de service ale dispozitivelor aflate în garanție, toată lumea și-ar scufunda atunci aparatele și apoi ar sta la coadă la service-urile Apple. Nu aceasta e intenția companiei, deci nu există garanție.

iPhone și iPad

Uscarea

 • Scoateți cât de repede puteți dispozitivul din apă.
 • Închdeți-l imediat, și am spus: IMEDIAT! Nu-l butonați, nu-l examinați, ci doar închideți-l. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași.
 • Scoateți husa sau orice altă protecție exterioară.
 • Încercați să-l scuturați, să suflați sau să extrageți din dispozitiv cât de multă apă puteți.
 • Luați o bucată de cârpă uscată și ștergeți cu ea întregul dispozitiv sau pe cât e posibil.
 • Duceți dispoiztivul într-un loc uscat și pe cât se poate de cald și lăsați-l acolo să se usuce. Nu contează dacă e vorba de o zi sau de o săptămână. Cu cât stă mai mult, cu atât mai bine. Încercați să vă calmați și să nu deschideți dispozitivul.

Indicator de Contact cu Lichide

Puteți verifica cu ușurință dacă iPhone-ul dvs. s-a udat sau nu. Apple a ascuns câteva “bucăți de hârtie” speciale, numite oficial Indicatoare de Contact cu Lichide care se decolorează în caz de umiditate. Una dintre ele este plasată sub plăcuța SIM, astfel încât să puteți verifica cu ușurință. Scoateți plăcuța și uitați-vă în acel loc cu ajutorul unei lanterne. Dacă hârtia este colorată în argintiu sau dacă este albă, atunci nu s-a produs nicio deteriorare din cauza apei, dar când aceasta se transformă în roșu, atunci interiorul dispozitivului s-a umezit. Apple are un cod propriu și pentru această problemă.

Legende urbane

Probabil că știți câteva practici pentru uscarea dispozitivelor umede. De pildă, puneți dispozitivul într-o pungă de orez și acesta va absorbi umiditatea. Avem o veste proastă: soluția asta nu funcționează. The Gazelle a testat mai multe practici homemade și a concluzionat că mai bine vă lăsați dispozitivul în aer liber sau sub orice ventilație. Nici gelul de siliciu, nici orezul ori cuscusul nu vă vor ajuta să obțineți un rezultat mai bun.

Dacă tot vreți să puneți ceva în dispozitivul vostru, ați putea folosi gelul de siliciu. Dar într-o cantitate foarte mare doar după ce dispozitivul s-a uscat. Gelul poate absorbi ultimele picături de apă rămase.

MacBook

Este o misiune cu mult mai dificilă, de vreme ce există mult mai mult spațiu în care apa se poate răspândi și în care umezeala se poate infiltra, iar porturile sunt mai mari și, astfel, poate pătrunde mai multă apă în dispozitiv. De aceea vă recomandăm să vă duceți dispozitivul la un service. Repararea lui este mult mai ieftină decât înlocuirea completă a plăcii de bază.

A reacționa rapid este de asemenea important, deoarece mai multe lichide, cum ar fi coca-cola sau sucul de portocale, conțin acizi. Acestea pot provoca daune reale din cauza oxidării. Cu cât este mai reactiv lichidul vărsat, cu atât provoacă mai multe daune.

În orice caz, cu ajutorul următorilor pași puteți avea o șansă mai mare ca cei de la service să vă salveze dispozitivul.

 • Încercați să minimizați impactul pe cât de mult puteți.
 • Închideți dispozitivul. Este necesară nu doar o simplă dezactivare, ci închideți-l complet și  deconecatați-l de la orice sursă de alimentarea cu energie.
 • Deconectați de asemenea toate dispozitivele conexe – hard drive-uri externe, USB-uri și display-uri.
 • Încercați să eliminați cât mai mult lichid, întorcând dispozitivul cu susul în jos și lăsându-l să stea astfel.
 • În cazul MacBook-urilor, nu le scuturați, acest lucru nu va face decât să ajute la răspânidrea lichidului în interior.
 • Dacă ați făcut tot ce ați putu, mergeți la un service oficial Apple și nu uitați să menționați ce fel de lichid a provocat accidentul.
 • Și în acest caz se aplică următorul pas: nu deschideți dispozitivul până când nu a fost complet reparat.

AirPod-uri

Mărimea chiar contează. Din cauza mărimii dispozitivului, nu puteți face prea multe. Ștergeți-l cu o cârpă uscată, scuturați-l pe cât de mult puteți și lăsați-l la uscat cât mai mult posibil. Dacă soluțiile acestea nu funcționează, singura variantă viabilă este să vă înlocuiți dispozitivul. În mod norocos, bazându-ne pe testele făcute de câțiva utilizatori curajoși, AirPod-urile pot rezista la foarte multă apă, dar chiar nu recomandăm nimănui să forțeze rezistența AirPod-urile.

Sursa:  iMore

Beats decade
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.