imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ce nume vor purta noile iPhone-uri?


Profesioniștii de marketing de la Apple au motive serioase să transpire, și nu doar din cauza căldurii de afară. Au epuizat, practic, toate combinațiile posibile de numerotații rezonabile, însă noile modele de iPhone trebuie să fie botezate cumva, până în septembrie.

Hai să începem cu datele concrete de care dispunem. Pe de o parte, știm cu o certitudine de 99% că în septembrie vor fi lansate 3 noi modele de iPhone. Un succesor de 5.8 inchi pentru iPhone X, fratele mai mare al acestuia de 6.5 și un model care se așează cumva între primele două, de 6.1 inchi, cu display LCD în loc de OLED și care va fi vândut la un preț ceva mai ieftin.

Cunoaștem, de asemenea, că avem un iPhone 7, un iPhone 7s omis, iPhone 8, iPhone 8s omis, 9 și 9s, și un iPhone 10 care trebuie scris cu X. La acestea se adaugă toate modelele de Plus, ca să nu mai vorbim și de alte variante. Ei bine, dacă e să extragem o concluzie pe baza acestor date, vedem că cei de la marketing se confruntă cu o problemă care ar trebui să-i îngrijoreze:

Ce nume vor putea primi cele 3 noi modele de iPhone?

Cu siguranță că nu se vor apuca să numere în sens invers, așa că modelul lipsă 7s cu siguranță nu va apărea. De asemenea, este foarte puțin probabil ca anul acesta să se utilizeze numerele care au mai rămas de la 8 la 10. Aceasta ar fi o alegere foarte neinspirată, pentru că nu va reuși decât să inducă utilizatorii în eroare. În același timp, linia iPhone X ar fi de asemenea greu de continuat, tot din rațiuni legate de nume.

Despre motivele din spatele denumirii modelului iPhone X am mai scris. Ideea e că Apple a trebuit să evite poziționarea pe piață sub companiile rivale, și a trebuit de asemenea să evite crearea unei piețe care să concureze împotriva celorlalte produse Apple. Pur și simplu nu își puteau permite ca iPhone X să intre în conflict pe piață cu iPhone 8. Cu toate astea, utilizatorii trebuiau anunțați printr-un nume special că acesta e un dispozitiv high-end care se distinge de linia deja existentă de produse.

Deși pe scenă X a fost pronunțat ca „zece”, nu „x”, problema mai sus menționată putea fi evitată cu ușurință dacă se foloseau numerele romane. În aceste condiții, ar fi destul de ciudat ca, în același timp, pe piață să apară noi modele care să poarte numele de iPhone 8,9 sau 10. Cu toate astea, apelând la această soluție, au reușit să plaseze modelul high-end deasupra lui iPhone 8 și să îl proiecteze într-o altă dimensiune.

Deși la vremea aceea acesta a părut un minunat tratament simptomatic, această dimensiune ar fi foarte dificil de continuat logic. De asemenea, numărul 10 a făcut referire și la jubileu. Acum, continuarea numerotării cu XI nu ar fi o soluție prea rea, însă o treime dintre potențialii cumpărători nu sunt tocmai obișnuiți cu sistemul roman de numerotare și nu sunt familiari cu cifrele peste III, iar modelul de mijloc nu s-ar prea încadra în acest scenariu.

Așadar, ideea e că s-a cam ajuns într-un impas cu utilizarea cifrelor arabe și romane.

Din această situație – cel puțin noi așa credem – există o singură ieșire logică: să nu se mai utilizeze sub nicio formă cifre. Exact ca în cazul iPad-urilor. În acest scenariu, tot ce au de făcut e să se asigure că cele trei noi modele se vor diferenția cumva. Nu pare să fie mare inginerie. Modelul cu LCD se poate numi simplu, iPhone, succesorul lui X se poate numi iPhone Pro, iar fratele mai mare iPhone Pro Plus. Sau ceva de genul ăsta. Generațiile ce vor urma acestor modele ar putea fi diferențiate prin adăugarea anului de producție sau prin atașarea generației din care fac parte, de exemplu, iPhone Pro 2023 sau iPhone Pro generația a 2-a etc.

Tu cum crezi că se vor numi noile modele de iPhone?

tradeinmbp
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.