imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ce am învățat de pe internet? – Observații pe marginea serviciilor de E-learning


În afara studiilor universitare, mulți dintre noi suntem abonați la diferite servicii de e-learning. Însă e suficientă această formă de studiu pentru a-ți asigura succesul?

Suntem fani declarați ai evenimentelor TED și ai altor tipuri similare de prelegeri, ne-am uitat ore în șir la clipuri video din domeniul educației pe YouTube și ne hrănim zi de zi cu diverse tipuri de informații, de vreme ce învățarea pe tot parcursul vieții este, în prezent, un fenomen complet normal.

Așa că, inevitabil, unii dintre noi se înscriu la tot felul de servicii de e-learning. În urmă cu aproximativ un an, aceste servicii au început să devină din ce în ce mai accesibile, așa că am acordat ceva ai multă atenție acestui subiect. Și sinceri să fim, avem păreri împărțire.

În general, în cadrul celor mai multe universități, practica e la fel de importantă ca învățarea teoriilor. Cu toate astea, multe dintre orele predate se pot găsi cu ușurință și pe internet. Pentru multe dintre subiectele universitare, în special cele din cadrul disciplinelor umaniste, informațiile noi apar cu viteza luminii, iar acesta nu e deloc un fenomen recent.

În prezent, profesorii încearcă să rămână la curent cu noile tendințe ale disciplinelor pe care le predau, și încearcă să-și ajute studenții să distingă ideile importante din acest mare flux de informații. Acesta e unul dintre motivele pentru care e bine să existe cursuri specializate, chiar dacă nu sunt organizate în cadrul unei universități.

La început, am încercat să găsim informații potrivite pe YouTube. În ciuda opiniei generale, aici există o mulțime de canale cu conținut de înaltă calitate, în special de când s-a permis utilizarea diferitelor platforme de finanțare. Rămâne la alegerea ta să decizi cât valorează pentru tine cunoștințele pe care le accesezi, iar platformele de crowdfunding reușesc să medieze destul de onest această tranzacție.

Nu ai nevoie de o diplomă universitară pentru a profita de pe urma acestui sistem. Dacă te pricepi la dat zăpada cu lopata și dacă ești cel mai bun din acest domeniu, vei avea ocazia să-ți pui munca online, iar alți oameni îți vor putea dona bani ca să creezi mai mult conținut. La fel stau lucrurile și pentru cele mai multe servicii de e-learning ce funcționează pe bază de abonament lunar. Aici nu e necesar să ai vreo specializare anume, în schimb, aceste cursuri nu-ți vor putea asigura un certificat oficial, ci doar cunoștințele în sine.

Pe de o parte, acest lucru e minunat pentru că veniturile depind direct de numărul de studenți care participă la curs. Oricine poate participa în calitate de profesor, însă pe măsură ce serviciul crește, cei mai bun vor rămâne, în timp ce restul vor dispărea. Cel mai mare avantaj al platformei SkillShare, pe care am încercat-o recent, e că acoperă aproape orice domeniu. De la cursuri de jonglerie până la clipuri video în care ți se explică ce trebuie să faci pentru a porni un vlog sau un blog. Nu am putut găsi o altă platformă 100% de încredere care să ofere servicii le fel de bine puse la punct, pentru că majoritatea site-urilor ce oferă o gamă foarte extinsă de cursuri – în cea mai mare parte pentru aceleași sume de bani – sunt suspicios de slabe din punct de vedere calitativ.

Noi preferăm acele site-uri de unde poți achiziționa fiecare curs sau nivel, unul câte unul, de la diferiți profesori, la prețuri diferite. De cele mai multe ori, acestea sunt cursuri la care cooperează mai mulți specialiști din domeniu, fiecare acoperind partea pe care o stăpânește cel mai bine. Printre preferatele noastre se numără fxphd.com și learnsqared.com, unde poți învăța despre vfx, post-producție video și motion design.

Cele două pagini sunt destul de asemănătoare și oferă cursuri live, care vin, de asemenea, cu avantajele lor. Studenții pot propune și direcționa subiectul cursului. Totuși, acesta poate fi și un dezavantaj, pentru că unii utilizatori preferă să aibă acces la o înregistrare a cursului pe care să o poată accesa pe întreaga durată a vieții și posibilitatea de a adresa întrebări profesorilor la sfârșitul cursului. De cele mai multe ori conținutul cursului este disponibil sub formă de fișiere de proiect, și toate aceste cursuri formează în jurul lor mici comunități ce cresc foarte rapid.

Learn Squared oferă toate aceste avantaje, iar acesta e un târg destul de bun pentru banii pe care îi plătești. Ai ocazia să creezi noi relații, să-ți faci prieteni și în același timp să stabilești un contact personal cu un profesor, la fel ca în cazul jocurilor online.

Cuvântul „universitate” vine de la expresia universitas magistrorum et scholarium, care înseamnă comunitatea profesorilor și a studenților. Orele din sala de curs sunt extraordinare pentru crearea acestui tip de legături. În timp ce cursurile online pot crește mult mai rapid și îți pun la dispoziție cele mai actualizate informații. Așa că suntem destul de aproape de o nouă formă de educație.

Totuși, aceste cursuri nu sunt gratuite. Un program de 6-8 săptămâni poate costa undeva în jur de 4-500 de dolari, însă comunitatea ce se creează în jurul acestuia merită fiecare bănuț. Între timp, abonamentul lunar pentru platforma despre care am vorbit mai sus, SkillShare, e de doar 8 dolari. Asta-i tot ce trebuie să plătești dacă vrei să-ți lărgești orizontul într-un anumit domeniu.

Diferența dintre serviciile cu plată lunară și cursurile cu taxă fixă e destul de mare.  Cele din urmă îți oferă o acoperire mult mai profundă a subiectului, cu aproximativ 10-20 de ore de material video (site-urile entry level pot fi ceva mai superficiale). Cursurile de pe SkillShare pot dura 1-2 ore, în timp ce lynda.com și pluralsight se plasează undeva la mijloc.

Site-ul udemy.com are o abordare complet diferită. Aici poți găsi cursuri ce pot fi achiziționate unul câte unul, pentru un preț de 10-20 de dolari, însă calitatea acestora e uneori chiar mai bună decât calitatea cursurilor cu abonament lunar.

Nu ne putem decide cu adevărat care dintre acestea sunt bune și care nu. Depinde foarte mult de ce îți dorești și de modul în care poți învăța cel mai eficient. Cu toate astea, un factor esențial îl reprezintă disponibilitatea de a investi bani, timp și energie în astfel de activități. Acesta e un alt motiv pentru care sistemul universitar ar putea coexista foarte bine cu platformele de e-learning, dacă ai putea completa educația de bază cu cele mai noi informații din domeniul de care ești pasionat.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.