imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ce îl inspiră pe Jony Ive?


Când vine vorba de designul tehnologic, puține nume sunt atât de apreciate precum Jony Ive, directorul de design de la Apple. De-a lungul anilor petrecuți la Apple, începând din 1992, a fost creditat cu crearea unora dintre cele mai populare modele ale companiei. Printre acestea se numără modelele de iPhone, iPod, iPad și MacBook Pro. Care sunt secretele proiectelor sale ingenioase?

Ive, care potrivit Apple deține peste 5000 de brevete, a lucrat în strânsă colaborare cu fostul CEO, Steve Jobs. Iar în prezent, el lucrează alături de actualul CEO, Tim Cook. În afară de faptul că este vocea videoclipurilor de lansare a produselor, pe Ive nu avem ocazia să-l auzim prea des vorbind despre ideile lui, despre procesul creativ sau pur și simplu despre munca sa. Să aruncăm o privire asupra carierei și educației acestuia, dar și asupra unor idei cheie care i-au modelat activitatea de designer tehnologic.

Influențe timpurii

În copilărie, Jonathan Paul Ive, s-a bucurat de o relație specială cu tatăl său, profesor universitar de design și tehnologie, dar și argintar. Dacă Jony petrecea timpul încercând să-și dea seama ceea ce dorește să facă, iar mai apoi desena acel lucru, tatăl său îl ducea pe urmă la atelierul universitar, unde realizau împreună obiectul respectiv. De-a lungul anilor, au construit o serie de obiecte, precum piese de mobilier, un cărucior de cumpărături și părți pentru o casă în copac, lucrând cu o varietate de materiale. După cum afirmă Ive: „Dintotdeauna mi-a plăcut să desenez și să realizez obiecte.”

Jony Ive primind titlul de cavaler
Munca asiduă în domeniul designului industrial i-a conferit titlul de Cavaler

Încă din copilărie, Jony a manifestat o curiozitate aparte în privința funcționării lucrurilor. El a fost fascinat de modul în care obiectele și produsele erau asamblate. A petrecut o mare parte din timp cu dezmembrarea diverselor dispozitive electronice, cum ar fi radiourile și reportofoanele. După ce a absolvit liceul Walton din Stafford, Jony a urmat cursurile Universității Newcastle Polytechnic (cunoscută astăzi ca Universitatea Northumbria) la sfârșitul anilor 1980 și a devenit licențiat în proiectarea industrială în 1989. Potrivit unui profesor al lui Ive, la vremea respectivă Universitatea punea mult accent pe atenția la detalii și pe realizarea obiectelor.

Fidel tradiției germane

Designul la Universitatea Newcastle Polytechnic se baza pe abordarea germanică a tradiției Bauhaus, cunoscută pentru crezurile sale „Forma urmează funcția„ și „Mai puțin este mai mult”. Aceste influențe pot fi percepute și în design-urile minimaliste și pure ale lui Jony Ive chiar și în prezent. În plus, Ive a creditat ca inspirații personale de mai multe ori și munca și principiile lui Dieter Rams. Dieter Rams a fost șef proiectant de design la Braun în perioada 1961-1995. Acesta a introdus ideea dezvoltării durabile, formulând 10 principii pentru un bun design.

El credea în designul cu o calitate atemporală: „mai puțin, dar mai bun”. Acest lucru rezonează cu motto-ul lui Ive: „Este foarte ușor să fii diferit, dar foarte greu să fii mai bun”. Rams însuși a fost foarte apreciativ față de designul produselor Apple. El a afirmat că Apple este una dintre puținele companii care proiectează produse în conformitate cu cele zece principii ale sale.

Importanța materialelor și a meșteșugului pentru Jony Ive

Datorită tatălui său, Ive a observat de la începutul copilăriei sale cât de important este să lucrezi personal, cu mâinile, cu diverse materiale. În special pentru a înțelege caracteristicile și potențialul acestora. El disprețuiește abordarea multor școli de design unde se pierde prea mult timp lucrând cu instrumente CAD. Designerul Apple crede că există prea puțin timp pentru a lucra în ateliere. Ive afirmă că: „Este trist că atât de mulți designeri nu știu cum să creeze un obiect. Software-ul CAD poate face un design rău să arate impecabil! Este trist că patru ani de formare se duc pe cursuri de design 3D fără a face nimic! Oamenii pricepuți la proiectarea și realizarea fizică a obiectelor au un mare avantaj.”

Jony Ive: Nu este vorba despre produs, ci despre experiența utilizatorului

Celor de la Apple le place să promoveze ideea că produsele lor sunt atât de intuitive încât „se evaporă” sub vârful degetelor utilizatorilor. Se spune că ceea ce rămâne din ele este experiența uimitoare a utilizatorilor. La fel ca Steve Jobs, Jony Ive chiar crede în importanța acestei experiențe. El afirmă că: „În multe feluri, încercăm să facem ca obiectul în sine să nu iasă în evidență”. Acest lucru este valabil în special pentru iPad, care îi plăcea enorm lui Steve Jobs. De altfel, Jobs spunea despre iPad că este „un dispozitiv intim”, deoarece este imersiv, asemeni unei cărți bune.

Am observat că, atunci când întâmpinăm dificultăți în privința tehnologiei, avem tendința să presupunem că problema este de fapt la noi. În schimb, dacă mâncăm ceva care are un gust oribil, nu presupunem niciodată că problema este a noastră, ci a celui care a gătit. La fel stau lucrurile și cu tehnologia. Dacă ne confruntăm cu dificultăți tehnologice, problema rezidă în designul produselor. Pentru Ive este foarte important ca produsul să fie creat cu grijă: „Am ajuns să-mi dau seama că ceea ce este cu adevărat important se referă la grija cu care sunt realizate produsele. Realmente disprețuiesc neglijența în crearea unui produs.” Ive începe fiecare proiect întrebându-se nu „ce este?”, ci „ce ar trebui sa fie?”. Astfel, el înțelege că nevoile utilizatorilor se află în centrul procesului de design de la Apple.

Jony Ive: Curiozitate și concentrare

De unde vin ideile minunate de design ale lui Jony Ive și ale echipei sale? Potrivit propriei lui mărturisiri, toate ideile „vin dintr-o stare de curiozitate, o stare în care a dori să descoperi și să explorezi este mult mai important decât să ai dreptate”. Avem din nou de-a face cu o abordare creativă. Aceasta presupune implicare directă, pentru care nimic nu vine de-a gata, iar toate posibilitățile sunt deschise și imprevizibile. Întregul proces creativ este nesigur, dar deschis oricărei soluții. Acest lucru, bineînțeles, aduce un procent inevitabil de încercări eșuate. Dar Ive înțelege eșecul ca o parte integrantă a procesului creativ. El spune că: „există 9 idei respinse pentru fiecare idee care funcționează.”

Un inel realizat din diamant proiectat de Jony Ive
Un inel realizat din diamant proiectat de Jony Ive

Odată ce ideile au fost generate, este nevoie de o mare doză de concentrare. În special pentru identificarea soluțiilor la problemele care stau în calea realizării produselor. Iar aici vine marele paradox al procesului de proiectare. Deși curiozitatea este inspiratoare și crucială pentru generarea de noi idei, ea intră în contradicție cu concentrarea și determinarea necesare pentru găsirea soluțiilor viabile. A învăța să te concentrezi asupra unei idei sau a unui proiect presupune un efort zilnic pe termen lung. Iar efortul constă în faptul că trebuie să spui nu la orice altceva. „Arta concentrării înseamnă ignorarea și punerea în paranteze a tuturor lucrurilor care nu au legătură cu ceea ce faci. Adesea, această abordare vine la pachet și cu unele costuri reale.”

Colaborarea

Întregul proces de creare a unui produs este și mai complicat dacă ținem cont că, datorită naturii complexe și integratoare a produselor Apple, este necesară o colaborare strânsă a unui număr mare de oameni cu expertize diferite. Potrivit lui Ive, acest lucru aduce o serie de provocări, dar constituie și unul dintre aspectele sale preferate. Ive crede că un grup de oameni diferiți e unit nu doar printr-un scop și o implicare comună, ci și prin curiozitate și deschidere. A face parte dintr-o echipă mare reprezintă o oportunitate semnificativă de a lucra și, mai presus de toate, de a învăța împreună. Iar a învăța cu ajutorul unei comunități este, conform lui Ive, o experiență impresionantă.

Surse: Kahney, Leander. Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products. 2013; smithsonian.com; Forbes

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.