imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ce dimensiune are cel mai mare fișier posibil?


Enorm? Fără sfârșit? Răspunsul nu este chiar evident. Și nu trebuie să ne facem griji că vom afla foarte curând răspunsul.

Generația tânără probabil nici nu a văzut cum funcționează o dischetă, deși nu trebuie să călătorim prea mult înapoi în timp pentru a ajunge în vremurile când acestea erau considerate ca fiind “stick-urile” epocii respective. Azi este uimitor că atunci, 1,44 MB cât încăpea pe o dischetă era suficient spațiu pentru majoritatea utilizatorilor.

Cel mai clar se vede evoluția tehnologiei atunci când calculăm și vedem că ar fi fost necesare aproximativ 15 000 de dischete pentru a stoca un film Blu-ray recent și, bineînțeles, de foarte mult timp pentru a le scrie, deoarece viteza maximă de transfer la acea vreme era de 1000 Kb/s. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, cu atât avem nevoie de mai mult spațiu de stocare și cu atât mai mari devin fișierele. Cât de mult pot crește? Există o limită pentru dimensiune?

Răspunsul pare ușor: fișierul poate fi atât de mare cât încape pe spațiul de stocare despre care vorbim. După cum se dovedește, lucrurile sunt ceva mai complicate de atât. Există o limită pe care nu o poate depăși dimensiunea unui fișier, iar aceasta nu se bazează pe o lege clară. Sistemul de fișiere dictează care este această limită.

Sistemul de fișiere este responsabil pentru stocarea și organizarea fișierelor, precum și pentru găsirea și accesarea datelor stocate. Este în principiu o “metodă de organizare”. Majoritatea sistemelor de fișiere moderne urmăresc dimensiunea fișierului, pentru a putea determina cât spațiu liber există pe disc.

Dimensiunile fișierelor sunt exprimate prin intermediul valorilor de 32 de biți sau 64 de biți, deci pot avea valori de maxim 2 ^ 32 sau 2 ^ 64. Sistemele de fișiere mai vechi, cum ar fi FAT32, pe care încă îl mai folosesc unele dispozitive, lucrează cu valori de 32 biți, iar 2 ^ 32 înseamnă maxim 4 294 967 296 biți. Dacă convertiți acest lucru în gigaocteți, veți obține o dimensiune aproximativă de 4,2 GB, peste care sistemul nu poate stoca nimic. De aceea nu puteți copia un DVD întreg (4,7GB) în întregime pe un stick de 16GB dacă acesta este formatat FAT32.

Acest lucru a devenit posibil, pe computerele de acasă, abia după începutul anilor 2000, când au apărut sistemele de fișiere care să știe să opereze pe 64 de biți. Dacă convertim 2 ^ 64 în gigaocteți, obținem aproximativ 18 miliarde. Asta înseamnă aproximativ 4 milioane de discuri Blu-ray condensate într-un singur fișier. Aceasta este limita teoretică a soluției pe 64 de biți.

Trecerea de la teorie la realitate aduce și mai multe limitări. Fiecare sistem de operare are propriile limite ale dimensiunii maxime a fișierului sub valoarea acestei limite de 18 miliarde de gigaocteți. Aceasta a însemnat mai întâi 2TB, apoi 8TB, apoi 16TB, apoi 18 milioane TB în sistemul de fișiere HFS +. Sistemul curent, APFS, are această ultimă valoare ca limitare, deci nu trebuie să ne facem griji despre fișiere prea mari.

sursa: Techquickie, Apple

iPhone XR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.