imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ce au în comun dispozitivele iPhone și Tesla Model 3?


Ar putea fi o idee rezonabilă să comparăm Apple și Tesla. Cu toate acestea, cele două companii lucrează în domenii diferite (deocamdată), dar au abordări destul de similare atunci când vine vorba de modelul de business. Modelul 3 este destul de similar cu iPhone-urile, dacă ne uităm puțin sub capotă.

După ce ați citit rândurile de mai sus, s-ar putea să vă gândiți că încercăm să comparăm o broască țestoasă cu un iepure. Cum ar putea un smartphone să fie comparat cu o mașină? Categoric nu în ceea ce privește aspectul. Jurnaliștii de la Verge au o abordare cu totul diferită pentru a dovedi că modelul 3 recent lansat de Tesla este într-adevăr similar cu iPhone-urile Apple.

Butoane? S-o luăm ușor!

Înainte ca Apple să înceapă războiul cu butoanele de pe telefoane, pe fiecare dispozitiv exista o tastatură fizică. Chiar și Android-ul a fost creat pe telefoane asemănătoare cu designul BlackBerry. Cei de la Nokia au fost primii care au încercat să scape de ele. Cu mai mult sau mai puțin succes, au ajuns la o soluție cu adevărat forțată și patetică care combina tastatura și ecranul tactil.

Aici s-a blocat industria automobilelor. Ei ar dori să introducă noi tehnologii, dar majoritatea producătorilor nu au suficient curaj să meargă până la capăt. Aleg soluții parțiale, care au ca rezultat o ciudățenie ca designul interior al Audi A8 (în imagine). Așa cum încerca Nokia, înaintea apariției iPhone-ului, așa încearcă și Audi să facă butoanele să dispară.

Și mai există și modelul Tesla 3 care are aceleași sentimente pentru butoane ca cele pe care le-a avea și iPhone-ul original. Există un singur touchscreen integrat pentru toate interacțiunile și informațiile. Cu toate acestea, Tesla a păstrat câteva butoane fizice pe volan, la fel cum a făcut Apple cu butonul Home. La prima vedere, poate părea destul de ciudat, nu? Așa e. La fel ca primul smartphone fără tastatură.

Tehnologia cea mai recentă la un preț rezonabil

Știu că poate părea curios să spui despre iPhone că are un preț rezonabil, el fiind privit întotdeauna ca un telefon de lux cu un preț de lux. Însă țineți cont că iPhone-ul este un computer de buzunar și acum s-ar putea să înțelegeți. Dacă ne uităm la prețurile MacBook-urilor pare destul de rezonabil. A deschis porțile celor care ar dori să utilizeze cea mai recentă tehnologie la un preț accesibil.

Același lucru este valabil și pentru modelul Tesla 3. Evident, nu este un vehicul ieftin. Dar este totuși accesibil multora și le face accesibile tehnologiile Tesla, cum ar fi modul auto-pilot. Acesta era disponibil numai în modelele mai scumpe.

Un CEO care te face să crezi orice

Chiar dacă personalitatea lui Elon Musk și cea a lui Steve Jobs sunt mult diferite, puteți găsi cu ușurință multe asemănări. Așa cum nu ne putem imagina Apple fără Steve Jobs, tot așa nu ne putem imagina Tesla fără Elon Musk. iPhone-ul este prototipul telefoanelor inteligente, în timp ce Tesla este prototipul mașinilor electrice.

Tesla are nevoie de un lider carismatic. Este clar că Tesla are o mulțime de resurse, dar nu este suficient doar să fabrice toate mașinile care sunt cerute de piață. Ei trebuie să câștige încrederea clienților atunci când aceștia trebuie să facă o precomandă pentru o mașină.

Musk a trebuit să convingă clienții despre o viziune înainte de a începe să producă modelul 3. Acesta este un lucru care necesită foarte multă carisma. Cele mai mult de 325 de mii de precomenzi dovedesc că Musk stăpânește la rândul său ceea ce Jobs a dus, la vremea sa, la rang de artă.

Potențialul de a schimba lumea

Trebuie doar să te uiți în jurul tău la transportul public și să vezi cum își folosesc oamenii smartphone-urile când călătoresc. Nu e nici un dubiu: iPhone-ul a schimbat lumea. A ajutat-o să înțeleagă că un telefon poate fi un instrument de lucru și că este ok să “vorbim” cu telefonul sau să interacționăm într-un anume fel cu el. A fost o paradigmă complet nouă.

S-ar putea ca și Tesla Model 3 să reușească ceva similar. După cum am menționat deja despre disponibilitatea acestuia, Modelul 3 se adresează unei piețe mai mari. Și dacă toți clienții se vor baza pe software-ul de auto-pilot, poate apărea o schimbare completă a paradigmei șofatului.

sursa: The Verge

oldMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.