imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cauți cel mai bun TV? Avem unul pentru tine!


E posibil să vină o zi când să te gândești: vreau un TV nou. Următoarea ta întrebare ar putea fi: pe care să-l cumpăr? Încercăm prin acest articol să-i ajutăm pe cei care vor să achiziționeze cel mai bun TV posibil.

Singurul lucru care necesită mai multă grijă decât alegerea unui TV este cumpărarea unei mașini. Plaja de selecție este imensă și există mii de modele la aceleași dimensiuni. Sunt o grămadă de atribute: UHD, SUHD, OLED, 3D, nano cristale, HDR, contrast, luminozitate de 100 de niți, ecran curbat, ecran plat, etc. Când pășești într-un magazin poți vedea sute de televizoare prezentate, toate rulând conținut demo. Majoritatea oamenilor fac alegerea pe baza prețului, pur și simplu aleg televizorul cel mai frumos sau se orientează în funcție de oferte. Dar dacă prețul nu contează și tu vrei să ai cea mai bună calitate a imaginii din lume?

 

 

Nu ești mai aproape de produsul dorit, nici chiar dacă ai suficienți bani pentru a putea cumpăra un MacBook Pro. Companiile își pot promite orice prin marketing și e posibil ca tu să vezi doar calitatea perfectă a produsului demo din magazin, care este ideal luminat. Apoi, când ajungi cu televizorul acasă după ore în care te-ai chinuit să iei o decizie, îți dai seama că el are câteva probleme. E lent, nuanțele de negru sunt șterse, se oglindește orice în el, e prea mare sau prea mic, dai de unul mai bun care iese pe piață la același preț, etc. Poți fi dezamăgit de achiziția făcută până când ajungi 8-10 ani mai târziu la concluzia că ai nevoie de un nou TV, iar întreg ciclul se reia.

Din păcate, companiile se luptă serios în a veni cu specificații tot mai bune, iar mulți cad în capcanele reclamelor. Branduri diferite încearcă să se întreacă, iar de regulă clienții sunt cei care suferă. Acum ceva timp, 3D era o chestie grozavă; acum, 4K și smart TV sunt cuvintele cheie. Mega Contrast de asemenea, orice ar însemna asta, chiar dacă acel contrast este în realitate 2000:1.

Un lucru să fie clar! Cea mai importantă la un televizor este calitatea imaginii. Orice altceva este menit să te pună pe gânduri. TV cu ecran curbat? Uită de el. Nu are sens deloc. Imaginea e destul de distorsionată din lateral, iar întreaga cameră de zi este oglindită în el. 3D? Nici asta nu are sens. Vei avea o migrenă și probabil nu vei dori să stai acasă uitându-te la TV cu niște ochelari 3D. Să revenim, deci, la calitatea imaginii. Din toate specificațiile, acest aspect este cel mai greu de judecat, iar după cum am scris mai devreme, la magazin nu vei putea vedea ce poate face un televizor și angajaților de acolo nici nu le pasă prea mult – cu tot respectul pentru cei cărora le pasă. Va trebui să treci prin multe teste independente și forumuri pentru a găsi cel mai bun TV disponibil, care nu este altul decât – bătăi de tobă, vă rog – seria LG OLED.

Înainte să sprintezi la magazin, citește mai departe, pentru că LG are mai multe televizoare OLED și contează mult pe care dintre ele îl alegi.

Poți uita de arce sau de modelele din 2015 care funcționează pe webOS 2.0. Despre primele am zis deja că sunt fără rost; cât despre celelalte, nu sunt grozave, iar software-ul este problematic. Rămânem cu modelele de 55-65″ numite B, G și E. Va trebui să cercetezi și mai mult pentru a afla că singura diferență dintre aceste modele este designul și prețul și abilitatea de a reda conținut 3D. Aceste criterii elimină seriile G și E, iar noi rămânem cu subiectul testului de astăzi, modelul B6.

Ce trebuie să decizi este dacă vrei varianta de 55″ sau pe cea de 65″, căci mai mici nu există. În esență depinde de bugetul tău și de cât spațiu ai pentru TV. Dacă nu te poți uita la el de la măcar 2 – 2.5 metri, modelul de 55″ este suficient de mare. Dacă ai spațiu suficient și prețul nu contează, cu siguranță merită să îl cumperi pe cel de 65″. (Există și un model de 77″, dar prețul său este mult prea mare pentru ca cineva să-l ia în calcul.) Rezoluția 4K nu încape la îndoială. În zilele noastre nu merită cumpărate televizoare cu rezoluții de 1920 x 1080 pixeli; în testul de astăzi nu există o altă variantă disponibilă decât cea 4K.

După introducerea asta lungă, să intrăm în detalii ca să vă explicăm de ce acesta este cel mai bun TV de pe piață.

Design

LG B6 este splendid! Din față poți vedea o margine metalică subțire, dar nici din lateral acesta nu dezamăgește. Partea de dedesubt este îngustă cât un pachet de țigări, iar cea de deasupra e mai îngustă decât un iPhone 7. Dat fiind că te vei uita la TV din față, aceste lucruri nu prea contează, dar sunt totuși interesante. Piciorul televizorului este făcut din plexiglas, astfel încât el pare a pluti în aer uneori, dar îl poți monta și direct pe perete. Nu încerca să-l despachetezi și instalezi singur, pentru că panoul este atât de subțire la nivelul superior încât îl poți strica ușor când îl muți de colo-colo. Încă dinainte să pornim televizorul am observat un strat de anti-oglindire, un mare plus dat fiind că efectul de oglindă al ecranului este redus la minimum chiar și pe lumină naturală.

Sistemul de operare

E bine să aducem și asta în discuție, dat fiind că LG webOS 3.0 este probabil cel mai bun sistem de operare pe care l-am văzut la un TV. Este rapid, ușor de folosit, iar curba de învățare a sa este practic inexistentă. Ar putea fi și mai rapid, spre exemplu când accesezi panoul de setări ale ecranului, dar una peste alta este un sistem de operare excelent. E mult mai rapid și mai ușor de folosit decât cele ale Samsung sau Sony, chiar și fără acele mici bonusuri care îl fac și mai bun. Animația folosită pentru înlăturarea iconițelor din dock este chiar drăguță. Iată un video, ca să vă imaginați asta mai bine. Partea despre care vorbim începe la 2:06. Știm că este un aspect mic, însă acesta poate vinde un produs în unele cazuri.

Iată încă un video în care gazda, BeanBird, ne ajută să facem primii pași cu televizorul:

Calitatea Sunetului

Aici nu sunt prea multe de spus. Poți uita de ea. B6 nu are o calitate a sunetului extraordinară din nici un punct de vedere din cauza designului subțire, chiar dacă are un sistem Harman Kardon instalat. E bine că îl are, dar cu siguranță merită ca televizorul să fie conectat la un sistem de sunet mai bun. Soundbarul LG numit Dolby Atmos SJ9 va fi lansat în curând: îl vom testa în clipa în care facem rost de el, pentru că există articole foarte bune despre prezentarea sa la CES.

Folosire

Telecomenzile majorității televizoarelor sunt groaznice. Cu toate astea, LG a reușit să vină cu o soluție viabilă și aduce o telecomandă excelentă televizorului. Unul din cele mai mari avantaje ale ei este că funcționează prin Bluetooth și nu prin infraroșu, ceea ce înseamnă că nu trebuie să o îndrepți spre TV, că va funcționa din orice unghi. Cea de-a doua chestie deșteaptă este că practic vei folosi un cursor. Poți naviga pe ecran folosind un senzor de mișcare integrat în telecomandă care este și destul de precis, astfel încât poți accesa ușor diferite meniuri. E ca și când ai un mouse în aer și poți naviga folosind rotița-click. A scrie texte este ceva mai greu, dar tot este soluția cea mai bună disponibilă. Sigur, poți controla TV-ul și cu iPhone-ul sau prin aplicația Android, dar telecomanda standard este atât de bună că nu am folosit vreodată aplicația LG.

Mufe

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol. Mufele HDMI și USB sunt mai mult decât suficiente pentru a-ți putea conecta orice aparat la TV. Ai parte și de conexiuni optice și analogice și de un spațiu de card digital pentru canalele de acest fel.

Servicii

Vei primi practic orice și tot ce ți-ai fi dorit vreodată cu ajutorul webOS 3. Toate aplicațiile importante pot fi descărcate: browser, Netflix, Amazon Prime, Google Maps, aplicații de vreme, Youtube, Twitter, Facebook sau Plex. Nu vei avea nevoie de un Apple TV pentru că totul este deja pe TV, sau poate fi descărcat din Content Store-ul LG. Poți, desigur, să pornești un video Youtube pe telefon și să îl proiectezi pe TV printr-un click indiferent dacă rulează ceva pe el sau nu. Tot ce ai de făcut este să te loghezi pe Youtube atât pe TV, cât și pe telefon. Poți rula fișiere video în orice format prin USB, inclusiv mkv. Subtitrările sunt procesate fără probleme, deși acest lucru este deja comun în zilele noastre.

Calitatea imaginii

Poți ghici ceea ce urmează, având în vedere că vorbim despre un TV OLED. Calitatea imaginii a televizorului LG B6 este uimitoare. Panourile OLED se potrivesc oricărui aparat, deși poți avea ceva de spus cum că se potrivesc mai bine televizoarelor. Și asta datorită avantajelor care ies la iveală într-un mediu cu o lumină difuză. Atunci când te uiți la televizor noaptea, valoarea contrastului este un aspect foarte important.

Este mai mult decât o expresie cea care face referire la cât de bună este experiența unui film datorită culorii de un negru perfect a ecranului. Probabil toată lumea știe cât de enervant poate fi când te uiți noaptea la un film și o scenă întunecată strălucește ca și cum ar fi un gri cenușiu, în camera cu lumina stinsă. Acest lucru nu se va întâmpla la televizorul LG OLED întrucât OLED-ul pur și simplu își închide toți pixelii, în timp ce panourile LED vor avea întotdeauna acea mică lumină de fundal. Star Destroyer-ul de la începutul Star Wars IV pur și simplu alunecă în viziunea ta ca și cum ai fii pe nava Rebelilor, privind-o cum apare încet. Sunt atât de multe filme care devin dintr-o dată mai bune în momentul în care le vezi pe un asemenea ecran.

Pe lângă negrul perfect, celelalte culori se văd foarte bine, aproape perfect datorită calibrării native. A fost la un moment dat o problemă cu panourile OLED referitor la faptul că nu erau așa grozave culorile, dar aceste panouri sunt chiar bune. De asemenea, poți folosi un sistem de calibrare pentru TV care va îți va arăta o diferență de doar 1-3 la sută, un procent nesemnificativ. În plus, pentru film mai ai setările de Dark și Bright care îi oferă imaginii o combinație aproape perfectă între contrast și culoare: singurele lucruri pe care ai vrea să le mai schimbi țin doar de gusturile tale.

În afara culorilor, nu este nimic greșit la luminozitate, cea de 650 niți fiind destul de bună pentru tot. Televizorul poate să controleze luminozitatea cu fiecare pixel, ceea ce este un alt avantaj a OLED-ului în comparație cu panourile de tip LED. Nu ai nevoie de o luminozitate mai mare de 85 nici dacă te afli într-o cameră luminoasă în timpul zilei, în timp ce o valoare de 65 este foarte ok pe timp de noapte.

Chiar nu sunt aspecte negative care trebuie menționate aici. Chiar și unghiurile din care poți privi sunt frumos realizate. Culorile sau contrastul nu se vor schimba nici atunci când vei privi ecranul dintr-un unghi de 1°. Dacă, totuși, vrei să-i găsești nod în papură, atunci poți spune că panoul nu este 100% omogen atunci când te uiți la o imagine complet cenușie, dar să luăm în considerare faptul că un LED TV are din acest punct de vedere, al luminozității, probleme mult mai mari.

HDR

Frenezia HDR-ului a început acum un an la CES și este un lucru grozav. Este prescurtarea de la High Dynamic Range, dar nu te gândi la acele fotografii HDR nenaturale atât de populare în urmă cu ceva timp printre fotografi. Prin HDR se realizează o arie dinamică mai mare datorită căreia imaginea va părea mai aproape decât ceea ce vedem cu ochii noștri. Un regizor ar trebui să filmeze asta cu anumite camere care pot face asta, fiind important totodată ca acel conținut să ajungă pe televizoare cu acest format.

Nu este chiar așa mult conținut în format HDR, dar începe să devină din ce în ce mai des întâlnit pe Netflix, Amazon Prime și Blu-Ray. Este greu de descris cum acest lucru este mai bun decât un conținut normal 4K. HDR nu este precum 3D, acest standard având un anume sens și chiar începând să se răspândească din ce în ce mai mult, deși procesul este destul de lent. Oricum, mulțumită HDR, puteți avea o experiență grozavă.

SD-HD-4K

Foarte mulți oameni se întreabă ce poate face acest TV având disponibil un conținut mai scăzut al calității. Din păcate, nici măcar B6 nu poate face minuni, iar dacă privești un conținut de proastă calitate, va rămâne un conținut de proastă calitate. Va arăta puțin mai bine decât pe un LED TV, dar nu te aștepta să transforme o transmisiune SD TV într-una 4K Blu-Ray, pentru că acest lucru este imposibil. HD-4K merge chiar foarte bine și nu te poți hotărî dacă la ceea ce te uiți este 1080p sau 4K. Nu este nimic de făcut în ceea ce privește SD-ul, dar dacă ești norocos, acele canale pentru care dai drumul la televizor vor avea o calitate HD sau chiar Full HD.

Concluzie

LG B6 este televizorul aproape perfect. Sigur că are niște mici minusuri, dar niciunul dintre ele atât de important încât să nu poți trăi cu el. Nu recomandăm acest TV acelora care vor să se bucure de jocurile de o calitate mai mare din moment ce are o întârziere a comenzilor de 27-40 ms. Celălalt aspect negativ care trebuie menționat în legătură cu acest televizor este calitatea slabă a sunetelor și prețul destul de piperat. Pe de altă parte, LG B6 este perfect din orice alt aspect, nu încape îndoială că este mai bun decât celelalte televizoare LED. Dar mai există un dezavantaj și anume calitatea conținutului.

Din păcate, panoul OLED este atât de bun încât scoate la iveală toate erorile de comprimare a imaginii. Pe un televizor de o calitate slabă, nu poți observa diferența între un Star Wars luat de pe internet și versiunea sa Blu-Ray, pentru că nu poți vedea nuanțele de negru decât de la 10 la sută în sus. Însă acest lucru îl vei observa cu siguranță pe un LG B6. Ca să concluzionăm, dacă vrei să achiziționezi un astfel de TV, trebuie să fii pregătit să cumperi și cel mai bun conținut care să se potrivească cu el.

În momentul în care am scris acest articol, un LG B6J de 55″ costa între 1,900 și 2,300 euro, în timp ce un B6J de 65″ este în jur de 3,500 euro. Sunt mulți bani, dar comparat cu prețul unui MacBook Pro, merită, în special pentru cei care se uită des la filme și seriale TV. Să nu uităm că prețurile s-au înjumătățit în ultimii doi ani, iar acest trend va continua grație anunțurilor OLED de la CES din acest an. Nu va mai apărea un TV OLED ca acesta pentru o vreme, dar ele vor deveni cu siguranță mai la îndemână pentru utilizatorul mediu.

LG a anunțat cele mai noi televizoare OLED la CES. Ele vor avea luminozitate mai mare și vor putea susține mai multe standarde HDR, dar nu sunt disponibile încă, iar când vor fi, vor costa o avere. De aceea, dacă doriți un TV de înaltă calitate, vă recomandăm să cumpărați un B6 înainte să dispară din stoc.

MBP
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.