imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

În căutarea parolei invincibile


Există? Este posibilă? Cum arată? Cât de lungă este? Câte litere mici și majuscule conține? Iată tot ce trebuie să știți despre parolele bune într-un singur articol

 Ei bine, nu avem nevoie de o explicație, dar să vedem cum arată exact definiția parolei în conformitate cu Wikipedia: 

„O parolă este un cuvânt sau un șir de caractere utilizate în autentificarea utilizatorilor, pentru a dovedi identitatea sau accesul autorizat, pentru a avea acces la o resursă care trebuie păstrată secretă contra persoanelor cărora nu li se permite accesul”

Probabil că te gândești rareori la asta, dar combinația dintre numele tău de utilizator și parolă este de fapt cartea ta de identitate personală pe care o folosești pe Internet. Este suficientă pentru a te autentifica la contul de servicii bancare online sau pentru a transfera bani sau te poți chiar ocupa de declarația fiscală prin intermediul unui site. În plus, numele de utilizator nu este de obicei o informație secretă, astfel că parola este singurul lucru cu care îți poți verifica identitatea. În comparație cu aceasta, cea mai populară parolă de ani de zile este următoarea:

123456

Deși în ultima vreme situația părea să se îmbunătățească, nivelul educațional general al oamenilor este destul de lax în ceea ce privește securitatea digitală. Problema este că, în timp ce majoritatea oamenilor primesc primele cărți de identitate în jurul vârstei de 14 ani, echivalentul lor online este folosit de milioane de oameni și nu ține cont de vârstă, iar oamenii sunt dispuși să îl dezvăluie oricui pentru o ciocolată.

Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că nu dezvăluim parolele noastre nimănui. Pun pariu că ați întâmpinat cu toții situații în care înregistrarea voastră pe un site a fost interzisă chiar dacă ați încercat de 120 de ori, tocmai pentru că mai aveați nevoie de un caracter special sau de o literă mare pentru a crea o parolă sigură. Credeți-ne, ei nu vor să vă sperie, este doar pentru protecția datelor.

Cu cât este mai complexă și mai variată o parolă, cu atât este mai greu să fie spartă. Aici poți găsi un site minunat, cu care poți testa cât timp îi va lua unui computer pentru a-ți sparge parola. Să vedem un exemplu: cât de mult ar conta caracterele speciale, numerele și simbolurile speciale. De exemplu, nu contează că parola “tinycat” este de 7 caractere, unui algoritm i-ar fi necesare 200 de milisecunde pentru a o sparge. Cu toate acestea, dacă utilizați o literă mare în “Tinycat”, ar dura 26 de secunde. În comparație cu aceasta, adăugarea și a unei cifre ar putea îmbunătăți situația: “tinycat1” ar dura un minut, dar combinația celor două “Tinycat1” va dura aproximativ 2 ore.

Prin comparație, spargerea unei parole securizate, de 15 caractere, generată e automat de Keychain ar dura 16 miliarde de ani, potrivit acestui site. Desigur, odată cu creșterea capacității de calcul, acest interval de timp estimat va scădea drastic, dar, pentru o vreme, suntem protejați.

„Bine, dar parolele generate de Keychain sunt atât de greu de memorat, iar „tinycat1” mi-o pot oricând aminti.” Ei bine, este foarte adevărat, dar Keychain generează nu numai parole, dar și le și amintește și umple automat câmpurile, dacă este necesar. Cu drepturi de acces de administrator poți obține parola în format text. Deci merită să folosești aplicațiile de gestionare a parolelor, deoarece poți duce o viață sigură, ușor și convenabil.

În cazul în care nu folosești o astfel de aplicație, atunci trebuie să respecți următoarele reguli când configurezi o parolă,:

  • Lungimea de cel puțin 8, dar mai degrabă de 10 caractere
  • Trebuie să conțină multe litere mici, numere, caractere speciale (minim 2-2 din fiecare dintre acestea)
  • Ocazional, ar trebui să o schimbi (la fiecare jumătate de an / an)
  • Nu ar trebui să fie o expresie ușor de înțeles, cum ar fi numele, porecla, ziua ta de naștere (și nici cea a copiilor)
  • Nu păstra parolele într-un document de pe desktop (folosește în schimb aplicația Enpass)
  • Nu folosi aceeași parolă pentru mai multe site-uri web în același timp
  • Nu folosi o parolă care să pornească de la caractere apropiate unele de altele de pe tastatură
  • Folosește ori de câte ori este posibil autentificarea în doi pași

Iată care sunt cele mai proaste parole, conform SplashData. În nici un caz nu trebuie să le folosești, deoarece acestea au fost cele mai populare în ultimii ani:

123456; Password; 12345678; qwerty; 12345; 123456789; letmein; 1234567; football; iloveyou; admin; welcome; monkey; login; starwars; 123123; dragon; passw0rd; maste; hello; freedom; whatever; qazwsx; trustno1

Lecție: Ai grijă, folosește parole securizate și respectă regulile de mai sus. Adevărul este că nu ești complet în siguranță, dar vom elabora subiectul joi …

Mda, știm că mulți dintre voi sunteți conștienți de toate cele menționate mai sus, dar totuși mulți oameni de pe această planetă nu par a fi. Deci, fiți calmi și răspândiți știrile printre fanii lui 123456.

Sursa: Time, howsecureismypassword.net, Wikipedia

Keychain este o funcție nativă foarte bună de gestionare a parolelor, dar poți alege dintre multe altele în App Store. Favorita noastră este Dashlane, poți să îi arunci o privire.

Descarcă utilitarul de securitate Dashlane Password Manager de la Mac App Store (Mac – Gratuit, conține plăți in-app)

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.