imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cât de mult valorează un secret pentru Apple?


Am putea oare evalua în bani toate cunoștințele dobândite de Apple prin munca depusă de angajați după cheltuirea a milioane de dolari? Acum, Apple știe ce înseamnă să fii jefuit fără rușine.

Pentru cei interesați de lumea tehnologiei, probabil că nu e nevoie să prezentăm procesele juridice în care compania Apple a fost implicată în ultimii 10 ani. Dezbaterile legale sunt de neevitat când vorbim de o companie atât de mare. Apple pur și simplu nu a putut evita implicarea în diferite procese, pornind de la chestiuni referitoare la taxe și dezbateri pe tema brevetelor, până la activitățile dubioase de business ale cartelului Qualcomm. Unul dintre cele mai faimoase astfel de procese este Apple vs. Samsung  001826, pe care Apple l-a și câștigat.

Lumea s-a delectat cu conflictul dintre cele două companii care a pornit de la niște brevete de design despre care Apple a afirmat că au fost copiate de Samsung. Însă după moartea lui Steve Jobs, anecdotele ce-l au ca subiect au devenit din ce în ce mai populare. Steve se temea destul de mult că cineva ar putea fura prețioasele idei ale companiei.

S-a temut atât de mult că cineva avea să-i fure ideea Purple Project 2017.07.22. (numele de cod al proiectului pentru iPhone) încât s-a gândit că ar fi bine să-l ascundă până și de ochii curioși ai angajaților companiei. Ei bine, au reușit să păstreze secretul, iar asta a generat o surpriză uriașă în 2007, când Apple a prezentat iPhone-ul, iar companiile rivale au fost reduse la tăcere. Pe măsură ce afacerea a devenit mai prosperă, din ce în ce mai mulți oameni au devenit interesați de bârfele și scurgerile de informații ce priveau Apple, iar compania a început să implementeze măsuri mai stricte și reglementări pentru păstrarea secretelor.

https://www.youtube.com/watch?v=XQzGKwjr_js

Desigur, e imposibil pentru astfel de companii să evite cu totul scurgerile de informații. În urmă cu aproximativ un an, unei fete i s-a părut amuzant să înregistreze prototipul de iPhone X al lui tati, în timp ce vizita Apple Park. Ei bine, un influencer a reușit să adune un număr vast de distribuiri după ce a publicat clipul video, iar tati a trebuit în scurt timp să-și ia la revedere de la job și de la companie.

 

Asta ar fi putut fi o campanie excelentă de promovare a acestui model de telefon care, la vremea respectivă, nu era cunoscut publicului, și asta pentru că oamenii sunt înnebuniți după scandaluri în aceeași măsură în care sunt înnebuniți după iPhone-uri: combinația perfectă. Această scurgere de informații (alături de cea a lui Walt Mossberg, ce a avut în centrul atenției iPad-ul) reprezintă același tip de pagubă ca cel provocat de persoana care a furat pur și simplu secretele tehnice ale mașinii Apple și le-a dat mai departe unei companii startup.

În mare, povestea sună cam așa: Xiaolang Zhang, fost inginer la Apple, a dispărut timp de o lună de la muncă, și și-a petrecut vacanța cu mama sa, în China. Când s-a întors, superiorilor săi au intrat la bănuieli și i-au cerut să restituie telefonul și laptopul pe care compania i le-a pus la dispoziție. După ce și-au dat seama că acesta a copiat prea multe documente cu caracter sensibil din rețeaua internă, au început să cerceteze în amănunt înregistrările CCTV din laboratorul dedicat pentru Project Titan.

Și, surprize, surprize, Zhang a luat cu el în călătorie un caiet plin de chestii importante și o servietă neagră. După ce Apple a alertat autoritățile, în scurt timp s-a dovedit că documentele și conținutul servietei au ajuns în posesia companiei Guangzhou Xiaopeng Motors Technology. Și știți ce a primit pentru asta?

10 ani de închisoare și o amendă de 250 000 de dolari. Se pare că nu va putea plăti niciodată o astfel de sumă, iar timpul petrecut în închisoare nu-i va îmbunătăți imaginea – putem spune că justiția și-a făcut treaba. Dar dacă ne gândim la sumele pe care Apple le cheltuiește anual pe cercetare și dezvoltare și la numărul de locuri de muncă pe care a reușit să le creeze pentru o serie de startupuri necunoscute, putem înțelege această problemă și din alt punct de vedere.

Cheltuielile companiei Apple din domeniul cercetării și dezvoltării pot fi exprimate în miliarde de dolari.

După cum ne indică cifrele, în ultimii 10 ani Apple a mărit continuu investițiile în cercetare și dezvoltare, iar aceste sume sunt de fapt proporționale cu creșterea venitului. Clientul achiziționează produsul, Apple își retrage investițiile apoi reinvestește: extinde liniile de producție, actualizează echipamentele de hardware existente, lansează ocazional noi accesorii și se gândește constant la inovații. Dacă nu am cumpăra noul iPhone, nu am avea ocazia de a cumpăra noul Mac și am asculta în continuare muzică la căști cu fir, iar Apple nu ar angaja atât de frecvent oameni noi și ar reduce sumele investite.

Anul trecut, compania a cheltuit aproximativ 12 miliarde de dolari pe cercetare și dezvoltare. Desigur, e vorba de un singur an, dar dezvoltarea unui produs poate dura și decenii, de vreme ce acumularea timpului poate duce la atingerea perfecțiunii. iPad-ul a fost precedat de Apple Newton, cu o diferență de 13 ani, iar Newton a fost precedat de o mulțime de ani de muncă asiduă, așa că Apple a avut nevoie de aproximativ 20 – 25 de ani pentru a crea iPad-ul așa cum îl avem în prezent.

Suntem aproape siguri că așa au stat lucrurile și cu Project Titan. Chiar dacă Apple nu dezvoltă o mașină proprie, ci doar un software necesar pentru conducerea automata, acest proces reprezintă baza pentru dispozitivele pe care le folosim în mod curent și va juca un rol foarte important în viețile oamenilor. Dacă astfel de lucruri ajung să fie furate, poate fi dezastruos pentru companie, în special atunci când compania care le primește nu le poate pune cap la cap. Acele secrete de business care au fost date companiei Guangzhou Xiaopeng Motors Technology sunt inestimabile; cine știe la ce va fi utilizată peste 100 de ani acea tehnologie care a fost proiectată inițial pentru mașini care se conduc singure.

De fapt, pedeapsa primită de Xiaolang Zhang nu va afecta prea mult situația. Deși sistemul juridic s-a asigurat că a primit ce a meritat, unele lucruri pur și simplu nu pot fi ispășite. Așa că trebuie să ne obișnuim cu lideri curajoși, cu regulamente interne ce par uneori destul de ciudate și cu secrete ce plutesc mereu undeva în eter… Și de ce toate astea? Pentru că sunt elemente ce protejează companiile, cel puțin pentru o vreme…

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.