imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cât de mult poate afecta o tragedie tehnologia mașinilor care se conduc singure? 


Unul dintre vehiculele de testare care se conduc singure de la Uber a provocat un accident fatal, iar acest lucru a determinat compania să oprească testările pe durata investigațiilor. Cum ne va afecta acest accident viitorul? 

Inevitabilul s-a produs: o mașină care se conduce singură – cu un șofer la volan – a lovit un pieton care, din nefericire, a murit. Acest accident este cu adevărat regretabil, iar pe această cale dorim să trimitem condoleanțe familiei victimei. Nu vrem să zăbovim prea mult asupra detaliilor sau să găsim un vinovat, pentru că efectele globale ale accidentului ar putea fi mult mai severe.

Imediat după ce primul autovehicul care se conduce singur a ieșit de pe banda de producție, s-au ridicat o mulțime de întrebări cu referire la această tehnologie. În primul rând avem de-a face cu problemele morele, în principal cu cele ce fac trimitere la bine-cunoscuta problemă a tramvaiului. Cum să configurezi mașina: pe cine să salveze dacă ar trebui sa ia o decizie în cazul unui accident inevitabil? Copilul sau persoana matură? Dar dacă acea persoană matură e o femeie însărcinată? Sau dacă ambele sunt peroane în vârstă? Sau copilul are un soi de dezabilitate fizică? Pe cine ar trebui să salveze mașina? Pasagerii sau pietonii? Există o mulțime de variante.

Apoi putem discuta despre abordarea legală. Cine e responsabil? Șoferul de la volan? Producătorul? Dezvoltatorul software-ului mașinii care se conduce singură? Mașina însăși? În acest caz, răspunsul e simplu: șoferul care trebuia să supravegheze mașina. Însă în viitorul apropiat va veni un timp când nu va mai fi nevoie de șofer și în care mașinile vor opera complet autonom. Iar atunci, întrebările de mai sus se vor întoarce.

Producătorii de mașini implicați în acest caz încearcă să acorde o atenție sporită elementului de PR al acestei tehnologii. Dacă o mașină Tesla se defectează în ciuda faptului că software-ul de auto-conducere ar fi putut preveni accidentul, Elon Musk va trimite personal posesorului un nou model. E posibil ca acest comportament ultra-precaut să se afle și în spatele acțiunilor celor de la Uber. Bariera naturală din mintea unui om trebuie eliminată creând o doză mai mare de încredere în tehnologie, astfel încât să ne putem încredința viețile mașinilor.

Dilemele mai sus menționate sunt doar cele de bază; pe lângă acestea mai există o mulțime de alte situații cu privire la automobilele care se conduc singure. Chiar dacă aceste întrebări au rămas fără răspuns, automobilele care navighează autonom au primit undă verde în diferite state din SUA, cu o singură condiție: ca în spatele volanului să se afle un șofer care să supravegheze drumul. Și așa a pornit numărătoarea inversă.

Putem lua de bună ipoteza că oricare dintre aceste vehicule pot provoca oricând un accident. Despre asta e, în general, traficul. Pe șosele se petrec zilnic sute și mii de tragedii. Ar fi un semn de naivitate curată să credem că mașinile ce se conduc singure, cu sau fără un software magic ori șoferi calificați la volan, ar putea evita aceste situații. E un miracol că primul accident s-a întâmplat atât de târziu

Desigur că media – în special în Statele Unite – vuiește de această știre. Diferite idei intră în conflict, fiecare-și spune părerea, și mulți prevăd sfârșitul acestei tehnologii. Imediat după primul accident. E posibil ca ce urmează să spun să sune, în primă fază, cumva sever, dar așteptați să vedeți… Există un citat din Stalin care se potrivește acestui subiect:

Moarte unui om e o tragedie. Moartea a milioane de oameni e o statistică.

Pe lângă faptul că empatizăm profund cu familia victimei, adevărul este că dacă această persoană ar fi murit într-un simplu accident de autostradă, evenimentul nu ar fi fost preluat de toată media. Iar acum căutăm consecințe enorme în spatele morții unui om. Indiferent cât de absurd sună, acum trebuie să așteptăm până ce au loc suficiente accidente măsurabile din punct de vedere statistic. Apoi rezultatele ar trebui confruntate cu cifrele înregistrate de vehiculele normale. Atunci vom putea vedea câte accidente fatale s-au întâmplat pe parcursul unui număr de km sau pe durata unei anumite perioade de timp. Abia atunci vom putea lua o decizie responsabilă.

Un sigur lucru e sigur. Cel mai rău scenariu e acela în care toată lumea își retrage mașinile de testare de pe șosele și în care se adoptă o legislație mai severă. De vreme ce marele pariu al tehnologiilor de navigare automata e acela că vor scădea numărul de accidente de pe șosele. Însă a trage concluzii în urma unei singure tragedii nu pare să fie decizia corectă. Ar putea fi o greșeală ce ar putea împiedica dezvoltarea unei tehnologii care ar putea salva o mulțime de vieți și evita tragedii.

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.