imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Care este durata de viață a produselor Apple?


Adevărul este că produsele Apple sunt considerabil mai scumpe, însă dispozitivele sunt totuși mult mai rezistente decât cele ale competiției, așa că, în timp, costul este mai mic. Cel puțin așa se spune. Dar este adevărat? Un analist a dovedit-o cu cifre.  

Dacă există un lucru de care Apple nu pot fi acuzați sub nicio formă, acela este faptul că nu ar folosi materiale de calitate. Au acordat multă atenție calității încă de la început și au folosit doar materiale bune pentru fabricarea dispozitivelor, fie că a fost vorba de laptop-uri, telefoane, desktop-uri sau ceasuri.

Acest lucru a dus la o creștere a durabilității produselor Apple. În mod evident, atenția acordată detaliilor în timpul asamblării contribuie și ea la durabilitatea dispozitivelor. Cu alte cuvinte, costul suplimentar al achiziției inițiale va fi recuperat pe termen lung, și în plus vei putea folosi un dispozitiv bun timp de mai mulți ani…

În teorie, sună perfect, întrebarea este: cifrele o dovedesc? Când vine vorba de calcule exacte, nu avem prea mult ajutor, din moment ce Apple nu dezvăluie detaliile exacte. Cu toate acestea, conform raportului despre ultimul trimestru, aproximativ 1.3 miliarde de dispozitive sunt în prezent folosite cel puțin o dată pe lună. Analistul de la Asymco, Horace Dediu și-a luat calculatorul și a încercat să ofere o explicație pentru acest fenomen.

El și-a început analiza prin identificarea motivului din spatele deciziei lui Tim Cook de a face publice anumite cifre contrar obiceiului Apple. Conform analistului acest lucru este o dovadă a “sănătății” companiei – și, bineînțeles, este o veste bună pentru investitori

Dacă ne putem gândi că sondajele de verificare a calității pot fi falsificate, faptul că există sute de milioane de dispozitive în uz vorbește de la sine. În afară de rapoartele recente, Apple au mai vorbit despre cifre cu o altă ocazie: atunci când au depășit bariera de un miliard în 2016.

Dar nu acesta a fost factorul cel mai important în calculele lui Dediu. Analistul a însumat toate dispozitivele vândute vreodată de Apple și din acestea a decis să scadă 1.3 miliarde. Concluzia a fost surprinzătoare:

Mai mult de două treimi din dispozitivele Apple (64%) sunt în mod curent în uz.

Nu e prea rău. Dar este oare suficient acest lucru pentru a le dovedi durabilitatea? Pentru a aduna mai multe dovezi, Dediu a creat un model. A verificat toate rapoartele trimestriale din trecut și a obținut următoarea diagramă. Analistul a adăugat totuși că cifrele nu pot fi 100% de încredere, întrucât trebuie avută în vedere și sursa acestora.

Putem observa ușor că dacă au fost vândute în total 2.05 miliarde de dispozitive, iar 1.3 miliarde sunt în mod curent în uz, rezultă că “doar” 750 de milioane au ieșit din uz. Astfel, dacă identifici punctul în care vânzările Apple au atins un total de 750 de milioane, vei putea calcula durata medie de viață a unui dispozitiv.

Acest punct este al treilea trimestru al anului 2013. De atunci au trecut 17 trimestre sau 4 ani și 3 luni. Aceasta este durata de viață a produselor Apple active. Durabilitatea produselor Apple nu este deci vreo legendă urbană. Și să nu uităm că Apple oferă suport software pentru produsele lor, tot timp de 4 ani.

Trebuie să menționăm că există câteva semne de întrebare legate de numerele furnizate de Dediu. În primul rând, termenul de “dispozitive” include toate produsele, de la laptop-uri la produse ca Apple Watch. În mod evident, vei folosi un computer o perioadă mai lungă decât un iPhone. Astfel, nu putem afirma că îți vei folosi iPhone-ul timp de 4 ani – deși din experiența noastră am spune că se poate.

De asemenea, trebuie să adăugăm că, recent, numărul de dispozitive vândute a început să crească exponențial. Se poate ca doar jumătate dintre cele 1.3 miliarde de dispozitive să fi fost active în ultimii doi ani.

Dincolo de rezultatele analizei, vrem să știm părerea ta. Cât timp rezistă dispozitivele tale Apple?

Sursa: Asymco

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.