imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cardul Apple: dorit de Steve Jobs încă din 2004


Ideea unui card de credit propriu e vehiculată de cei de la Apple de aproximativ 15 ani. Această dezvăluire poate fi citită pe blogul fostului director de publicitate de la Apple. Hai să aruncăm o privire în trecut și să vedem în ce context a apărut cardul Apple.

Pe data de 25 martie 2019, la Apple Special Event, compania a anunțat că lansează cardul Apple – „viitorul cardurilor de credit”. Încorporat în aplicația Wallet, acesta va fi utilizat împreună cu Apple Pay. Noul card este așteptat să apară în această vară și să funcționeze în întreaga lume. Acesta va oferi beneficii, precum puncte de recompensă numite Cash Daily, rezumate ale cheltuielilor, rate cu dobânzi mici și fără taxe. Cardul de credit din titan gravat cu laser, care poate fi folosit și în locurile în care Apple Pay nu este acceptat încă, va fi emis de Goldman Sachs și va utiliza rețeaua de plăți MasterCard.

Cardul Apple

Când a fost anunțată această știre, mulți utilizatori și jurnaliști au întâmpinat-o cu scepticism. În plus s-au speculat diverse motive pentru care cardul Apple nu este o idee bună. S-a afirmat și că, în cele din urmă, acesta se va dovedi un eșec neplăcut. Ba chiar au existat voci care au susținut că acest proiect nu se încadrează în viziunea lui Steve Jobs. Însă adevărul este că Steve Jobs și-a dorit și chiar a plănuit lansarea unui astfel de card.

Cardul Apple revine

După cum a dezvăluit recent un fost director de publicitate, Ken Segall, pe blogul său personal, Steve Jobs și echipa sa lucrau la lansarea unui card de credit Apple încă din 2004. În acel moment, Apple era o companie foarte diferită. La scurt timp după ce a provocat o revoluție în industria muzicală prin lansarea iPod-ului și iTunes, Steve Jobs considera că sosise timpul pentru lansarea unui card de credit Apple, numit pur și simplu Apple Card. Achizițiile făcute cu cardul nu ar fi adus puncte pentru companii aeriene sau eventuale rambursări, ci iPoints. Acestea ar fi fost utilizate pentru a achiziționa muzică de pe iTunes.

Steve Jobs negocia pe atunci un parteneriat cu Mastercard, dar nu a reușit să ajungă la înțelegerea pe care o dorea pentru demararea proiectului. Însă la acel moment echipa de publicitate lucra deja la campania de prezentare pentru cardul Apple. Segall a săpat adânc în arhiva personală și a descoperit câteva dintre anunțurile care au erau pregătite pentru lansarea cardurilor. În program figurau trupe muzicale populare la vremea respectivă. Au fost create sloganuri precum „Cumperi un pat, primești R.E.M.” sau „Cumperi ruj, primești un Kiss”. El a publicat unele dintre aceste sloganuri pe blog-ul personal ca o dovadă că Tim Cook nu a venit cu ideea cardului de nicăieri, ci că aceasta fusese creionată cu mult timp în urmă.

Mai mult, se pare că prima tentativă nu a fost în 2004 și că există o variantă și mai veche a „cardului Apple”. La începuturile Apple Store, Steve Jobs și Ron Johnson au venit cu ideea de card Apple ProCare, care viza clienți profesioniști. Cu alte cuvinte, Pro Card era „pașaportul tău către o lume a beneficiilor și privilegiilor, concepute exclusiv pentru utilizatorii profesioniști de Mac”.

Beneficii vechi și noi

Din păcate, beneficiile au fost destul de neimpresionante: transferul liber al fișierelor într-un nou Power Mac G5; „Pro Day” la Apple Store cu reducere de 10% la achiziționarea unui software, plus instalare gratuită; programări garantate pentru a doua zi la Genius Bar și notificarea prealabilă în cazul ofertelor viitoare. În plus, cardul în sine costa 99 de dolari pe an. Mai mult, exista și o recompensă Barclaycard Visa – Apple emisă de Barclay, care putea fi utilizată în principal pentru finanțare. Însă acesta era și un card Visa funcțional.

Ideea pentru cardul Apple nu este atât de nouă precum pare și îi urăm mai mult noroc de data aceasta. Numele a rămas același, ca la prima încercare, iar noul card lucrează tot cu MasterCard. Cu toate acestea, cardul Apple este considerabil diferit când vine vorba de recompense. Dacă folosești Apple Card cu Apple Pay, vei primi ramburs 2% din banii cheltuiți zi de zi. Acest procent poate fi utilizat cum dorești. Dacă achiziționezi hardware sau servicii Apple, vei primi 3% înapoi din suma plătită. Dacă utilizezi fizic cardul Apple pentru o achiziție, vei primi 1% din cheltuielile zilnice.Hai să aruncăm o privire și la un scurt clip introductiv:

Cardul Apple va fi lansat în această vară în S.U.A. Plănuiești să-ți iei unul?

Sursa: kensegall.com

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.