imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Există câini care pot adulmeca electronice


Ai auzit probabil de câini de poliție care pot detecta droguri sau bombe, nu sunt chiar ieșiți din comun. Dar dacă ți-aș spune că FBI are un câine care poate adulmeca electronice, e mult mai interesant, nu-i așa?

Era de așteptat pentru anul 2018. Infractorii moderni ai secolului XXI fac totul ca la carte, în cel mai tehnologizat mod posibil: folosind  laptop-uri, hard disk-uri, dispozitive furate și hacking.

Ce altceva poate să facă poliția sau alte autorități pentru a ține pasul cu tendințele și cu “clienții” lor. Este doar o parte a planului ca toate autoritățile de investigare să aibă specialiști IT, câțiva guru în codare și experți în securitatea cibernetică. Ei pot rezolva multe mistere, dar există diferite segmente ale unei investigații în care metodele de modă veche funcționează mai bine. Ne referim la câinii detectivi.

Și acum încercați să vă imaginați că FBI și poliția de stat Connecticut au antrenat o mulțime de câini pentru misiunea “Find my iPhone”.

Evident, este un pic cam exagerat, dar ideea de bază este faptul că acești câinii investigatori pot adulmeca dispozitive electronice. Da, dispozitivele au un miros particular pe care aceștia îl pot învăța. Cu toate acestea, sarcina nu este chiar ușoară nici pentru acei câini care au un simț al mirosului extrem de dezvoltat. Doar 1 din 50 de câini pot recunoaște gadget-uri datorită mirosului.

Cum este posibil? Trucul a fost descoperit de Jack Hubball, un chimist de la Laboratorul de Criminalistică Legiști din Connecticut. El a comandat stick-uri USB, carduri SD și unități de hard disk de la mai mulți producători și a început să investigheze ceea ce au toate în comun din punct de vedere chimic. Soluția este oxid de trifenilfosfină (TPPO). Izolând această substanță, aceasta a putut fi folosită cu ușurință pentru antrenarea câinilor.

Proiectul rulează de câțiva ani de zile. FBI și alte poliții statale lucrează cu 17 astfel de câini, denumiți ESD (câini care adulmecă electronice). Cea mai bună captură aparține până acum unui golden retriever numit Bear. În 2015, acesta a găsit tone de hard-disk-uri împachetate pline cu pornografie infantilă, într-un raid de tip hit and run, la locuința purtătorului de cuvânt al Subway, Jared Fogle. Bună treabă, amice!

Sursa: 9to5Mac

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.