imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless: Putere-Dinamism- Aspect


Atunci când vine vorba despre muzică, indiferent că vorbim despre cel care ascultă, cel care o face, sau despre genul muzical, cu toții ne dorim calitate, sunetul să fie redat clar, toate instrumentele să se audă așa cum trebuie, și nu în ultimul rând să și arate bine.

Dincolo de toate acestea, contează foarte mult și conectivitatea. Pentru că există foarte multe device-uri de pe care putem reda piesele preferate și trăim într-o eră “fără-fire”, un sistem bun trebuie să ne ofere mobilitate și o rază cât mai mare în care să ne putem mișca în voie. Pentru acest lucru ne bucurăm de sisteme ca AirPlay sau Bluetooth, sisteme care sunt capabile să transmită sunetul între dispozitive fără să facă rabat prea mare de la calitate.

IMG_6002

Un sistem “proaspăt” cu toate caracteristicile de mai sus este cel prezentat în articolul care urmează, o combinație design-calitate-conectivitate demnă de luat în seamă.

Bowers and Wilkins Zeppelin Wireless se află printre sistemele audio de înaltă calitate încă din anul 2011, moment la care era prevăzut cu un dock de 30 de pini pentru conectare iPod/iPhone/iPad. Următoarea generație a sosit abia în anul 2014, principala modificare fiind dock-ul cu conector lightning, asta pentru a ține pasul cu upgrade-ul produselor Apple.
Anul acesta s-a lansat cea de-a treia generație a modelului în formă de zepelin, lucru care l-a făcut să “își piardă” conexiunea prin dock. În locul lui găsim prezentă conectarea Bluetooth, care aduce un mare plus față de modelele precedente.

Formă și Design

FullSizeRender

Forma rămâne aceeași cu care s-a făcut remarcat, așa cum îi spune și numele – Zeppelin – însă pe lângă lipsa dock-ului, regăsim și alte mici schimbări în ceea ce privește design-ul. Butoanele de volum sunt acum poziționate în partea superioară, alături de butonul play/pause, materialul textil are o noua textură, care reține mai puțin praful decât generațiile precedente, iar în partea din spate nu mai sunt prezente cele două conuri bass-reflex, rezultând o incintă închisă.
Rămâne totuși la aceleași dimensiuni, cu o lățime de 660mm o înălțime de 183 mm, o adâncime de 188 mm și o greutate de 6.5 kg.

Conectica și compatibilitate

Conexiunile rămân aceleași, o mufă micro-USB pentru conectarea cu un computer urmată de intrarea auxiliară Jack de 3.5 mm, mufă de alimentare și conexiunea Ethernet, în cazul în care nu doriți împerecherea Wi-Fi cu routerul local. Pe lângă conexiunea AirPlay, spuneam mai sus că întâlnim și Bluetooth 4.1, dar și Spotify Connect, astfel încât, noul sistem audio poate comunica foarte ușor cu toate device-urile.

IMG_6006

Compatibilitate iPhone: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5/5s, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPhone 4s, iPhone 4.
Compatibilitate iPad: iPad mini 4, iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad mini, iPad cu Retina Display, noul iPad, iPad 2.
Compatibilitate iPod: iPod touch (6th gen.), iPod touch (5th gen.).
Compatibilitate Mac: iMac, MacBook 12″, MacBook Air 11″, MacBook Air 13″, MacBook Pro 13″, MacBook Pro Retina 13″, MacBook Pro Retina 15″.
De asemenea, când vine vorba de iPhone, iPod, sau iPad, acestea trebuie să ruleze iOS 5 sau mai nou.
În ceea ce privește restul dispozitivelor, conexiunea Bluetooth permite redarea și de pe device-uri cu alt sistem de operare.

Calitatea sunetului

Dispunerea difuzoarelor rămâne aceeași, în zona de mijloc fiind prezent un woofer de 150 mm și o putere de 50W, lângă acesta de o parte și de cealaltă sunt două difuzoare medii, de 90 mm și 25W fiecare, iar în cele două capete ale zepelinului regăsim twitter-ele de 25mm și 25W pentru claritate deosebită.
Lipsa fantelor de aerisire în partea din spate “absoarbe” puțin din profunzimea sunetelor joase, însă beneficiind de o incintă închisă rezonanța sunetului este superioară față de modelele precedente.

Mobile App

Toate setările necesare le vom găsi în aplicația dedicată, numită Bowers & Wilkins Control, care poate fi descărcată gratuit pe orice device. În această aplicație putem selecta modelul pe care îl deținem și îl putem conecta urmând câțiva pași simpli.
Din păcate, aplicația încă nu este actualizată la zi, astfel încât generația a treia a Zeppelin Air, nu o vom regăsi printre sistemele prezente în setup.

IMG_6009 IMG_6010 IMG_6011 IMG_6012

Raport calitate/preț

În magazinele iSTYLE prețul sistemului audio este de 3150 de lei, un preț cam mare pentru audiofilii cu venituri sub medie.
Totuși, merită? Da! Pentru sunetul de înaltă calitate, mult îmbunătățit din cauza noii incinte, pentru forma inedita, și aspectul elegant, pentru conectivitate și ușurința în utilizare, și argumentele pot continua la nesfârșit…
Singurele trei puncte slabe, ar fi prețul, de aproape 700 de euro, faptul că nu include dock-ul care încarcă device-ul în timpul audiției, și faptul că aplicația mobilă încă nu este actualizată pentru acest nou model, lucru care sunt sigur că va fi remediat în cel mai scurt timp posibil.

În concluzie, dacă aveți ocazia să testați sistemul, nu ezitați, își va face reclamă singur de la primul acord al piesei preferate, și nu vă va dezamăgi nici la capitolul calitatea construcției. Se pretează excelent pentru acompanierea sonoră a filmelor preferate, ascultarea pieselor preferate în momentele de relaxare, sau urcând volumul spre maximum în timpul unei petreceri, fără teama de a distorsiona sunetul și a pierde din calitate.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.