imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Bang & Olufsen: o experiență de 92 de ani


Am testat multe produse B & O PLAY și nu ne-au dezamăgit niciodată. A sosit timpul să vorbim și despre companie nu doar despre produse, și ceea ce face produsele lor atât de caracteristice.

Esența unui secol

S-ar putea să fie surprinzător, pentru cei care nu știu deja, dar compania Bang & Olufsen ne furnizează produse de calitate de aproape un deceniu, din 1925. E cunoscută în primul rând pentru dispozitivele audio, dar compania a lansat de-a lungul istoriei sale o gamă largă de dispozitive.

Compania daneză a fost fondată inițial de Peter Boas Bang și Svend Olufsen – evident, de aici vine și numele. Ambii au studiat la Universitatea Tehnică din Aarhus, ambii fiind obsedați de tehnologia radio care se afla încă la începutul dezvoltării sale.

Chiar și fondarea companiei a fost interesantă. Când Bang s-a întors din vizita sa în Statele Unite, el și Olufsen au început să facă diferite experimente la conacul familiei Olufsen. Cu toate acestea, nu aveau suficienți bani pentru a înființa compania, astfel încât mama lui Olufsen a strâns suficienți bani din afacerea cu ouă pe care o aveau pentru a-i ajuta să pornească compania. De atunci, Olufsen a fost în primul rând responsabil pentru partea de business, în timp ce Bang a continuat să experimenteze cu radioul.

Primul lor produs pentru uz comercial a fost lansat destul de curând, în 1927. Era vorba de un aparat radio care funcționa cu curent alternativ. Reprezenta o evoluție destul de importantă pentru momentul respectiv. Până atunci dispozitivele puteau funcționa numai cu baterii. Primul succes a fost urmat de altele: în anii ’30 și ’40, au produs dispozitive de înregistrare a sunetului pentru industria cinematografică, difuzoare pentru circuri care puteau fi montate pe tavan, dar chiar și vehicule de luptă. Însă, dispozitivul care a devenit emblematic, a fost aparatul radio Beolit ​​39.

Beolit 39.

În ciuda tuturor produselor reușite, compania nu a avut succes financiar. A trebuit să se confrunte cu tot mai multe obstacole, mai ales după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Odată ce directoratul a refuzat cooperarea cu Germania nazistă, câțiva simpatizanți naziști au incendiat fabrica din Gimsing. Ei au reușit să depășească dificultățile și să reconstruiască fabrica. Apoi au vândut mașini electrice de ras până în 1955. Au continuat să experimenteze cu radioul, dar televiziunea și alte domenii și-au făcut, de asemenea, apariția în profilul lor.

Deși Olufsen a murit foarte devreme, în 1949, și Bang a murit nu la mult timp după aceea, în 1957, compania și-a continuat drumul. A deschis primul magazin sub marcă proprie în 1990, astfel încât oamenii să poată cumpăra produsele direct de la ei. Deja comercializau sisteme audio compacte în locul dispozitivelor audio separate. Aceste produse au avut succes, chiar dacă aveau prețuri mai mari decât media pieței. Acesta a și rămas profilul principal pentru următorii 20-30 de ani.

Sunet cu claritate scandinavă

După cum am putut vedea, Bang & Olufsen au venit cu o mulțime de dispozitive și idei inovatoare de-a lungul anilor. Nu cunoșteau limite tehnologice: indiferent ce apărea, găseau o soluție. Acest lucru a dus în curând la creșterea reputației companiei în industria muzicală, în principal datorită faptului că ei au mers pe linia “High Fidelity” foarte devreme, “Ærlig musikgengivelse” în daneză. Ei au adoptat cele mai recente soluții psihoacustice pentru a îmbunătăți calitatea sunetului, atunci când această disciplină încă se forma.

La fel ca atunci, brandul nu este caracterizat numai prin calitatea excelentă a sunetului. Design-ul este la fel de important pentru experiența pe care compania a încercat să o ofere utilizatorilor încă de la început. Primul designer mai cunoscut care a venit la Bang & Olufsen a fost Ib Fabiansen. El a proiectat produse bine-cunoscutele precum magnetofonul cu înregistrare BeoCord Belcanto.

Pe măsura ce popularitatea și reputația brandului au crescut, tot mai multi designeri i s-au alăturat. Două legende, Henning Moldenhawer și Jacob Jensen, s-au alăturat companiei în anii ’60.

Ar trebui să vorbim mai ales despre Jensen, deoarece pe lângă faptul că a luat parte la procesul de proiectare a peste 200 de produse, el a fost cel care a creat baza a ceea ce este Bang & Olufsen astăzi. El a conceput în principiu produse “de artă” care, de asemenea, aveau și o calitate a sunetului uimitoare. Nu e de mirare că Bang & Olufsen a început să primească diferite premii de design începând cu anii ’70.

În primul rând datorită activității sale de la Bang & Olufsen, Jensen a devenit pionier al minimalismului funcțional, devenind astfel un pilon al mișcării în Danemarca. El este cel care a oferit Bang & Olufsen designul atât de tipic scandinav.

Jacob Jensen.

Urmașii acestei tradiții sunt designerii de astăzi ai companiei. Cea mai cunoscută dintre aceștia este Cecilie Manz. Designerul născut în 1972 a reușit să atingă același nivel de popularitate ca Jensen. Manz nu numai că proiectează produse pentru Bang & Olufsen, creațiile sale au fost expuse în cele mai renumite muzee și expoziții din lume și au primit și foarte multe premii. A proiectat totul, de la cuțite la mobilier și bineînțeles și multe produse Bang & Olufsen. Ea a proiectat A1, M3, A2, Beolit ​​12 și 15, și M5, printre altele.

Cecilie Manz.

Trebuie să-l menționăm și pe Jakob Wagner, care este un alt designer faimos. Nu este surprinzător că la rândul său iubește și susține stilul danez. Cu toate acestea, a vizitat numeroase țări din întreaga lume, de unde împrumutat multe detalii de la diferite școli de design de acolo. Bineînțeles, de-a lungul timpului a primit și el multe premii. Numele lui este legat de designul H2, 3, 6, 8 și 9, A6, și recent lansatele E8.

Jakob Wagner.

Pe urmele giganților

În timpul lui Jakob Jensen la Bang & Olufsen au fost sumarizate șapte principii pe care și-au bazat filosofia și pe baza cărora compania funcționează și astăzi:

autenticitate, viziune, fiabilitate, familiaritate, esență, unicitate, ingeniozitate.

Credem că Bang & Olufsen (și compania subsidiară B & O PLAY) este fidelă în continuare tradiției și istoriei sale de 92 de ani și regăsim toate valorile care au transformat-o într-o mare companie și în produsele lor de astăzi. Probabil Peter Bag și Svend Olufsen ar fi mulțumiți de modul în care a evoluat compania lor …

AW
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.