imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

B & O PLAY Beoplay E4 – Puterea liniștii


Am fost destul de surprinși când am găsit o cutie albă pe biroul nostru cu un produs pentru testare. În mod evident era un produs B&O PLAY, ne-am dat seama doar uitându-ne la ambalaj, dar nu am știut că au scos o nouă pereche de căști. Acest nou produs a primit numele de Beoplay E4 și este o pereche de căști cu Active Noise Cancellation hibrid.

Cea de-a doua surpriză a venit când am ridicat cutia și am văzut semnul pentru mufa de căști în colțul din dreapta jos al cutiei. Ceea ce este destul de ciudat de fapt, nici nu ne putem aminti măcar dacă am testat vreodată un produs B&O PLAY care funcționează numai cu fir. Acest lucru poate fi o problemă pentru cei care au un iPhone 7, pentru că vor trebui să folosească adaptorul mufei pentru căști. Desigur, nu toată lumea are un iPhone 7 (sau unele dintre cele mai recente telefoane Android), astfel încât acesta ar putea fi motivul pentru care compania daneză a decis să utilizeze mufa pentru căști.

Exteriorul

Așa cum am menționat anterior, Beoplay E4 vine într-o cutie mică și frumoasă. Ai două perechi de căști în pachet, însoțite de patru perechi de pernuțe de silicon pentru urechi (dimensiuni XS, S, M și L) și o pereche de eartips Comply™ (dimensiunea M), un cablu de încărcare USB-A-Micro-USB, un adaptor pentru zbor, o husă de transport moale și, bineînțeles, toate manualele de utilizare. Căștile în sine sunt destul de asemănătoare cu modelul H3 ANC (care poate fi considerat drept predecesorul imediat al lui E4), astfel încât carcasa este formată dintr-o singură bucată de aluminiu, cu puncte mici în jurul logo-ului B&O și alte trei perforații pe „tulpina” căștilor care ascund microfoanele necesare pentru anularea zgomotului.

În apropierea capătului cablului, la aproximativ 8 cm, există o cutie mică, de obicei găsită pe căști cu funcții de anulare a zgomotului activ. Pare prea mare – deși este mai mică decât cutia circulară de pe H3 ANC -, dar are un capac din cauciuc care se simte plăcut la atingere. Aici avem și USB-ul pentru încărcare și comutatorul pentru a activa anularea zgomotului, însoțit de un LED. Acesta a fost probabil conceput pentru a atârna în afara buzunarului, ceea ce poate părea ciudat la început, dar te obișnuiești – și face mai ușor controlul. Desigur, poți să-l împingi pur și simplu în buzunar lângă telefon.

Cablul acoperit cu cauciuc este destul de masiv, este destul de gros și inspiră încredere, deci probabil că nu se va rupe după ce îl utilizezi mai mult timp. Cablul conține, de asemenea, telecomanda cu trei canale care are și un capac din aluminiu. Poți să simți în sfârșit perfect butoanele chiar și atunci când nu te uiți și sunt destul de departe unul de celălalt. Punctele de presiune ar fi putut fi mai pronunțate, dar acest aspect nu este deloc o problemă.

Liniște

Dacă vorbim despre anularea zgomotului activ (Active Noise Cancelling), toată lumea se gândește imediat la Bose, deoarece a introdus această tehnologie pentru publicul larg, deși baza acestei teorii a fost creată în anii 1930. Cu toate acestea, compania americană a fost prima care a început să o utilizeze pe scară largă, astfel încât are cea mai mare experiență în această tehnologie. Acest lucru nu este extrem de popular, deoarece sunt oameni cărora nu le plac căștile sau auricularele care anulează zgomotul, deși reduce considerabil zgomotul lumii exterioare. Acestea funcționează cel mai bine în primul rând în anumite medii – de exemplu într-un avion.

Ei bine, dacă nu ești fan al altor căști cu anulare a zgomotului, Beoplay E4 ar putea fi prima pereche care te va surprinde. Chiar dacă nu te aștepți la multe, aceste căști vor depăși orice idee pe care ai avut-o. După ce faci clic pe comutator, majoritatea zgomotelor din exterior vor dispărea. Este adevărat că poate anula 99% din zgomotele permanente monotone (cum ar fi aparatul de AC sau pe cineva care rotește un fidget spinner) și chiar face o treabă bună. Nu am putut afla ce înseamnă anularea zgomotului activ hibrid, dar B&O PLAY spune că este capabil să suprime sunete cu 15dB mai zgomotoase decât H3 ANC.

Există o altă funcție interesantă care a primit numele „Modul de Transparență”. Acest mod poate fi activat când faci clic timp de o secundă pe comutator pentru a activa modul de anulare al zgomotului. LED-ul de pe casetă se va transforma din alb în albastru, muzica va fi dezactivată și vei putea auzi lumea exterioară prin microfoane. Acest lucru ar putea fi util atunci când te afli într-un avion, de exemplu, și căpitanul anunță că vă pregătiți pentru coborâre, așa că ar trebui să îți pui centura de siguranță – nu vei pierde nicio informație importantă. De asemenea, nu vei rata momentul când cineva începe să vorbească cu tine în autobuz în timp ce asculți muzică. (Auricularele Comply™ anulează și zgomotul destul de bine, deci nu ne ajută neapărat când dezactivăm anularea zgomotului). O abordare interesantă.

În ceea ce privește durata de viață a bateriei, B&O PLAY spune că poți avea 20 de ore de anulare a zgomotului activ din bateria încorporată de 330 mAh, pe care o poți încărca până la 100% în 2.5 ore. Nu am măsurat cu exactitate acest lucru, așa că suntem gata să credem ceea ce spun ei: a funcționat poate puțin sub această cifră, dar cifrele sună realist. Când încărcarea este sub 10%, LED-ul începe să clipească roșu. Poți încărca, de asemenea, în timp ce le utilizezi, ceea ce ar putea fi cu ușurință o nevoie reală în timpul unui zbor.

Sunet

În ciuda anulării active a zgomotului, E4 are sunetul Bang & Olufsen Signature Sound, sunetul echilibrat al B&O. De ce spunem „în ciuda anulării active a zgomotului”? Deoarece probabil toată lumea știe că sunetul se schimbă puțin când pornim funcția de anulare a zgomotului la aceste tipuri de căști. Este și cazul lui Beoplay E4, dar nu înseamnă că sunetul nu se aude bine cu anularea zgomotului activ.

În ceea ce privește soundscape-ul B&O, sunetele sunt foarte echilibrate și clare, pe măsura patrimoniului companiei. Acest lucru înseamnă în practică că sunetele de bas nu sunt cum dictează tendințele curente; toate frecvențele sunt bine separate, iar sunetele înalte sunt de asemenea grozave. Desigur, sunetele depind foarte mult de gustul personal, deci suntem siguri că vor exista și utilizatori care vor găsi sunetul E4 plat.

B&O PLAY TrueTone a oferit și încă oferă o soluție bună. Cu ajutorul acestei funcții, poți personaliza modul în care sună dispozitivele tale. Cu toate acestea, funcția merge numai cu căștile și difuzoarele Bluetooth – iar Beoplay E4 nu este așa. Este o veste proastă pentru cei cărora le place această tehnologie în propriile dispozitive B&O PLAY: nu ne-am dat seama că lipsea până când am descoperit că nu era acolo. Dacă nu îți plac sunetele „native” E4, va trebui să cauți alte căști. (E4 sună mai dinamic în modul predefinit decât setul H5 complet în centru cu TrueTone.)

Rezumat

Ca o concluzie, putem vedea că aceste căști sunt cele mai bune din selecția B&O PLAY din punctul de vedere al anulării zgomotului. Bineînțeles că nu avem plângeri cu privire la design și calitate, dar cu asta suntem obișnuiți când vine vorba de companie. Singura problemă cu acest produs este prețul. Când am încercat să ghicim cât de mult ar costa, am spus cu 30% sub prețul real, ceea ce nu este o veste bună, mai ales nu pentru portofelele noastre. Sunt destul de scumpe având în vedere că sunt căști cu fir și mufă. Întrebarea este dacă ai nevoie de grozava anulare a zgomotului sau nu: dacă da, va trebui să respiri adânc și să le cumperi – credem că aceste căști depășesc Bose, ceea ce este destul de surprinzător. Dacă anularea zgomotului nu este la fel de importantă, aruncă o privire asupra altor produse ale mărcii, de exemplu Beoplay H5.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.