imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Avem nevoie de aplicații de recunoaștere a feței în timp real?


O aplicație falsă a stârnit controverse pe tema software-ului de recunoaștere a feței. Avem, de asemenea, dovada că Facebook ne protejează de fapt fotografiile. Întrebarea este: pentru cât timp?

Facezam, o aplicație destul de „unică”, a cauzat recent agitație. A promis să recunoască imediat chipul persoanei care stă în fața camerei noastre foto și să le compare cu imaginile de profil stocate în baza de date Facebook. Această aplicație ajunge direct în spațiul personal și proiectează un scenariu foarte înfricoșător: oricine poate fi recunoscut și identificat pe stradă cu ajutorul unui telefon.

Aplicația ar face informațiile despre utilizatori accesibile pentru dezvoltatori pe Facebook și le-ar potrivi cu imaginile. Dezvoltatorii spun că acest proces se face în zece secunde, iar recunoașterea feței a avut succes în 70% dintre scenariile de testare. Ghinion dacă nu dorești să faci parte din acest lucru, pentru că ești, de asemenea, în baza de date a dezvoltatorilor împreună cu alte 2 miliarde de utilizatori Facebook. Aplicația este pregătită pentru lansare pe 21 martie.

După cum s-a dovedit mai târziu, totul a fost fals. Aplicația a fost dezvoltată de către o agenție de marketing numită Zacozo, care pur și simplu a creat un design, a scris un proiect cuprinzător fals, iar apoi a încercat să promoveze proiectul cât de mult au putut. Subiectul a fost imediat preluat și criticat pe Twitter, dar Zacozo nu pare prea îngrijorată de asta.

Compania a declarat mai târziu, ca răspuns la întrebările adresate, că știau că o aplicație de recunoaștere a feței va primi imediat feedback controversat.

Aplicații similare, invazive sunt un subiect popular în media, așa că ne-am gândit că acest lucru se va întâmpla rapid.

– A spus un purtător de cuvânt.

Compania pare să aibă dreptate, deși merită să ne gândim de ce anume. Internetul este plin de promisiuni exagerate și minciuni, dar nu ar fi fost greu de crezut că Facezam există, în parte pentru că întreaga idee pare viabilă. Sistemele și software-urile de recunoaștere a feței au fost supuse unor evoluții destul de serioase în ultimii cinci ani, iar azi nu este o idee de neconceput să recunoști pe cineva pe stradă cu ajutorul acestor tehnologii. Snapchat, Facebook și alte aplicații, de asemenea, recunosc fața umană destul de bine.

Protectorul nostru, Facebook

În mod surprinzător, prima problemă pe care o poate avea o astfel de aplicație este chiar Facebook. Crearea unui algoritm adecvat de recunoaștere a feței nu este o provocare pentru un start-up cu un sprijin serios de capital. Pe de altă parte, este baza de date foto enormă pe care o deține Facebook. Cu toate acestea, Facebook nu vrea ca aceste fotografii să ajungă pe mâinile alte companii, astfel încât aceștia nu tolerează companiile care încearcă să preia datele de pe serverele lor.

Compania va fi în mod sigur interzisă pe Facebook dacă construiește întreaga linie de marketing în jurul acestui proces. Așa s-a întâmplat și în viața reală: Facezam a primit un e-mail de la echipa Facebook după 24 de ore de la primul comunicat de presă cu privire la motivele lor.

Dacă Facebook voia Facezam, l-ar putea avea cu ușurință

Există o parte mai tulburătoare a acestei știri: dacă Facebook dorea o aplicație similară cu aceasta, ei ar fi putut-o dezvolta foarte ușor. Compania are deja modele de recunoaștere a feței construite în sistemul lor foto de etichetare, iar acest lucru a adus deja câteva procese de judecată companiei. Apple și Google au, de asemenea, astfel de algoritmi de analiză a fotografiei, deși nu au o astfel de bază de date enormă care să se potrivească, așa cum are Facebook. Ar fi o provocare destul de mare să ruleze atât de multe fotografii într-un sistem, dar dacă ar exista o companie care ar putea face acest lucru, aceea ar fi Facebook.

Acest lucru este deja în curs de desfășurare în Rusia. Primul astfel de site de pe piața rusă a fost Vkontakte, care este de fapt varianta rusească a Facebook. Atunci când mulți oameni de pretutindeni au început să folosească Facebook, poporul rus a rămas fidel VK. Acest site este mult mai tolerant față de recunoașterea feței: ei au un plug-in care compară pozele statice în baza de date de aproape 1 miliard de imagini de profil. Acesta este, de asemenea, un serviciu foarte popular, aproape o jumătate de milion de oameni îl folosesc.

Refuzul Facebook-ului pentru un astfel de serviciu este mai mult o decizie de afaceri decât una etică. Probabil se gândesc că acest lucru nu i-ar ajuta să-și atingă obiectivele actuale. Cu toate acestea, aceste obiective se pot schimba instantaneu, iar noi nu vom avea nicio implicare în luarea acestei decizii.

Singura întrebare rămasă este pentru cât timp va crede Facebook că protejarea fotografiilor noastre valorează mai mult decât a le expune sau a genera informații și a le vinde. Până atunci, poți face niște pași de bază pentru a le face munca mai dificilă: nu vinde toate imaginile făcându-le publice pe contul tău și gândește-te întotdeauna cui îi distribui lucruri.

sursa: The Verge, Breitbart

 

Black Friday iPad
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.